ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Γάτες και σκύλοι σε μοναδικές αγκαλιές

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ

           Υλικά


3 κούπες συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα (αυτή που αραιώνουμε με νερό)

Νανοτεχνολογία: Έλληνες δημιούργησαν νανοσωματίδια αργύρου από φύλλα κουμαριάς

Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων κατάφερε να συνθέσει νανοσωματίδια αργύρου χρησιμοποιώντας εκχύλισμα από φύλλα κουμαριάς.
Τα σωματίδια αυτά, μπορούν να έχουν πολλές σημαντικές εφαρμογές στη βιοτεχνολογία. Η τεχνική παραγωγής τους θεωρείται οικολογική, απλή, φθηνή και πολύ γρήγορη.
Οι ερευνητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Φυσικής Μεταλλουργίας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Εργαστήριο Τεχνολογίας Υλικών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών), από το ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών) και από το πανεπιστήμιο "Κάρλος 3" της Μαδρίτης, που

Η γλώσσα των λουλουδιών (Υ -Ω)

Η προσφορά λουλουδιών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να φωτίσεις τη μέρα κάποιου. Θα είναι ακόμα καλύτερος αν τα λουλούδια στέλνουν το δικό τους μήνυμα στη γλώσσα τους.
 

Υάκινθος
Παιχνίδια και αθλήματα
Φ 

Αυγουστιάτικο ... "μπλε" φεγγάρι

Γιατί πρέπει να στερέψουμε όλοι τα βλέμματα στον ουρανό στις 2 και 31 Αυγούστου
"Μπλε" πανσέληνο θα έχουμε την τελευταία νύχτα του καλοκαιριού. Θα είναι η δεύτερη πανσέληνος που θα γίνει μέσα στον ίδιο μήνα. Η πρώτη θα είναι στις 2 Αυγούστου και η δεύτερη, και πιο "σπάνια", στις 31.
Δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο να παρατηρούνται δύο πανσέληνοι μέσα στον ίδιο μήνα, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Η δεύτερη πανσέληνος τον ίδιο μήνα αποκαλείται μπλε, όχι μόνο επειδή είναι ασυνήθιστη αλλά επειδή κάποτε ήταν πραγματικά μπλε. Και όχι για μια νύχτα, αλλά για χρόνια.
"Ήταν το 1883 όταν έγινε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία. Σε απόσταση

ΠΟΤΗΡΙ ΠΟΥ ΞΕΧΕΙΛΗΣΕ ΟΙ 91 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΊΑ ΕΞΩ ΑΠΌ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

ΣΕ οργισμένη διαμαρτυρία προχώρησαν σήμερα οι απλήρωτοι συμβασιούχοι του Δήμου Τριφυλίας σε μια κίνηση απελπισίας αναζητώντας λύση στο πρόβλημα που διαιωνίζεται με απρόβλεπτες διαστάσεις καθώς αγωνιούν για την επιβίωση των οικογενειών τους. Η συμβολική κατάληψη στο Δημοτικό μέγαρο η οποία διάρκεσε αρκετές ώρες καθώς οι υπάλληλοι του Δήμου κλείδωσαν την είσοδο για το κοινό μετά την παρουσία των συμβασιούχων περιμένει να έχει αίσιο τέλος.
Πρόκειται για 91 συμβασιούχους οι οποίοι έχουν δικαιωθεί με δικαστική απόφαση αλλά θεωρούν κοροιδία από την πλευρά του Δήμου τις υποσχέσεις για πληρωμή κάθε εβδομάδα χωρίς αποτέλεσμα. Συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σαμπαζιώτη ο οποίος προσπαθούσε να βρει λύση

Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας: 3ημερο Μελισσοκομίας!

Επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός μελισσοκομείου, τους όρους και τις προϋποθέσεις τις βιολογικής Μελισσοκομίας και τον τρόπο  παραγωγής προϊόντων κυψέλης  κατά τη διάρκεια του ταχύρυθμου εκπαιδευτικού τριημέρου  που υλοποιεί  ο ΕΛ.Γ.Ο  «ΔΗΜΗΤΡΑ» .
Η εκπαίδευση θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας στις 1,2 & 3 Αυγούστου 2012. Η διάρκεια της εκπαίδευσης θα είναι 5 ώρες ημερησίως από τις 8:30-13:30.  
Εκπαιδευτής θα είναι ο Καθηγητής Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.

Οι νέοι Αστυνομικοί Διευθυντές στην περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνεχίζονται και σήμερα οι κρίσεις και οι τοποθετήσεις στην Ελληνική Αστυνομία και ήδη κρίθηκαν και οι Αστυνόμοι Α΄.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι τοποθετήσεις των Αστυνομικών Διευθυντών, οι οποίες αναμένονται εντός της ημέρας.

Μετά την αποστρατεία των επικεφαλής των ..........

Αστυνομικών Διευθύνσεων Κορινθίας και Αργολίδας, τις θέσεις αναλαμβάνουν, σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων του Σώματος:

- Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας: Βασίλειος Τσουραπάς, ταξίαρχος, μετακινούμενος από τη

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ο ΠΕΡΣΗΣ: Ένας πρώην μάγος κείρεται μοναχός και αναδεικνύεται ένθερμος ομολογητής και ένδοξος μάρτυς Χριστού

Μέσα στη σεπτή χορεία των οσίων και μαρτύρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας εξέχουσα θέση κατέχει ο τιμώμενος στις 22 Ιανουαρίου Άγιος Αναστάσιος...