ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Στο βιβλίο Γκίνες ο κωπηλάτης που πέτυχε τον διάπλου του Ατλαντικού


 Ο Ούγγρος Γκαμπόρ Ρακοντάι έφτασε μόνος του στην Καραϊβική από την Πορτογαλία
 
Σώος και αβλαβής είναι ο ούγγρος κωπηλάτης Γκαμπόρ Ρακοντσάι, ο οποίος κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει τον διάπλου του Ατλαντικού με κανό και να φτάσει στην νήσο Αντίγουα, στην Καραιβική.

Η επαφή με τον 30χρονο αρχιτέκτονα, που πλέον εξασφάλισε την είσοδο του στο βιβλίο Γκίνες, είχε χαθεί από τις 6 Φεβρουαρίου, όταν το ειδικά σχεδιασμένο, επτάμετρο κανό του - που φέρει το όνομα «Βίτεζ» - «Γενναίος» στα ουγγρικά- αναποδογύρισε δύο φορές εν μέσω ισχυρής τρικυμίας, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα συστήματα επικοινωνίας του. Να σημειωθεί εδώ ότι ο «Γενναίος» δεν διέθετε σύστημα εντοπισμού μέσω δορυφόρου, για λόγους κόστους.

Τα καλά νέα ανακοίνωσε η σύζυγος του Ρακοντσάι, Βικτόρια, η οποία δήλωσε μάλιστα ότι δεν ανησύχησε όλο αυτό το διάστημα που ο άντρας της ήταν αγνοούμενος. Και η ίδια άλλωστε μοιράζεται το πάθος της κωπηλασίας: πριν από τέσσερα χρόνια το ζεύγος είχε διασχίσει παρέα τον Ατλαντικό, προσφέροντας ένα σπάνιο παράδειγμα οικογενειακής…συνεργασίας.
Για την ιστορία, ο ούγγρος κωπηλάτης ξεκίνησε από το Λάγκος της Πορτογαλίας στις 21 Δεκεμβρίου, έφτασε χωρίς προβλήματα στα Κανάρια, και λίγο μετά τον απόπλου του κινδύνεψε να πνιγεί: ωστόσο δεν τα παράτησε και μετά από 76 μέρες συνεχούς κωπηλασίας έφτασε αισίως στην Καραϊβική και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε «σόλο» τον Ατλαντικό με κανό. Το καταπληκτικό είναι ότι τα κατάφερε σχεδόν είκοσι μέρες πριν από την προβλεπόμενη άφιξη του!

Οπως δήλωσε ο ίδιος, σε τέσσερις περιπτώσεις «διασταυρώθηκε» με διερχόμενα φορτηγά πλοία και προσπάθησε να τα ειδοποιήσει ρίχνοντας φωτοβολίδες, αλλά τελικά δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τα πληρώματα, αφού τα κύματα που τον περιέβαλλαν συχνά ξεπερνούσαν τα τέσσερα μέτρα, κάνοντας πρακτικά αδύνατο τον εντοπισμό του. 
 
ΑΠΟ http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...