ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Μακελειό με τρεις νεκρούς στην Ιεράπετρα: Φαρμακοποιός σκότωσε τον πατέρα και την αδελφή του και μετά αυτοκτόνησε

Σοκ στην τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας προκάλεσε η οικογενειακή τραγωδία που εκτυλίχθηκε σε

Από 30% μέχρι και 80% κάτω η παραγωγή λαδιού στη Μεσσηνία

Από 30% μέχρι 80% κυμαίνεται η μείωση στη φετινή παραγωγή ελαιόλαδου στη Μεσσηνία, ανάλογα την περιοχή. Σύμφωνα με ελαιοτριβείς και τυποποιητές, οι τιμή κυμαίνεται στα 2,70 - 2,80 ευρώ το κιλό, ενώ το ΠΟΠ Καλαμάτα διατίθεται από 2,80 έως 3,10 ευρώ περίπου το κιλό.
Επαγγελματίες του χώρου πίσω από τα όσα συζητιούνται σχετικά με την ανάμειξη ελαίων στην Ελλάδα βλέπουν ως στόχο τη μείωση των τιμών του ελαιόλαδου. Μάλιστα ορισμένοι λένε πως μερίδα καταναλωτών, λόγω του φόβου ανάμειξης ελαίων, έχουν στραφεί στον τενεκέ.

ΠΛΑΤΗ: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΟΤΙΣΤΙΚΟΥ ΛΑΣΤΙΧΟΥ ΣΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΜΑΣ (ΦΩΤΟ)



Χάρη στη βοήθεια του εθελοντή μας, τοποθετήθηκε ποτιστικό λάστιχο στο νεκροταφείο στα αλώνια,

Οι κλοπές κόντεψαν να τινάξουν γέφυρα και φράγμα

"Παραλίγο να τιναχτούν στον αέρα η γέφυρα και το φράγμα... Ευτυχώς που εκείνοι που έκλεψαν τους κινητήρες για το χαλκό, δεν έκαναν ζημιά στον πίνακα και καταφέραμε ν΄ ανοίξει το φράγμα".
Με αυτή τη σκέψη παρηγορείται ο πρόεδρος του Αρι Θανάσης Μπρούμας, λίγες ώρες αφού ο ποταμός Πάμισος έπνιξε χωράφια στην περιοχή και κατά μήκος της κοίτης, μέχρι τις εκβολές του. Οπως λέει, η λύση είναι «να καθαριστεί επιτέλους η κοίτη του Παμίσου νότια από το φράγμα, γιατί μέσα σε αυτήν έχουν πέσει καλάμια ακόμα και κορμοί, και να μην κλέβουν τους κινητήρες και τα σίδερα από το φράγμα".

Πέθανε ο ναύτης του πιο διάσημου φιλιού

news247 Μάρτιος 16 2014 16:48

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών από φυσικά αίτια ο Glenn McDuffie, ο ναύτης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που στο άκουσμα της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου φίλησε μια άγνωστη νοσοκόμα στη μέση της Times Square της Νέας Υόρκης.
Η φωτογραφία πέρασε στην Ιστορία, συμβολίζοντας το τέλος του πολέμου, ωστόσο, η ταυτότητα των δυο νέων επιβεβαιώθηκε μόλις το 2007, αν και πολλοί είχαν ισχυριστεί πως ήταν ο ναύτης της φωτογραφίας.
Ήταν 14 Αυγούστου του 1945, και τη στιγμή απαθανάτισε ο Alfred Eisenstaedt ενώ μία εβδομάδα αργότερα η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο TIME και από τότε έχει αναπαραχθεί άπειρες φορές και προβάλλεται σε όλες τις πατριωτικές εκδηλώσεις ως σύμβολο της χαράς που ένιωσαν όλοι οι Αμερικανοί για την λήξη του πολέμου, με αποτέλεσμα να είναι μέχρι και σήμερα μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωτογραφίες παγκοσμίως.

Τρικυμμία με την αρχαία τριήρη και την εκμετάλλευσή της με αφορμή την ταινία "300"

Όσοι δείτε την ταινία “300 Η άνοδος της Αυτοκρατορίας” θα δείτε κι ένα πιστό αντίγραφο της αρχαίας τριήρους, Ολυμπιάς. Πως το έφτιαξαν οι δημιουργοί της ταινίας; Ζήτησαν από το ΠΝ τα σχέδια τα οποία και τους δόθηκαν αφού η προβολή της ιστορίας της χώρας -έστω και παραποιημένης σε κάποια σημεία- είναι σημαντική.
Το ακριβές αντίγραφο (σε φυσικό μέγεθος) της τριήρους κατασκευάστηκε μεταξύ 1985-1987 στην Ελλάδα, στα ναυπηγεία του Δ. Τζακάκου στο Κερατσίνι, σε πρόγραμμα που υλοποίησαν τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, τις ΓΓΑ και Γ Γ Τύπου και

Μεγάλη ανακάλυψη: Απολίθωμα ρίχνει φως στο “ραντάρ” των κητοειδών

Αμερικανοί επιστήμονες την Τετάρτη ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας αρχαίας φάλαινας που ζούσε περίπου 28 εκατομμύρια χρόνια πριν και χρησιμοποιούσε σύστημα ραντάρ.
Η θανάσιμη απειλή των γερμανικών υποβρυχίων εν μέσω του Α’ παγκοσμίου πολέμου βοήθησε τους επιστήμονες να εξελίξουν το ραντάρ, χρησιμοποιώντας υποθαλάσσια ηχητικά σήματα, για να εντοπίσουν αντικείμενα όπως υποβρύχια, τα οποία θα μπορούσαν να απειλούν με τορπίλες. Για τον 20ό αιώνα αυτό ήταν ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για την πρόσληψη 10.000 ανέργων με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
Τελευταία ενημέρωση: 16.03.2014 | 08:07
Πρώτη δημοσίευση: 15.03.2014 | 19:15

 

ΑΠΟ http://www.newsit.gr/

Από Δευτέρα, 17 Μαρτίου, ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, ύψους 54 εκατ. ευρώ που αφορά την επιδότηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων από 30 έως 66 ετών.

Οι επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν αίτηση θα πρέπει να εκδώσουν κλειδάριθμο στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ για να καταχωρήσουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ