ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Σταύρωση ληστή, με σφραγίδα βασιλιά

Επτά νέοι αναμένεται να περάσουν από εκτελεστικό απόσπασμα στη Σαουδική Αραβία  για ένοπλη ληστεία που διέπραξαν όταν ακόμη ανήλικοι.
Σύμφωνα με τον Guardian ο οποίος επικαλείται ρεπορτάζ  του Associated Press οι κρατούμενοι υπέστησαν βασανιστήρια με στόχο να ομολογήσουν για πράξεις που δεν έκαναν, τη στιγμή που η όλη διαδικασία ήταν διάσπαρτη από λάθη και παρανομίες. Η δίκη διήρκεσε μόλις 3 ώρες με τους κατηγορούμενους να μην έχουν καν το δικαίωμα υπεράσπισης.

Φιλιατρά: Ντυθείτε μπαρμπούτες

Σκεφτήκατε τι θα ντυθείτε; Κάντε το γρήγορα και Ραντεβού την Κυριακή
 στις 6:30 στον Αγιο Αντρέα

Τα διεθνή βλέμματα σε ελληνική καινοτομία για νερό χωρίς αρσενικό

Αξιοποιώντας ορθά το χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα της Ε.Ε., ελληνική κοινοπραξία μελέτησε και ανέπτυξε ένα επαναστατικό προσροφητικό υλικό το οποίο με πολύ απλό τρόπο και σίγουρα οικονομικό, απομακρύνει ολοκληρωτικά το αρσενικό από το πόσιμο νερό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ημερησίας", πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα AquAsZero. Η καινοτομία ειναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της εταιρείας Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ και του Αριστοτελείου

Τουριστικοί πράκτορες από το Ισραήλ επισκέπτονται την Αρκαδία

Τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι από το Ισραήλ φιλοξενούνται από την περιφέρεια Πελοποννήσου και την Ένωση Ξενοδόχων Αρκαδίας, προκειμένου να γνωρίσουν την ορεινή Αρκαδία, στα πλαίσια προώθησης του θεματικού κι εναλλακτικού τουρισμού.
Οι Ισραηλινοί φιλοξενούμενοι θα περιηγηθούν στον νομό ως τις 10 Μαρτίου και θα επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου και παραδοσιακά χωριά κυρίως της ορεινής Γορτυνίας, αλλά και της παραλιακής Κυνουρίας.

Αύξηση κατά 3% των τροχαίων ατυχημάτων τον Φεβρουάριο στην Πελοπόννησο

Αύξηση σε ποσοστό 3% παρουσίασαν τα τροχαία ατυχήματα στην Πελοπόννησο τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ειδικότερα, στους πέντε νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου, σημειώθηκαν 30 τροχαία ατυχήματα, έναντι 29 τον Φεβρουάριο του 2012, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 5 άτομα και 52 τραυματίστηκαν. Τα τρία κυριότερα αίτια στα οποία οφείλονται τα τροχαία ατυχήματα, όπως προέκυψε από την αστυνομική-τροχονομική έρευνα, ήταν
η παραβίαση προτεραιότητας, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα και η οδήγηση σε κατάσταση μέθης.

Κεφάλαια κίνησης 450 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Κεφάλαια κίνησης 450 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Με τη συμμετοχή 14 τραπεζών αρχίζει στο πρόγραμμα «επιχειρηματική επανεκκίνηση»

Συνολικά 14 τράπεζες θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενισχύσεων για την «επιχειρηματική επανεκκίνηση».
To Εθνικo Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των προτάσεων των τραπεζών για συμμετοχή στο νέο Ταμείο δανειοδοτήσεων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση».

ΙΝΚΑ: Προσοχή στην προέλευση των προϊόντων

«Αρκετά προϊόντα, αναφέρουν στη συσκευασία τους πως είναι ελληνικά, όμως με μια πιο προσεκτική ματιά το ΙΝΚΑ, διαπίστωσε πως γράφουν ότι συσκευάζονται ή παρασκευάζονται από ελληνική εταιρεία, ενώ ταυτόχρονα δεν αναγράφεται η χώρα προέλευσης - παραγωγής».

Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος - ΙΝΚΑ και υπενθυμίζει ότι ο νόμος ορίζει πως αν ένα προϊόν είναι από χώρα ΕΕ, μπορεί να αναγράφει την ένδειξη «Προϊόν ΕΕ», αλλιώς αν είναι από χώρα εκτός ΕΕ, να αναγράφει τη χώρα από την οποία

Αναστολή σύνταξης για ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Στην αποστολή 9.000 ενημερωτικών επιστολών σε συνταξιούχους που διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν δηλώσει τον ΑΦΜ ή/και τον ΑΜΚΑ τους ή είναι λανθασμένα καταχωρημένοι στο Μητρώο Συνταξιούχων προχώρησε ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν την ενημερωτική επιστολή του ΟΓΑ θα πρέπει να ελέγξουν αν αναγράφονται στην επιστολή ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ τους ή αν οι αναγραφόμενοι αριθμοί είναι σωστοί.

Τεστ αναπνοής διαγιγνώσει τον καρκίνο του στομάχου

Ένα απλό και γρήγορο τεστ της αναπνοής μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του στομάχου, σύμφωνα με επιστήμονες από το Ισραήλ και την Κίνα. Το υπό δοκιμή τεστ είναι ακριβές σε ποσοστό 90% στην ανίχνευση της νόσου και ικανό να διακρίνει τον καρκίνο, από άλλες παθήσεις του στομάχου. Μάλιστα, το τεστ μπορεί να διακρίνει ανάμεσα στον καρκίνο αρχικού και προχωρημένου σταδίου, πράγμα σημαντικό καθώς σήμερα οι περισσότεροι καρκίνοι του στομάχου διαγιγνώσκονται με χρονική καθυστέρηση, όταν είναι πια αργά για χειρουργική αφαίρεση του όγκου.

Ερχεται ολική ανατροπή στην καταβολή του ΦΠΑ

Κάντε τη δήλωση στις 20 του μήνα ανά τρίμηνο, πληρώστε μόνο 10 ευρώ με την υποβολή της, αλλά το σύνολο του ποσού στις 30 του μήνα, αν δεν θέλετε να έρθετε άμεσα αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Το μήνυμα αυτό, ετοιμάζεται να στείλει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους ελεύθερους επιχειρηματίες και επιχειρηματίες έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικών δηλώσεων, με ειδική διάταξη η οποία προωθείται άμεσα για κατάθεση στη Βουλή.

Ιδρύθηκε Σύλλογος για την Προστασία του Κυπαρισσιακού

Σύλλογος για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου και της χερσαίας ζώνης του δημιουργήθηκε πρόσφατα και πρώτο μέλημά του είναι η εκπόνηση μιας μελέτης με προτάσεις για την προστασία του.


Πρόσφατα έγιναν και οι πρώτες αρχαιρεσίες κατά τις οποίες πρόεδρος αναδείχθηκε ο δικηγόρος Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος μίλησε στην "Ε" για το νέο σύλλογο: "Η ιδέα για τον σύλλογο ξεκίνησε από τους κατοίκους της περιοχής. Είχε γίνει μια συγκέντρωση στο Δημαρχείο με πρωτοβουλία του δήμου, με αφορμή τις διαμαρτυρίες που υπήρχαν από την Ελαία

«Θέλουμε να προχωρήσει το Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη»

Η προώθηση των διαδικασιών για την ένταξη και υλοποίηση του δρόμου Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη ενδιαφέρει άμεσα την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όπως τόνισε σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ντίνα Νικολάκου, η ένταξη για χρηματοδότηση του τμήματος Σουληνάρι - Κορυφάσιο είναι σημαντική, ενώ ο ίδιος ο περιφερειάρχης είχε επισκεφθεί το υπουργείο και είχε παραδώσει τη μελέτη, η οποία αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα, ώστε να προχωρήσει η ένταξη του έργου.

«Ωστόσο, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένει αδιαπραγμάτευτη στάση ότι πρέπει, μετά τη

Τα σκουπίδια που ...θα φάμε στη μούρη απασχόλησε το Δ.Σ. Τριφυλίας

Tο θέμα των σκουπιδιών αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην 5η συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας με την ενημέρωση εκτός ημερήσιας διάταξης να καταλήγει σε απολογία του Δημάρχου για την ....επιτροπή που συστάθηκε το 2012 στο Δήμο αλλά πέταξε το μπαλάκι των εξελίξεων στο Περιφερειακό ΦΟΣΔΑ! 

Ουσιαστικά ο Δήμος περιμένει τη μεταφορά σε ΧΥΤΑ εκτός περιφέρειας με δαπάνες του Δήμου μιλώντας για ..εξόντωση καθώς θα επιβαρυνθεί ο Προυπολογισμός του Δήμου!


Mάλιστα ο Δήμαρχος μίλησε για χαοτική κατάσταση μεταξύ Περιφέρειας - ΥΠΕΚΑ καθώς η

Λαγκούβαρδος: 37% έκπτωση για τη γέφυρα!

Δεκατρείς προσφορές κατατέθηκαν στη χθεσινή δημοπρασία για το έργο βελτίωσης του δρόμου Φιλιατρά - Μάραθος, στη γέφυρα του Λαγκούβαρδου, στο αποκαλούμενο "φονικό S", προϋπολογισμού 480.000 ευρώ.

Στη δημοπρασία που έγινε στη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία "Αφοί Β. Καραλέκα Ο.Ε." με έκπτωση 37,67%. 

Οι άλλες προσφορές κυμάνθηκαν από 36,03% μέχρι και 9,5%. 

Καλό Νερό: ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ

ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ οι κάτοικοι στο Καλονερό αλλά και στο Άνω καλονερό για την δημιουργία χώρου εγκατάστασης φωτοβολταικών πάνελ σε δασική έκταση, εκτιμώντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος προηγείται των επενδύσεων που αποζητά η περιοχή.
Πιο αναλυτικά επίσκεψη στο Δασάρχη Κυπαρισσίας προέβησαν .......

το πρωί ο Αντιδήμαρχος Αυλώνος κ. Φιλντίσης με τον δημοτικό σύμβουλο Σπύρο Χρονόπουλο, τον εκπρόσωπο του Οικολογικόυ εξωραιστικού Συλλόγου των Απανταχού Καλονεριτών κ. Ιώαννη Ψαρρό, τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Σπύρο Παπαηλιού όπου μετέφεραν την ανησυχία και τον προβληματισμό των κατοίκων σε

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...