ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΠΛΑΤΗ: ΑΛΛΑΓΗ ΣΗΜΑΙΑΣ (ΦΩΤΟ)









Αν και με βροχή καταφέραμε να αντικαταστήσουμε την παλιά μας σημαία με

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: ΕΛΛΑΔΑ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ


ΑΠΟ www.youtube.com

Αλλάζουν όλα για τους συνδικαλιστές -Σε ποια προνόμια έρχεται «ψαλίδι»

Την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, που είναι σε ισχύ 32 χρόνια, προωθεί η κυβέρνηση,

Εορτή του Αγίου Νέστωρος

Γιορτάζουμε σήμερα 27 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Νέστωρος.
Ο Νέστορας ήταν πολύ νέος στην ηλικία, ωραίος στην όψη και γνώριμος του Αγίου και ενδόξου Δημητρίου.
Ο Νέστορας, λοιπόν, βλέποντας ότι ο αυτοκράτωρ Διοκλητιανός χαιρόταν για τις νίκες κάποιου σωματώδους βαρβάρου, ονομαζόμενου Λυαίου, μίσησε την υπερηφάνεια του.
Βλέποντας όμως και τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου, πήρε θάρρος. Πήγε λοιπόν στη φυλακή, όπου ήταν κλεισμένος ο Μεγαλομάρτυρας, και έπεσε στα πόδια του.

Δούλε του Θεού Δημήτριε, είπε, εγώ είμαι πρόθυμος να μονομαχήσω με το Λυαίο, γι' αυτό προσευχήσου για μένα στο όνομα του Χριστού.

Για πρώτη φορά αποζημίωση και σε πεθερά

Για τον θάνατο 26χρονης από εγκληματικό λάθος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς

Eως την Τετάρτη τα νέα εκκαθαριστικά για όσους δικαιούνται εκπτώσεις

Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν τρόπους και διορθωτικές κινήσεις για να μην αποκλειστούν

Οι Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν με αγωνία: Ξεχασμένο στις Βρυξέλλες το ΠΟΠ

Σε εκκρεμότητα και ξεχασμένη στις Βρυξέλλες, εξακολουθεί να βρίσκεται η επέκταση του ΠΟΠ ελαιολάδου σε όλη τη Μεσσηνία, που ο αγροτικός κόσμος του νομού περιμένει με αγωνία εδώ και χρόνια. Το θέμα βρίσκεται μήνες τώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αναμένεται, επιτέλους, η έγκρισή της, μετά την κατάθεση των συμπληρωματικών στοιχείων που είχαν ζητηθεί. Παρ’ όλα αυτά ασκούνται πιέσεις από διάφορες πλευρές για να μην εγκριθεί η επέκταση.
 Τα νεότερα είναι ότι στις αρχές Οκτωβρίου στάλθηκαν στις Βρυξέλλες καινούργια στοιχεία κι επίκειται η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής.