ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

Φουκουσίμα: Φονική ποσότητα ραδιενέργειας στον αντιδραστήρα 2

Εργαζόμενοι της Tepco πραγματοποιούν μετρήσεις στον πυρηνικό αντιδραστήρα 2 ( Πηγή: REUTERS) 
Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα ανακοίνωσε ότι η ζημιά που έχει προκληθεί σε έναν από τους αντιδραστήρες είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.
Η Tepco εισήγαγε έναν καθετήρα δειγματοληψίας στον αντιδραστήρα 2 και ανακάλυψε φονική ποσότητα ραδιενέργειας, καθώς επίσης ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη του αντιδραστήρα είναι πολύ λιγότερο από αυτό που θα έπρεπε.

Η ραδιενέργεια ήταν δέκα φορές πάνω από τη φονική δόση. Πρόκειται για το υψηλότερο
καταγεγραμμένο ποσοστό ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό.

Ακόμα χειρότερη μπορεί να είναι η κατάσταση στους δύο άλλους πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου, αναφέρει το BBC.

Οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε διάφορα εργαλεία και μηχανήματα μετά τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι καθιστούν πολύ δύσκολη την παρακολούθηση της κατάστασης εντός του αντιδραστήρα.

H Tepco ανακοίνωσε, πάντως, ότι τα ευρήματα δεν αλλάζουν την εκτίμηση ότι το πυρηνικό καύσιμο ψύχεται με ασφαλή τρόπο.

Ωστόσο, θα μπορούσε να γίνεται πιο δύσκολος ο παροπλισμός του αντιδραστήρα, καθώς ενδέχεται να απαιτηθεί ειδικός εξοπλισμός που θα αντέχει την ακτινοβολία.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την εν ψυχρώ διακοπή της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, κάτι που σημαίνει ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κελύφους των αντιδραστήρων διατηρείται σταθερά κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου.

ΑΠΟ http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.