ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Προσοχή! Νέος ιός στο Facebook με... πορνό!

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα ένας νέος ιός στους χρήστες του Facebook, όπου βλέπουν διαδικτυακούς τους φίλους να έχουν κάνει like σε συνδέσμους με πορνογραφικό υλικό, πράγμα το οποίο ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν.
Σε «συντονισμένη επίθεση» απέδωσε το facebook -με καθυστέρηση δύο ημερών- την ανάρτηση φωτογραφιών σκληρού πορνό και ακραίας βίας στους λογαριασμούς.

Το αυτοκίνητο που «διαβάζει» τα φανάρια και ενημερώνει...(ΒΙΝΤΕΟ)

Συνεχώς νέα συστήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άνεση των επιβατών κάνουν την εμφάνισή τους στα σύγχρονα αυτοκίνητα. Αυτή τη φορά η Audi εξελίσσει ένα σύστημα (το παρουσίασε ήδη στο Λας Βέγκας) που δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να κινείται με ασφάλεια κάνοντας ταυτόχρονα οικονομία στο καύσιμο.
Όπως θα δείτε στο σχετικό video, η εφαρμογή ενημερώνει τον οδηγό πότε, σε ποια απόσταση υπάρχει φανάρι και φυσικά σε ποια κατάσταση βρίσκεται (πράσινο - κόκκινο - πορτοκαλί). Οι πληροφορίες που λαμβάνει ο οδηγός του επιτρέπουν να κινηθεί ανάλογα, να πατήσει το γκάζι ή να

Η πρώτη φωτογραφία της Σελήνης

Ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα φωτογραφίας των αστρονόμων, των ερασιτεχνών και των ρομαντικών παγκοσμίως είναι το φεγγάρι. Τα τελευταία 50 χρόνια, με την πρόοδο της τεχνολογίας στον τομέα της Διαστημικής, εκατοντάδες λήψεις του δορυφόρου μας φτάνουν στη Γη. Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν ότι η πρώτη λεπτομερή φωτογραφία του Σελήνης τραβήχτηκε πριν 2 αιώνες!
Την πρώτη φωτογραφία στην ιστορία την τράβηξε ο Γάλλος εφευρέτης Joseph Nicéphore Niépcethe το 1827. Το θέμα της ήταν οι στέγες των παραθύρων

Η μόδα συναντά την τεχνολογία

Η μόδα συναντά την τεχνολογία με ένα φόρεμα κεντημένο από οπτικές ίνες που αλλάζει χρώμα κατά βούληση και το οποίο παρουσιάζεται στην έκθεση CES του Λας Βέγκας.

Η μοναδική δημιουργία της σχεδιάστρια μόδας Amy Rainbow Winters εκπέμπει γαλάζιο φως. Ωστόσο, χάρη στους αισθητήρες στα μανίκια, με ένα άγγιγμα μπορεί να αλλάξει χρώμα.

«Αν επιθυμείτε βιολετί, το φόρεμα θα γίνει βιολετί. Αν προτιμάτε το κόκκινο, θα έχετε κόκκινο.

Νέα ρύθμιση για χρέη προς Ταμεία

Χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και ανεξαρτήτως ποσού οφειλής θα γίνεται πλέον η ένταξη στη ρύθμιση των 12 ή περισσότερων δόσεων για όλους όσοι χρωστούν στα Ταμεία και δεν έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» η ρητή αυτή υποχρέωση είχε προβλεφθεί στο νόμο 4152/13 ως βασική προϋπόθεση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων μέχρι 31/12/2012 χρεών προς τα Ταμεία και πλέον παύει να υφίσταται, καθώς η σχετική διάταξη διαγράφηκε από το νέο νόμο του υπουργείου Εργασίας (ν.4225/14). Σύμφωνα με την

Θεοδώρα Γιαννίτση: Μια πρέσβειρα της Μεσσηνίας στη Ρωσία


Τον άτυπο αλλά πολύ ουσιαστικό ρόλο της πρέσβειρας της Μεσσηνίας στη Ρωσία έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια η Θεοδώρα Γιαννίτση. Με ρίζες από την πλευρά της μητέρας από την Εύα, η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (K.E.Π.) με έδρα τη Μόσχα βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για ακόμα μία φορά στην Καλαμάτα - την οποία φαίνεται ότι η ίδια και η οικογένειά της αγαπούν πολύ.
Με την ευκαιρία αυτή, μίλησε στην “Ε” για τη δραστηριότητα του Κέντρου, τις προοπτικές τουριστικής αλλά και πολιτιστικής σύνδεσης της Μεσσηνίας με τη ρωσική αγορά, για τις διαχρονικά καλές σχέσεις των δύο λαών, αλλά και για τον μεγάλο στόχο της να ανέβει επί ελληνικού και γιατί όχι και μεσσηνιακού εδάφους, η

Συνελήφθη 54χρονος για κλοπή καυσίμων από φορτηγό!

Συνελήφθη, χθες (10.1.2014) το βράδυ, στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΑΤΙΑΝΗΣ

Γιορτάζουμε σήμερα 12 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Τατιανής.

Η Αγία Μάρτυς Τατιανή καταγόταν από τη Ρώμη και έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου του Σεβήρου (222 - 235 μ.Χ.). Ο πατέρας της είχε διατελέσει ύπατος.

Η Αγία Τατιανή είχε το εκκλησιαστικό αξίωμα της διακόνισσας και στην υμνολογία παρίσταται ως μαθήτρια των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Η επισημότητα της καταγωγής της και ο ένθεος ζήλος με τον οποίο εκτελούσε τα διακονικά της καθήκοντα, έδωσαν στην Τατιανή περιφανή θέση μεταξύ των Χριστιανών.

Και οι Εθνικοί όμως είχαν ακούσει περί αυτής και δεν μπορούσαν να δεχθούν το γεγονός ότι μια

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Τω καιρώ εκείνω, ακούσας ο ᾿Ιησούς ότι ᾿Ιωάννης παρεδόθη, ανεχώρησεν εις την Γαλιλαίαν, και καταλιπών την Ναζαρέτ ελθών κατώκησεν εις Καπερναούμ την...παραθαλασσίαν εν ορίοις Ζαβουλών και Νεφθαλείμ, ίνα πληρωθή το ρηθέν διά ῾Ησαίου του προφήτου λέγοντος·

«Γη Ζαβουλών και γη Νεφθαλείμ, οδόν θαλάσσης, πέραν του ᾿Ιορδάνου, Γαλιλαία των εθνών, ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως μέγα, και τοις καθημένοις εν χώρα και σκιά θανάτου φως ανέτειλεν αυτοίς».

᾿Από τότε ήρξατο ο ᾿Ιησούς κηρύσσειν και λέγειν· Μετανοείτε· ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών.

Φιλιατρά: Προσοχή! Συνθήκες δημιουργίας Αιθαλομίχλης!

Έντονο είναι το φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες και στην πόλη των Φιλιατρών, με την εμφάνιση της αιθαλομίχλης τις βραδινές κυρίως ώρες.

Η εμφάνισή της δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας από την υπερβολική χρήση τζακιών και την καύση επικίνδυνων υλικών, όπως πλαστικά, έπιπλα ή χαρτιά, εμποτισμένα με βερνίκι, χρώμα και πάσης φύσεως συνθετικά υλικά, που απελευθερώνουν τοξικές ουσίες στην ατμόσφαιρα.

Το φαινόμενο, όπως και τις τελευταίες ημέρες, γίνεται έντονο κυρίως τα βράδια και όπως

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ