ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Φωτοβολταϊκά στους δήμους με χρήματα από το ΕΣΠΑ – Όλες οι δράσεις εκσυγχρονισμού

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στους δήμους αλλά και ο εκσυγχρονισμός της διαχείρισης των συστημάτων φωτισμού περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στα τεχνικά δελτία έργων και δράσεων με αντικείμενο την μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης και την αποδοτική λειτουργία των δήμων που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκης.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με αυτό τον τρόπο το ΥΠΕΣ συνδράμει στην αύξηση της απορροφητικότητας του προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση», ενώ παράλληλα βοηθάει

Μέσω δικτυακής πύλης του ΟΚΑΑ απευθείας θα πωλούν οι παραγωγοί σε καταναλωτές και εμπόρους

Μέσω δικτυακής πύλης του ΟΚΑΑ απευθείας θα πωλούν οι παραγωγοί σε καταναλωτές και εμπόρους
Άμεσα, θα μπορούν να πωλούν οι παραγωγοί τα προϊόντα τους σε υποψήφιους εμπόρους της εγχώριας και παγκόσμιας αγοράς, αλλά και σε ομάδες καταναλωτών μέσω της δικτυακής πύλης του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (www.okaa.gr).
Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς με τον πρόεδρο του οργανισμού Παν. Σταμπουλίδη, άμεσα θα τεθεί σε εφαρμογή η δικτυακή πύλη

Αυθαίρετα: από Δευτέρα 2/9 οι δηλώσεις για όλους

Πάνω από 1,5 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα πρέπει από Δευτέρα να στηθούν σε μια ουρά για να τα

Πως θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία που θα αλλάξουν χρήση! Τα θα γίνουν τα 600 κρεβάτια που κλείνουν

Με ελάχιστο προσωπικό και μόνο για έκτακτα περιστατικά θα λειτουργούν ουσιαστικά τα νοσοκομεία που θα αλλάξουν χρήση με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Χωρίς χειρουργεία και μόνο με τις άκρως απαραίτητες ειδικότητες ενίοτε και με λιγότερες από αυτές που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία τα οποία θα αλλάξουν χρήση δια χειρός Άδωνι Γεωργιάδη. 
 
Όπως ο ίδιος περιέγραψε, θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση για τα έκτακτα περιστατικά αλλά δε θα

Η θρυλική «ταχεία» και πάλι στις ράγες!

Την περίφημη «Ταχεία» επαναφέρουν ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι το τέλος του έτους στα δρομολόγιά του ύστερα από έξι χρόνια! Η αναπαλαίωση και η επισκευή του θρυλικού τρένου, ουγγρικής κατασκευής, συντελείται αυτές τις ημέρες στο μηχανοστάσιο του Πύργου με σκοπό να ξαναλειτουργήσει... «Αυτήν την περίοδο γίνονται εργασίες στον πετρελαιοκινητήρα που κινεί την ηλεκτρογεννήτρια για όλο το ρεύμα του τρένου σε πρώτη φάση. Επίσης γίνονται εργασίες για όλη την πέδη του τρένου (αερόφρενα).
Σε δεύτερη φάση θα επιδιορθώσουμε ό,τι βλάβες έχει ο κύριος κινητήρας που είναι για την κίνηση

Τίμησαν τον ήρωα Βέλιο Καραβία στην Πύλο

Τον Βέλιο, τον αγνό και αυθεντικό ναυτικό που με αυτοθυσία έσωσε 29 ναυτικούς από το φλεγόμενο δεξαμενόπλοιο “Irenes Serenate” στον όρμο του Ναβαρίνου στις 23 Φεβρουαρίου 1980, τίμησε χθες η Πύλος, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος "Το Ναυαρίνο" και ο φίλος του πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Την αναμνηστική στήλη στο λιμάνι της Πύλου, προς τιμήν του Βέλιου, του Βελισσάριου Καραβία, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών τον Ιανουάριο του 2009, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του συλλόγου. Στην εκδήλωση παρέστη η

Οι εφοπλιστές ενισχύουν 84 φτωχές οικογένειες στην Καλαμάτα

Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών θα εξασφαλίζει τα αναγκαία προς το ζην για 84 φτωχές οικογένειες

"Μπλόκο" επιδοτήσεων για οφειλές στον ΟΓΑ

Συμψηφισμό αγροτικών επιδοτήσεων με οφειλές εισφορών στον ΟΓΑ έχει προτείνει η τρόικα και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υιοθετήσει την πρόταση για να κλείσει την "μαύρη τρύπα" των ασφαλιστικών ταμείων. Αν τελικώς υιοθετηθεί η πρόταση, οι αγρότες που οφείλουν εισφορές στον ΟΓΑ δεν θα λάβουν ολόκληρη την επιδότηση καθώς το κράτος θα  εισπράξει τα οφειλόμενα πριν κατατεθούν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι ασφαλιστικές οφειλές των 288.587 αγροτών προς τον ΟΓΑ υπερβαίνουν τα 510 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που θεωρείται αδύνατη η οποιαδήποτε παρέμβαση για ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης, εξαιτίας του ότι ο ΟΓΑ δεν έχει

Δήμος Τριφυλίας: 23η και 24η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

Συνεδριάζει την Παρασκευή 30 Αυγούστου το Δημοτικό Συμβούλιο στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία, για λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

23η Συνεδρίαση Ώρα: 20:15
1. Απολογισμός Εσόδων – Εξόδων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κυπαρισσίας έτους 2010 (Έγκριση της αριθ. 74/2013 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής).

Το ΓΕΩΤΕΕ αποκαλύπτει για το νερό των Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας - Φιλιατρών και Παμίσου!

Κακή είναι η κατάσταση στα υδατικά συστήματα Παμίσου, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην Ανω Μεσσηνία εξ αιτίας του τρόπου διαχείρισης του Αλφειού.

Αυτό προκύπτει από τις επίσημες μελέτες και με επιστολή του προς τον αντιπεριφερειάρχη Παν. Αλευρά ο οργανωτικός γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου Μιχ. Αντωνόπουλος ζητεί τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης. 

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ