ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκαν όλες οι αναθεωρημένες διατάξεις του νέου νόμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, και την προστασία τους από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό. Δείτε τι ισχύει πλέον στν χώρα μας:

Οι σημαντικότερες αλλαγές που πέρασαν τελικά είναι: ......

-η Διατήρηση της βάσης δεδομένων των microchips περνά πλέον στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ενώ μέχρι σήμερα την ευθύνη είχε ο Πανελ. Κτηνιατρικός Σύλλογος).

-δημιουργείται διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση microchips ώστε να μπορούν οι κτηνίατροι να καταχωρούν απευθείας ή να αναζητούν στοιχεία ζώου.

Ανατροπές στις Αγροτικές επιδοτήσεις μετά το 2013 !

Σωρεία ερωτήσεων, απορίες και φοβερή δυσκολία στο να κατανοήσουν τα νέα δεδομένα που θα φέρει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και στο θέμα των επιδοτήσεων μετά το 2013, εμφάνισαν οι Σερραίοι αγρότες, που έδωσαν δυναμικό “παρών” σε συνάντηση-συζήτηση που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αγροτών της περιοχής.

Σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο της Πανελλήνιας 'Ενωσης ........

Νέων Αγροτών, Δημήτρη Μιχαηλίδη, οι αγρότες έδειξαν να έχουν φοβερή δυσκολία στο να

Σύλλογος Πολυτέκνων Τριφυλίας: Αλλαγή Δκαιολογητικών (ΕΠΕΙΓΟΝ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με την Κ.Υ.Α. 279/23460/22-2-2013 ΦΕΚ Β΄ 414/2013 των των Υπ. Οικονομικών, Υπ. Εσωτερικών, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΑΛΛΑΞΕ ο τρόπος υποβολής των δικαιολογητικών για την συμμετοχή στην δωρεάν διανομή τροφίμων για τα προϊόντα παρέμβασης της Ε.Ε. για άπορους και πολύτεκνους. 

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Τριφυλίας καλεί τα μέλη του που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, να περάσουν από το γραφείο, προκειμένου να ενημερωθούν για τα απαραίτητα δικαιολογητικά το συντομότερο δυνατόν.

Λαγκούβαρδος: Έγκριση της δημοπρασίας για το γεφυράκι

Τα αποτέλεσμα της δημοπρασίας για τη βελτίωση της γέφυρας στο Λαγκούβαρδο, στο δρόμο

Συναγερμός στη Ρόδο: Μεγάλη φωτιά απειλεί την κοιλάδα των Πεταλούδων Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/289990/synagermos-sti-rodo-megali-fotia-apeilei-tin-koilada-ton-petaloydon#ixzz2O57czoM4

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα φωτιά που έχει ξεσπάσει στη Ρόδο ανάμεσα σε Θεολόγο και

Παράταση για την καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς από τους αγρότες

Παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου η προθεσμία για την καταβολή από τους αγρότες της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2012, μετά την υπογραφή σχετικής υπουργικής απόφασης από τους αναπληρωτές υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμο Χαρακόπουλο και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Την παράταση αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ, καθώς λόγω της οικονομικής συγκυρίας, οι αγρότες δεν κατάφεραν να καταβάλλουν εντός των αρχικών προθεσμιών την ασφαλιστική εισφορά.

ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Μικροσκοπικό εργαστήριο αναλύσεων αίματος


 Ένα πρωτοποριακό μίνι ηλεκτρονικό εργαστήριο το οποίο τοποθετείται υποδόρια και κάνει αναλύσεις αίματος ανέπτυξαν Ελβετοί επιστήμονες.,

Για εμπορική χρήση, σύμφωνα με το BBC, η συσκευή αυτή θα είναι έτοιμη σε τέσσερα χρόνια από σήμερα και θα βοηθήσει ιδιαίτερα όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη ή σάκχαρο.

Η μικροσκοπική αυτή συσκευή θα στέλνει τα αποτελέσματα της αιμοληψίας αρχικά στο κινητό

Αρχισαν οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στην Κυπαρισσία

Με την προγραμματισμένη για χθες το βράδυ επετειακή εκδήλωση των κατηχητικών σχολείων της Κυπαρισσίας στην αίθουσα "Αλέκος Παπαδόπουλος" ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Κυπαρισσία. 

Σήμερα το βράδυ στις 7 στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του 2ου Δημοτικού Σχολείου με ομιλητή τον Αθανάσιο Φωτόπουλο, διδάκτορα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα «Σελίδες από την ιστορία και τον Πολιτισμό της Κυπαρισσίας».
Την Παρασκευή θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός δημοσίων, δημοτικών και ιδιωτικών

Χωρίς αποτέλεσμα η σύσκεψη για το ΓΠΣ Γαργαλιάνων

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ήταν η χθεσινή σύσκεψη στο ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας στην Τρίπολη για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Γαργαλιάνων, αφού για ακόμη μια φορά διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων σχετικά με την πρόταση του ΓΠΣ που έχει υποβληθεί για έγκριση.

Η συζήτηση στην σύσκεψη έγινε με βάση τις προτάσεις στις οποίες κατέληξαν φορείς των Γαργαλιάνων και δημοτική αρχή Τριφυλίας μετά τις συναντήσεις που είχαν στους Γαργαλιάνους το προηγούμενο διάστημα. Και μπορεί σε κάποια σημεία να υπήρξε συμφωνία με το ΠΕΧΩ, όμως επί της ουσίας -και στα σημαντικότερα σημεία του

Σε… φρούριο η δίκη για το διπλό φονικό - 16 κατηγορούμενοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ισχύουν από χθες το πρωί γύρω και μέσα στα δικαστήρια της Καλαμάτας, όπου ξεκινά σήμερα η δίκη της συμμορίας που σύμφωνα με το κατηγορητήριο πουλούσε ναρκωτικά κι εκβίαζε καταστηματάρχες - και η οποία εξαρθρώθηκε όταν τα φερόμενα ως μέλη της σκότωσαν το Νοέμβριο του 2011 τον 3χρονο Κέρι μαζί με τον 35χρονο πατέρα του Φιλίπ Μεσάι. 

Κατηγορούμενα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι 16 άτομα που αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, κατηγορίες για διπλή ανθρωποκτονία, ηθική αυτουργία στη διπλή ανθρωποκτονία, συμμετοχή ως μέλη στην

Κόντρες για τα απορρίμματα του Μοριά στον ΧΥΤΑ Φυλής

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με θέμα: «Όχι στο νέο περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος των κατοίκων της Δυτικής Αττικής. Όχι σε νέα επιβάρυνση του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής με τα απορρίματα της Πελοποννήσου. Με τεχνητά αδιέξοδα εξασφαλίζουν πρώτη ύλη για τα εργοστάσια επεξεργασίας των Σ.Δ.Ι.Τ. στην Αττική».
Η ανακοίνωση αναφέρει:

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση προχώρησε σε νέο περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος των κατοίκων της

Συνεχίζουν τα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων

Επιλύθηκε με τροπολογία που κατέθεσαν ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Εργασίας το

Καλαμάτα: Τμήμα λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου μεταφέρεται στον Αγ. Νικόλαο

Τμήμα του λειψάνου (τίμια χείρα) του Αγίου Νεκταρίου θα υποδεχθεί την Πέμπτη 28 Μαρτίου ο

Τριφυλία: Βολές Καλκαβούρα για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις: Θεωρεί "ριγμένους" τους Γαργαλιάνους!

Βολές στην Κοινωφελή Επιχείρηση και κατ' επέκταση στην δημοτική αρχή Τριφυλίας εξαπέλυσε χθες με γραπτή του δήλωση ο δημοτικός σύμβουλος και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Καλκαβούρας, για την οργάνωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στο δήμο.


Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οταν δεν θέλεις να έχεις παρουσία, όταν δεν ασχολείσαι οργανωτικά, όταν δεν συνεργάζεσαι για να έχεις το όποιο αποτέλεσμα, τότε απαξιώνεις την κάθε διαδικασία και δεν σ’ ενδιαφέρει η οποιαδήποτε εκδήλωση». 

Και  υπογραμμίζει επίσης ότι ασχολήθηκαν μόνο με μια πόλη, εννοώντας τα Φιλιατρά, την στιγμή

Τα Κούλουμα στη Μαραθόπολη!

Με παραδοσιακό τρόπο, αποκριάτικα δρώμενα, μουσικές, τραγούδια (σκωπτικά και παραδοσιακά), χορούς γιόρτασαν τα Κούλουμα στη Μαραθόπολη Τριφυλίας, η οποία «βούλιαξε» από κόσμο που

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ