Τα
μανιτάρια είναι μια νοστιμότατη
και υγιεινή τροφή. Δυστυχώς όμως
δεν προσφέρονται όλα για το πιάτο
μας. Όλοι έχουμε ακούσει
για δηλητηριάσεις που οφείλονται
σε κατανάλωση μανιταριών και από
άγνοια πια τα φοβόμαστε. Πράγματι
μεταξύ των 4.000-5.000 ειδών
μυκοχλωρίδας που υπάρχουν σ' όλη
την Ευρώπη και την Ελλάδα, μόνο γύρω
στα 300 είδη μυκήτων είναι φαγώσιμοι.
Στην
Ελλάδα υπάρχουν 150 εδώδιμα είδη
μανιταριών, από τα πιο κοινά
μανιτάρια των αγρών μέχρι και (σύμφωνα
με ορισμένες πηγές) τις σπάνιες
τρούφες που αναπτύσσονται κάτω από
το χώμα. Υπάρχουν όμως και
αρκετά δηλητηριώδη ανάμεσά τους κι
έτσι η συλλογή τους από την ύπαιθρο
εγκυμονεί κινδύνους, κυρίως για
άτομα που δεν είναι ειδικοί στην
αναγνώριση των ειδών. Μερικά από
αυτά όταν φαγωθούν προκαλούν
παραισθήσεις, ενώ άλλα είναι
ισχυρά δηλητήρια, όπως οι Αμανίτες
(Amanita sp.).