ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Νέος δυνατός σεισμός στην Καλαμάτα

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 20:49 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/32520-neos-seismos

Νέος δυνατός σεισμός στην Καλαμάτα
Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών η νέα σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε πριν λίγο ήταν μεγέθους  3,8 Ρίχτερ με επίκεντρο 3 χλμ. δυτικά νοτιοδυτικά της Καλαμάτας. το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 5 χλμ.
Το Ευρωμεσογειακό Κέντρο πάντως διαφοροποιείται και πάλι και δίνει μέγεθος 4 Ρίχτερ με επίκεντρο 2 χλμ. νοτιοδυτικά της Καλαμάτας, 6 χλμ. νοτιοανατολικά της Σπερχογείας και σε εστιακό βάθος 1 χλμ.

Νέο σύστημα για τα ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ

Νέο σύστημα για τα ραντεβού με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εξετάσει η διοίκηση του Οργανισμού, προκειμένου όχι μόνο να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, αλλά και να ελέγχονται οι γιατροί.
Οι κινητοποιήσεις των γιατρών σε συνδυασμό με τις αλλαγές που δρομολογούνται στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (έχουν προκαλέσει έμφραγμα στις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχει ο ΕΟΠΥΥ.

Το υπουργείο Υγείας επιχείρησε την αποσυμφόρηση του συστήματος «ανοίγοντας» τον αριθμό των

Ερχονται 50.000 νέες θέσεις κοινωφελούς εργασίας

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

Στην ανάσχεση της ανεργίας που εκτοξεύτηκε στο 27,8%, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, και ιδιαίτερα στην ανεργία των νέων θα επικεντρωθεί η κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να ανακοινώσουν από κοινού τις κύριες δράσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή με στόχο τον περιορισμό της.
Όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στo Real.gr, αναμένεται η επέκταση του

Εκπληκτικές φωτογραφίες ψαριών του ωκεανού

Απολαύστε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα με πανέμορφα ψάρια του ωκεανού, τα οποία πλαισιώνονται από μαγευτικά τοπία…Νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο

Τη ριζική αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης των υπαλλήλων εισηγείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πιθανότατα και σήμερα, καθώς εισάγεται ποσόστωση στον αριθμό των εργαζομένων που θα παίρνουν «άριστα».

Με το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το μεταβατικό στάδιο της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, θα υποχρεώνονται στο εξής οι αξιολογητές να ιεραρχήσουν τους εξεταζόμενους βαθμολογώντας τις επιδόσεις τους και την

Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Μ.ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΜΕ ΑΡΩΓΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ γεμάτη αγάπη προς το συνάνθρωπο από το θεάρεστο έργο της Ιερής Μητρόπολης Τριφυλίας- Ολυμπίας ήταν η εκδήλωση κοπής αγιοβασιλόπιτας που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Κανελλάκης από το Φιλόπτωχο Ταμείο της τοπικής εκκλησίας όπου μεταξύ άλλων τιμήθηκε για την συμβολή της η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα προσφέροντας μάλιστα και στους δημοσιογράφους το κομμάτι που τους αναλογεί με ευχές για το έργο τους, ενώ μίλησε με λόγια πατρικά προς το ποίμνιο της

Θωράκιση από τον διαβήτη τύπου 2 προσφέρει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ από τον διαβήτη τύπου 2 μέσω της μεσογειακής διατροφής, με έμφαση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, επιβεβαιώνεται ακόμα μία φορά από τα αποτελέσματα νέας έρευνας, σύμφωνα με την οποία η μεσογειακή διατροφή, χωρίς να μειωθεί η πρόσληψη θερμίδων, μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από τον διαβήτη 2, ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Συγκεκριμένα, ερευνητές που ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 3.500 ανθρώπων με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, ανακάλυψαν ότι όσοι ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή είχαν περίπου 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τα επόμενα 4 χρόνια σε σύγκριση με όσους ακολούθησαν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Σύμφωνα με τον ερευνητή Salas-Salvado, καθηγητή διατροφής στο Rovira i Virgili University, τυχαιοποιημένες δοκιμές έδειξαν ότι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που προάγουν την απώλεια βάρους μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση διαβήτη

Μολυσμένα τμήματα ποταμών της Μεσσηνίας

Πρόβλημα ρύπανσης σε τμήματα αρκετών ποταμών της Μεσσηνίας διαπιστώνει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο ολοκλήρωσε τριετές πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας και εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης των ποταμών στο νομό μας.
Η ρύπανση εστιάζεται σε τμήματα των ποταμών Αίπης, Δεσπότης, Μουρτιάς, Λιγδού και Καρυά, καθώς και στον κάτω ρου του Παμίσου και του Αρι.
Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάστηκαν χθες στο Διοικητήριο, στην Καλαμάτα, στη συνάντηση μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά και του μεσσηνιακής καταγωγής επιστημονικού υπεύθυνου του ΕΛΚΕΘΕ, δόκτορα Κωνσταντίνου Γκρίτζαλη.

Νέες διευκρινήσεις ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση της επέκτασης του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας!

Χρονοβόρες φαίνεται να είναι οι «τεχνικές λεπτομέρειες» για την επέκταση του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας σε όλο το νομό Μεσσηνίας. 

Ενώ όλοι περίμεναν ότι ήδη θα είχε δοθεί το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, ολοκληρώνεται η φετινή ελαιοκομική περίοδος και ακόμη δεν έχει δοθεί η έγκριση. 

Ο ΑγροΤύπος ενημερώθηκε από το ΥπΑΑΤ ότι στο πλαίσιο της αξιολόγησης των ενστάσεων και προκειμένου να ολοκληρώσει την εισήγησή της (θετική ή

Σταϊκούρας: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο

  in.gr . 27 Ιανουαρίου 2022, 11:40 Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τον Μάιο θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού