ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Νέα πρωτοβουλία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Νέα εκστρατεία ξεκινά η ομογένεια της Αυστραλίας, με τη στήριξη διακεκριμένων Αυστραλών, για να πιεστεί η Βρετανία να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Εκτυπωτής διαγράφει τις... εκτυπώσεις

Μια ευφάνταστη τεχνική «από-εκτύπωσης» και διαγραφής του χαρτιού που έχει βγει από τον εκτυπωτή ή το φωτοαντιγραφικό μηχάνημα, ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Proceedings A» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC, βρήκαν ένα τρόπο να απο-εκτυπώνουν το μελάνι της κασέτας του γραφίτη που έχει αποτυπωθεί πάνω στο χαρτί.

Σε δημοπρασία ο Cowboy Elvis Presley του Andy Warhol

  Σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s βγαίνει ο πίνακας του Andy Warhol που απεικονίζει καουμπόι τον Elvis Prisley, με τιμή που, όπως αναμένεται, θα φτάσει τα 50 εκατ. δολάρια.

Τον πίνακα που έχει παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1963 βρίσκεται στην κατοχή ιδιώτη και η δημοπρασία θα γίνει στη Νέα Υόρκη στις 9 Ιουνίου. Ο Warhol έχει φτιάξει συνολικά μια σειρά από 22 πορτρέτα του τραγουδιστή.






ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Το Έβερεστ θέλει να κατακτήσει Κύπριος ορειβάτης

Στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου θέλει να βρεθεί ο ορειβάτης Γιώργος Ανδρέου και να γίνει ο πρώτος Κύπριος αθλητής που θα κατακτήσει το Έβερεστ. Ο Γιώργος Ανδρέου, ο οποίος θα αναχωρήσει από την Κύπρο για να κάνει πραγματικότητα τον στόχο του στις 26 Μαρτίου, γεννήθηκε στην

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι ναυτεργάτες

Την κήρυξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από τη Δευτέρα 19 Μαρτίου με ώρα έναρξης 6.00 π.μ. αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ΠΝΟ .

Η ΠΝΟ έχει ήδη αποστείλει εξώδικα στους αρμόδιους φορείς για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων και ζητά να παραμείνει αυτοτελής ο Οίκος Ναύτου μετά την ένταξή του στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τις αρχές Απριλίου, να μη προχωρήσει η επιχειρούμενη κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και η υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ να μην

Θερινή ώρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην αρχή εφαρμογής της θερινής ώρας (άνοιξη), τα ρολόγια διορθώνονται ώστε να δείχνουν μια ώρα μετά την πραγματική. Στο τέλος εφαρμογής της θερινής ώρας (φθινόπωρο), τα ρολόγια διορθώνονται μια ώρα πίσω ώστε να δείχνουν την πραγματική ώρα.
Η θερινή ώρα (αγγλικά: Daylight Saving Time, DST) είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή! 25 Μαρτίου



Ξημερώματα της Κυριακής 25 Μαρτίου αλλάζει η ώρα και οι δείκτες των ρολογιών στης 3 το πρωί θα πρέπει να γυρίσουν μια ώρα εμπρός και να δείξουν 4 [Θερινή ώρα ] Η επόμενη αλλαγή της ώρας θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Κυριακής 28 ης Οκτωβρίου...

ΑΠΟ http://www.iliasnews.gr

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ κ. ΤΑΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ Υ.Π.Ε.Κ.Α. ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) μετέβη χθες (15/3/12) ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού κ. Γιάννη Μανιάτη, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που έχουν σχέση με την εξόρυξη πετρελαίου σε περιοχές του Ιονίου πελάγους και της χερσαίας ζώνης της Πελοποννήσου. Η συνάντηση έγινε στα κεντρικά γραφεία του Υ.Π.Ε.Κ.Α. στην Αθήνα παρουσία των Βουλευτών των Ιονίων Νήσων, του Περιφερειάρχη κ. Σπύρου Σπύρου, των Αντιπεριφερειαρχών και των Δημάρχων της περιοχής.

Φιλιατρά Στις 3 Απριλίου η δημοπρασία για το δίκτυο ύδρευσης

Την Τρίτη 3 Απριλίου, στις 10.00 το πρωί, στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών, θα διενεργηθεί η δημοπρασία του έργου «Ολοκλήρωση Δικτύου Ύδρευσης Φιλιατρών», το οποίο έχει ενταχθεί στο Ε.Π. ΔΕΠΙΝ - Πελοποννήσου με κωδικό 365137.
Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας, στη συνεδρίασή της την 9η

Δυτική Μάνη: Εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης

Λαμπρός ήταν και φέτος ο εορτασμός της επετείου της εξέγερσης των Μανιατών το 1821, που έγινε χθες στην Καρδαμύλη.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το μεσημέρι με την άφιξη στο Ηρώο της πλατείας της Καρδαμύλης, της σημαίας των Μανιατών, των ιππέων και καπεταναίων της Ανατολικής Μάνης. Ακολούθησε η έπαρση της σημαίας και ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων.

Στεφάνια στο Ηρώο κατέθεσαν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρας, ο επισμηναγός κ. Σιαράβας ως εκπρόσωπος των

Ταρακουνιέται η Αιτωλoακαρνανία - Φόβοι ακόμη και για σεισμό 5 ρίχτερ

Ένα πρωτόγνωρο σκηνικό συνθέτουν στην Αιτωλ/νία οι αλλεπάλληλοι σεισμοί που ξεκίνησαν από την περασμένη Πέμπτη με επίκεντρο περιοχές ανατολικά από την λίμνη του Οζερού και το Θέρμο.
Δεν περνάει μέρα που να μην γίνεται αισθητή κάποια σεισμική δόνηση με αποκορύφωμα...
τα 4,2 (με άλλες εκτιμήσεις 4,5) Ρίχτερ που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί δίπλα από την Λεπενού.

Γιατί να μην εργαστούν Ελληνες στα χωράφια και περιμένουμε από τους ξένους;

Η εγκύκλιος του ΟΓΑ και του υπουργείου Εργασίας είναι ότι θέλουν να δώσουν θέσεις εργασίας στους Έλληνες εργάτες, αλλά το ενδιαφέρον των Ελλήνων για δουλειά στο χωράφι είναι, προς το παρόν, ελάχιστο.
Καταστροφικό θεωρείται από τους αγρότες που εξαρτώνται από τους «εξαμηνίτες» εποχιακούς αγρεργάτες η νέα απόφαση του ΟΓΑ που ισχύει από φέτος. Ουσιαστικά καθιστά απαγορευτικό το κόστος για να έρθει ένας αγρεργάτης στην Ελλάδα να δουλέψει, καθώς ζητά την πληρωμή ενός ποσού περίπου 1.200 ευρώ ανά άτομο προκαταβολικά! Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο της απόφασης που έχει σταλεί στους ανταποκριτές του ΟΓΑ, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Πρωτοπόρος ο Δήμος Πύλου -Νέστορος για την Μεσογειακή διατροφή

Ο δήμος Πύλου Νέστορος σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα διοργανώνουν επίσημη συνάντηση των εκπροσώπων των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή (Κορώνη, Soria, Cilento, και Chefchaouen) στο Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Αθήνα την 19η Μαρτίου 2012.
Η συνάντηση πραγματοποιείται σε συνέχεια της προηγούμενης επίσημης συνάντησης των εκπροσώπων των Εμβληματικών Κοινοτήτων στο Chefchaouen όπου παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και η διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος Βίκυ Ιγγλέζου.

Συγκέντρωση τροφίμων από τον Ερυθρό Σταυρό

Τρόφιμα για τον Ερυθρό Σταυρό συγκεντρώνει το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, με σκοπό αυτά να διατεθούν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της πόλης.
Οσοι μπορούν να βοηθήσουν, μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα (όσπρια, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, γάλα σε κουτί, κονσέρβες κτλ) στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας (Πλατεία Οθωνος 10, δεύτερος όροφος, στο Ιστορικό Κέντρο) καθημερινά από 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ. 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Κάγκελα για να σωθεί το παραδοσιακό οτομοτρίς στο Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας

Με κάγκελα στα παράθυρα και τις πόρτες προσπαθούν να σώσουν το παραδοσιακό οτομοτρίς που έχει καταστραφεί, στο υπαίθριο Μουσείο Τρένων του Πάρκου Σιδηροδρόμων Καλαμάτας.
Το πιο ιστορικό τρένο στη γραμμή Καλαμάτα - Τρίπολη - Κόρινθος - Αθήνα, αυτό που έχει κάνει τα περισσότερα δρομολόγια και κράτησε το δίκτυο, βρίσκεται  σε τραγική κατάσταση στο πάρκο. Εσωτερικά έχει λεηλατηθεί, καθώς έχουν καταστραφεί τα περισσότερα σημεία του από τα καθίσματα έως τους χώρους του μηχανοδηγού, και εξωτερικά έχει τόσες "καλλιγραφίες" που μοιάζει με καρνάβαλο.
Για να σωθεί λοιπόν το οτομοτρίς, όσο αυτό είναι δυνατό, τοποθετήθηκαν σιδερένια κάγκελα σε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες - οι οποίες κολλήθηκαν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην μπορούν να ανοίξουν.

Σύλληψη εμπόρου για μη δήλωση ΦΠΑ 14.000 € με εντολή οικονομικού εισαγγελέα

Από αστυνομικούς της Ασφάλειας συνελήφθη χθες έμπορος, ιδιοκτήτρια δύο καταστημάτων σε κεντρικό δρόμο της Καλαμάτας, επειδή δεν υπέβαλε δήλωση ΦΠΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της "Ε", το ποσό του ΦΠΑ δεν ξεπερνά τις 14.000 ευρώ, ενώ η εντολή για τη σύλληψη δόθηκε απ' ευθείας από τον οικονομικό εισαγγελέα Αθηνών.
Μετά τη σύλληψή της η έμπορος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και σήμερα θα δικαστεί. Ουσιαστικά, τέθηκαν για πρώτη φορά σε ισχύ ο νόμος και η εγκύκλιος σχετικά με τη μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ. Στόχος του νομοθέτη είναι να

Γαργαλιάνοι: ΕΔΕ για τη δασκάλα του 2ου Δημοτικού

Ένορκη Διοικητική Εξέταση διέταξε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας για την περίπτωση της δασκάλας από το 2ο Δημοτικό Γαργαλιάνων και τη συμπεριφορά της απέναντι στους μαθητές, η οποία είχε ενοχλήσει τους γονείς σε μεγάλο βαθμό.
 

Ο προϊστάμενος Νίκος Κλάδης μιλά στην "Ε" για το ζήτημα που προέκυψε με μία από τις δασκάλες του σχολείου, το οποίο έμμεσα οδήγησε και στις κινητοποιήσεις του 1ου Δημοτικού Χώρας.
 

"Είχαμε γραπτή, επίσημη καταγγελία από τους γονείς, καθώς και αναφορά του διευθυντή για τη

Ελαιόλαδο: Οι τιμές του Ελαιολάδου από 05 - 11 Μαρτίου 2012

Οι τιμές του ελαιολάδου  
(από: elies-ladikalamatiano.gr) 
10η Εβδομ. (05-11 Μαρτ. 2012)

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ