ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

Ευρωπαϊκή Ιστορία Παναθηναϊκού


1) Στις 2 Ιουνίου του 1971, ο Παναθηναϊκός φτάνει στον τελικό του στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Wembley εναντίον του Ajax.
Οι Ολλανδοί κερδίζουν με 2-0 αλλά η επιτυχία του Παναθηναϊκού είναι μοναδική και σαφώς η κορυφαία στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.

Κλειστή σήμερα βράδυ η σήραγγα Ραψομμάτη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα γίνουν σήμερα το βράδυ στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Καλαμάτας, για την ασφαλή διεξαγωγή άσκησης ετοιμότητας εντός της σήραγγας Ραψομμάτη, στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα.

Συγκεκριμένα, θα γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας και στους δύο κλάδους της σήραγγας στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας, από σήμερα το βράδυ και ώρα

Η κυκλοφορία με κατεύθυνση από Τρίπολη προς Μεγαλόπολη και Καλαμάτα θα εξέρχεται του αυτοκινητόδρομου στον ανισόπεδο κόμβο Αθηναίου και θα εκτρέπεται μέσω του κυκλικού κόμβου προς Αθήναιο-Παλαιόχουνη στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας.
Η κυκλοφορία με κατεύθυνση από Καλαμάτα - Μεγαλόπολη προς Τρίπολη και Αθήνα θα εξυπηρετείται από την παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης και θα εισέρχεται στον αυτοκινητόδρομο μέσω του κυκλικού κόμβου προς Αθήνα - Τρίπολη στον ανισόπεδο κόμβο Αθήναιου.

Εράνη: Φιλικό δίτερμα χθες με την Κυπαρισσία

Φιλικό δίτερμα με την Κυπαρισσία περιελάμβανε για χθες το απόγευμα το πρόγραμμα της προετοιμασίας της Εράνης ενόψει της πρεμιέρας του πρωταθλήματος την Κυριακή.
Η φιλιατρινή ομάδα προετοιμάζεται για τον κυριακάτικο εκτός έδρας αγώνα με το Τσιλιβή. Έτσι το χθεσινό πρόγραμμα περιελάμβανε προπόνηση το πρωί και δίτερμα με την Κυπαρισσία το απόγευμα, που έγινε πιο πολύ για να πατήσουν οι παίκτες της Εράνης πλαστικό τάπητα, δηλαδή να εγκλιματισθούν με τις γηπεδικές συνθήκες που θα συναντήσουν στο γήπεδο της Ζακύνθου. 
 Σήμερα οι παίκτες της Εράνης θα έχουν ρεπό και από αύριο έως το Σάββατο θα συνεχίσουν την προετοιμασία τους με μονή προπόνηση. Στο παιχνίδι της πρεμιέρας με το Τσιλιβή δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής ο Νίκος Κόλλιας, ο οποίος εκτίει τιμωρία από την περσινή αγωνιστική περίοδο.
ελευθερία

Μειώστε τα έξοδα θέρμανσης στο σπίτι

Ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών, και τα νέα για τις τιμές των καυσίμων είναι αποθαρρυντικά. Στον φετινό οικιακό προϋπολογισμό τα καύσιμα θα κοστίζουν διπλάσια από την περασμένη χρονιά. Τι θα κάνετε λοιπόν; Θα μετατρέψετε το σπίτι σας σε ιγκλού, ή θα προσθέσετε άλλο ένα καταναλωτικό δάνειο στη συλλογή σας;

Πριν βάλετε το χέρι σας βαθιά στο πορτοφόλι, δοκιμάστε να εξοικονομήσετε χρήματα περιορίζοντας την σπατάλη ενέργειας που καταναλώνετε στο σπίτι σας. Μπορείτε να γλιτώσετε ένα σεβαστό ποσό χρημάτων ακολουθώντας τις οδηγίες που σας δίνουμε. Κάντε έναν έλεγχο διαρροής ενέργειας στο σπίτι σας, εντοπίζοντας τις περιοχές όπου υπάρχει διαρροή θερμαινόμενου αέρα. Ελέγξτε, πόρτες, παράθυρα, τζάκια, καμινάδες, φωταγωγούς, και γενικά κάθε περιοχή όπου φαίνεται να έχει ρεύμα αέρα. Χρησιμοποιήστε, στόκο, γύψο, σιλικόνη, μονωτικά λάστιχα (τσιμούχες), αεροστόπ, αυτοκόλλητα προστατευτικά, πλαστικά και κάθε υλικό που νομίζετε κατάλληλο να κλείσει αυτές τις διαρροές. Αν το σπίτι σας είναι ανεπαρκώς μονωμένο, τα έξοδα για κάθε επιπλέον μόνωση που θα κάνετε, θα αποσβεσθούν αμέσως.

« Μαγεύτηκε » ο Γιάννης Σμαραγδής από την Βοιδοκοιλιά !Άρχισαν τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή « Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι »στην Costa Navarino και ειδικότερα στην Μαυγετική παραλία της Βοιδοκοιλιάς . 
Όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης στην ομήγυρη του στην χθεσινοβραδυνή γιορτή που οργάνωσε το Costa Navarino στις εγκαταστάσεις του προς τιμή των εργαζομένων του, η Βοιδοκοιλιά τον άφησε κατάπληκτο με αποτέλεσμα να κάνει και έκτακτα γυρίσματα την χθεσινή ημέρα τα οποία ήταν εκτός των αρχικών πλάνων .
Το καστ της ταινίας, είναι πραγματικά εντυπωσιακό, με πρώτη και καλύτερη την Κατρίν Ντενέβ, δηλαδή «μια ντίβα που θα υποδυθεί μια ντίβα, τη Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας»,

Στα 2,20 ευρώ η πρώτη τιμή για το ελαιόλαδο

Στα 2,20 ευρώ το κιλό διατέθηκαν οι πρώτες φετινές ποσότητες μαυρολίσιου ελαιολάδου στη Μεσσηνία.

Πρόκειται για βυτίο με 20 τόνους που πούλησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορυφασίου και αναμένεται να εξαχθεί στην Ιταλία.

«Πήραμε 2,20 μετά δυσκολίας», παρατήρησε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Λάζαρος Σύρνος και σημείωσε με απογοήτευση: «Αυτές οι τιμές είναι απελπιστικές για παραγωγούς κι ελαιοτριβείς. Και μιλάμε για πολύ καλό λάδι, 3 δέκατα, αγουρέλαιο. Κάθε χρόνο και χειρότερα είναι τα πράγματα».

Πηγή:peloponnisiaki

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.