ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Δ' Εθνική 6ος Όμιλος Αποτελέσματα 8ης Αγωνιστικής


                                           

ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ

ΕΡΑΝΗ - ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ 0:2
Ενός λεπτού σιγή κρατήθηκε στην έναρξη του αγώνα για τον άτυχο Χρήστο Χαριάτη. 

Ξενοδοχείο 155 μέτρα κάτω από την Γη!

Είναι ένα από τα πιο παράξενα ξενοδοχεία στον κόσμο και θα καταλάβετε στην συνέχεια γιατί…
Φανταστείτε αυτή την εικόνα: Βρίσκεστε στην μια και μοναδική σουίτα του ξενοδοχείου, 155 μέτρα κάτω από την Γη, στο ιστορικό Sala Silvermine, ενός από τα πιο καλοδιατηρημένα ορυχεία του κόσμου.
Αν ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας και πρέπει να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα, πρέπει να θυμηθείτε ότι αυτή βρίσκεται στην πρώτη στροφή δεξιά. Αν δεν το θυμηθείτε, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταλήξετε να εξερευνάτε σκοτεινές στοές, τεράστια σπήλαια και μαγικές λίμνες με την… πυτζάμα σας.

φωτογραφίες με αστεία ζώα



ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Στη περιοχή των Φιλιατρών υπήρχε ζωή από τη Λίθινη εποχή. Αυτό αποδεικνύεται από τους λίθινους πελέκεις και τα εργαλεία που βρέθηκαν στον άξονα του ποταμού "Κρουνοί" και χρονολογούνται από τη περίοδο αυτή.

Κατά τη Νεολιθική εποχή στη περιοχή των Φιλιατρών υπήρχε οικισμός πρωτόγονων ανθρώπων. Αυτό θεμελιώνεται και από τα πολυάριθμα σπήλαια που βρίσκονται ανατολικά των Φιλιατρών.
Στα αρχαία χρόνια στη περιοχή της Αγίας Κυριακής υπήρχε κτισμένος οικισμός με το όνομα

ΙΓΜΕ: 100 δις στο υπέδαφος της Ελλάδας


Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), η συνολική αξία των μετρημένων μεταλλευτικών αποθεμάτων στη χώρα είναι 79 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα 250-300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στα τρία Οικόπεδα (Πατραϊκός Κόλπος, Ιωάννινα και Κατάκολο) αξίζουν γύρω στα 20 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας ή και 20ετίας.

Η γλώσσα του σώματος του παπαγάλου.

http://petbirds.gr
Μια από τις σημαντικότερες πτυχές στη δημιουργία και στη διατήρηση μιας επιτυχούς σχέσης με έναν φτερωτό σύντροφο είναι η ικανότητα μας να κατανοήσουμε τις φωνές και τη γλώσσα του σώματος του παπαγάλου μας. Οι παπαγάλοι μαθαίνουν να επικοινωνούν με μας μέσω των ήχων, της συμπεριφοράς και των ενεργειών τους αλλά και των δικών μας αποκρίσεων σε όλα αυτά. Χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος και τις φωνές τους μπορούν "να μας πουν" πότε είναι ευτυχισμένοι, ικανοποιημένοι, φοβισμένοι, άρρωστοι, πεινασμένοι, κουρασμένοι, θυμωμένοι, ή θέλουν να τους κρατήσουμε και να τους χαϊδέψουμε. Η δυνατότητα να επικοινωνήσουν είναι ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο σε οποιαδήποτε σχέση, και είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ιδιοκτήτες τους να μάθουν να ερμηνεύουν τις έννοιες των ήχων και των συμπεριφορών τους προκειμένου να τα

10 πολύχρωμοι παπαγάλοι

Blue-throated Macaw (Ara glaucogularis)
Άκρως απειλούμενο είδος. 
Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μόνο 100-150 πουλιά βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Η κύρια αιτία είναι το εμπόριο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως κατοικίδια. Είναι ενδημικό πουλί

Kυπαρισσία. Σεκιουριτάς έτρεψε σε φυγή διαρρήκτες στην Τερψιθέα


Σωτήρια ήταν η έγκαιρη επέμβαση σεκιουριτά το βράδυ της Πέμπτης στην Τερψιθέα Κυπαρισσίας, τρέποντας σε φυγή άγνωστους κακοποιούς που είχαν παραβιάσει σπίτι επί της εθνικής οδού Κυπαρισσίας – Φιλιατρών.
Μάλιστα, το εν λόγω σπίτι, ιδιοκτησίας συνταξιούχου αστυνομικού που διαμένει στην Αθήνα, είχε γίνει στόχος διαρρηκτών και στο πρόσφατο παρελθόν, όχι μία, αλλά πέντε φορές και με την τελευταία, έξι!
Το γεγονός των αλλεπάλληλων παραβιάσεων και διαρρήξεων τον ανάγκασε να αναθέσει, εδώ και ένα μήνα περίπου, τη φύλαξη του σπιτιού σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι.

Το βράδυ της Πέμπτης, λίγο μετά τις 10.00, ο νεαρός υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, Θανάσης Βλάμης, κινούμενος για περιπολία στην Ε.Ο. Κυπαρισσίας – Φιλιατρών, με κατεύθυνση προς Φαρακλάδα,

Καράβια... βγήκαν στη στεριά

- Κατολισθήσεις στην περιοχή της Νέδουσας και την Αρτεμισία, ενώ διακοπή ρεύματος σημειώθηκε στην Αλαγονία

- Η κακοκαιρία κτύπησε και φέτος το Ακρογιάλι

- Τεράστια προβλήματα στα αλιευτικά καταφύγια της Τριφυλίας

- Εκτροπή κυκλοφορίας λόγω υπερχείλισης του Λαγκούβαρδου



  • ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ -Προβλήματα στον Ταΰγετο από την κακοκαιρία
Ιδιαίτερης έκτασης ήταν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Δήμο της Καλαμάτας από την κακοκαιρία ανήμερα των Θεοφανείων.

Σε έξαρση το οργανωμένο οικολογικό έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας

Σε πλήρη έξαρση βρίσκεται το οργανωμένο οικολογικό έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας που προκαλεί η δράση παράνομων λαθροϋλοτόμων από την Αλβανία στα δάση της χώρας! Μια ομάδα

Μεσσηνία: Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί για κλοπή

Συνελήφθησαν, χθες (07-01-2012) το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ) Μεσσηνίας, δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Ιράκ, ηλικίας 30 και 42 ετών αντίστοιχα, καθώς και ένας 26χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλγερίας, για κλοπή, ενώ ο 30χρονος, ο οποίος διαμένει παράνομα στη χώρα, νωρίτερα αποπειράθηκε να παραβιάσει αυτοκίνητο ημεδαπού.

Ειδικότερα, οι ανωτέρω, χθες (07-01-2012) το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, μπήκαν σε κατάστημα-υπεραγορά τροφίμων και αφαίρεσαν διάφορα είδη τροφίμων, πλην όμως έγιναν αντιληπτοί και συνελήφθησαν μετά από άμεση επέμβαση των αστυνομικών της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ) Μεσσηνίας.

Άγρια δολοφονία ηλικιωμένης στην Ηλεία

Μια 86χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή πριν απο λίγη ώρα στο σπίτι της στο Επιτάλιο Ηλείας, έξω απο τον Πύργο.

Φιλιατρά: Μικρός σεισμός 2,1 ρίχτερ σήμερα το πρωϊ

Μία πολύ μικρή σεισμική δόνηση, που είναι συχνό φαινόμενο, είχαμε σήμερα το πρωί στις 10:39, σε υποθαλάσσιο χώρο κοντά στα Φιλιατρά. 

Ευαγγέλιο Κυριακής 08/01/2012 ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ (δ΄ 12-17)

Τῷ καιρῷ εκείνω, ἀκούσας ὁ Ἰησοῦς ὅτι Ἰωάννης παρεδόθη, ἀνεχώρησεν εἰς τὴν Γαλιλαίαν, καὶ καταλιπὼν τὴν Ναζαρὲτ ἐλθὼν κατῴκησεν εἰς Καπερναοὺμ τὴν παραθαλασσίαν ἐν ὁρίοις Ζαβουλὼν καὶ Νεφθαλείμ, ἵνα πληρωθῇ τὸ ρηθὲν διὰ Ἡσαΐου τοῦ προφήτου λέγοντος· γῆ Ζαβουλὼν καὶ γῆ Νεφθαλείμ, ὁδὸν θαλάσσης, πέραν τοῦ Ἰορδάνου, Γαλιλαία τῶν ἐθνῶν, ὁ λαὸς ὁ καθήμενος ἐν σκότει εἶδε φῶς μέγα καὶ τοῖς καθημένοις ἐν χώρᾳ καὶ σκιᾷ θανάτου φῶς ἀνέτειλεν αὐτοῖς.
Ἀπὸ τότε ἤρξατο ὁ Ἰησοῦς κηρύσσειν καὶ λέγειν· μετανοεῖτε· ἤγγικε γὰρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν.

Απόδοση στη νεοελληνική:

Τον καιρό εκείνο, όταν ὁ Ἰησοῦς ἄκουσε ὅτι ὁ Ἰωάννης συνελήφθη, ἔφυγε εἰς τὴν Γαλιλαίαν. Ἄφησε τὴν Ναζαρὲτ καὶ ἦλθε νὰ κατοικήσῃ εἰς τὴν Καπερναούμ, ἡ ὁποία ἦτο κοντὰ εἰς τὴν λίμνην εἰς τὰ σύνορα Ζαβουλὼν καὶ Νεφθαλείμ, διὰ νὰ ἐκπληρωθῇ ἐκεῖνο, ποὺ ἐλέχθη διὰ τοῦ Ἡσαΐα τοῦ προφήτου, «Ἡ χώρα τοῦ Ζαβουλὼν καὶ ἡ χώρα τοῦ Νεφθαλείμ, ἡ ὁποία ἐκτείνεται κοντὰ εἰς τὴν θάλασσαν, ἡ γῆ πέραν ἀπὸ τὸν Ἰορδάνην, ἡ Γαλιλαία τῶν ἐθνικῶν, ὁ λαός, ποὺ κάθεται εἰς τὸ σκοτάδι, εἶδε μεγάλο φῶς καὶ εἰς ἐκείνους ποὺ κάθονται εἰς τὴν χώραν καὶ τὴν σκιὰν τοῦ θανάτου, ἀνέτειλε γι’ αὐτοὺς φῶς».
Ἀπὸ τότε ἄρχισε ὁ Ἰησοῦς νὰ κηρύττῃ καὶ νὰ λέγῃ, «Μετανοεῖτε, διότι ἐπλησίασε ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν».
   
ΑΠΟ http://www.timiosstavros.gr

Τα Θεοφάνεια στη Φλόριντα των ΗΠΑ



Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος προεξήρχε της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων και της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012. Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην “Πόλη των Θεοφανείων”, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, οι Μητροπολίτες Ατλάντας, Αλέξιος και Δαρδανελλίων, Νικήτας, ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός, ιερείς, οι 61 νέοι που επρόκειτο να βουτήξουν για τον Σταυρό, και πλήθος πιστών κατευθύνθηκαν εν πομπή στο Spring Bayou όπου έγινε η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Καθώς άργησε να βρεθεί ο Σταυρός, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έριξε και

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΧΟΖΕΒΙΤΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 8 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Γεωργίου του Χοζεβίτου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Όσιος Γεώργιος γεννήθηκε σ' ένα χωριό της Κύπρου από γονείς ευσεβείς. Είχε και ένα μεγαλύτερο αδελφό που τον έλεγαν Ηρακλείδη. Αυτός λοιπόν, όταν ακόμα ζούσαν οι γονείς τους, πήγε στους Αγίους Τόπους για να προσκυνήσει. Αφού προσκύνησε, κατόπιν πήγε στη Λαύρα του Καλαμώνας που βρισκόταν κοντά στο σημερινό μοναστήρι του Αββά Γερασίμου στον Ιορδάνη και εκεί έγινε μοναχός. Ο δε Γεώργιος παρέμεινε κοντά στους γονείς του. Αργότερα πέθαναν οι γονείς του και ο Γεώργιος έμεινε ορφανός. Τότε τον παρέλαβε μαζί με την κληρονομιά του ο θείος του, που είχε μια μοναχοκόρη και ήθελε να τον κάνει γαμπρό του. Ο Γεώργιος όμως δεν ήθελε να παντρευτεί και έφυγε στον άλλο του θείο, που ήταν ηγούμενος σ' ένα Μοναστήρι. Αλλά επειδή ο προηγούμενος θείος του πίεζε τον αδελφό του ηγούμενο ν' αφήσει τον Γεώργιο να...
φύγει από το μοναστήρι, ο Γεώργιος έφυγε κι από 'κει και πήγε στον αδελφό του Ηρακλείδη στη Λαύρα του Καλαμώνος. Άλλ' επειδή ήταν νεαρός τον οδήγησε στη Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου, την λεγόμενη

Θανατηφόρο τροχαίο στην εθνική οδό Πατρών-Τριπόλεως

Ένας 30χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του το πρωί στην
εθνική οδό Πατρών-Τριπόλεως, όταν το Ι.Χ. του παρασύρθηκε από φορτηγό.
Το Ι.Χ. βρέθηκε κάτω από το σασί του φορτηγού και ο οδηγός σκοτώθηκε ακαριαία.

Δυτική Ελλάδα: 685 συλλήψεις σε ένα μήνα


Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία συλλήψεων, εξιχνιάσεων, εξαρθρώσεων και κατασχέσεων για το μήνα Δεκεμβρίου και για όλη την εδαφική της περιφέρεια. Κατά τη διάρκεια του μηνός Δεκεμβρίου, έτους 2011, από τις υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, (Αστυνομικές Διευθύνσεις Αχαΐας,

Απίστευτο… η Καλαμάτα έχει δύο λιμενικές επιτροπές

Η απόφαση του υφυπουργού Άδωνη Γεωργιάδη να παραχωρήσει τα λιμενικά ταμεία στους δήμους έκανε τους Δήμους να φτιάξουν λιμενικές επιτροπές και να της δημοσιοποιήσουν . Εντελώς ξαφνικά είδαμε στο φώς της δημοσιότητας ότι για τι ίδιο θέμα έφτιαξε λιμενική επιτροπή και η αποκεντρωμένη περιφέρεια που δημοσιοποίησε μάλιστα και τα ονόματα πριν λίγες ημέρες.
Τώρα όλοι κοιτούν αναρωτώμενοι ποιοι τελικά είναι αυτοί που θα διοικήσουν την λιμενική περιοχή; Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην πρόεδρος του λιμενικού ταμείου δεν είναι σε κανένα «σχήμα» κάτι που τον έχει εκνευρίσει όπως

Στο Δ.Σ. Οιχαλίας το θέμα της ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά

Την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας, ως μοναδικό στην ημερήσια διάταξη, το θέμα των πυρηνελαιουργείων που λειτουργούν στην περιοχή της ΒΙΠΕ Μελιγαλά, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου Φίλιππου Μπάμη.
Στη συνεδρίαση θα παραστεί και η επιστημονική σύμβουλος του Δήμου, η οποία θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου, αλλά και τους παριστάμενους για τις ενέργειες που έχουν γίνει στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος. Ο κ. Μπάμης επανέλαβε τη θέση του πως δε θέλει να κλείσει καμία επιχείρηση στην περιοχή, αλλά να επιδειχθεί ο

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ