ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Κύμα φυγής στην περιφέρεια

Μετανάστες μέσα στην ίδια τους τη χώρα ετοιμάζονται να γίνουν 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι ασφυκτικές συνθήκες που προκαλούν η οικονομική ύφεση, τα μέτρα λιτότητας και η ανεργία τους ωθεί να εγκαταλείψουν τις μεγαλουπόλεις και να επιστρέψουν στην επαρχία. Ονειρεύονται μια πιο ανθρώπινη ζωή, με χαμηλότερο κόστος διαβίωσης, χωρίς να τους νοιάζει πια το ακριβό αυτοκίνητο ή μεζονέτα. Μάλιστα 290.000 έχουν ψαχτεί... και οι μισοί από αυτούς επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Άλλοι για να καλλιεργήσουν ελιές, αρωματικά φυτά, μανιτάρια, φρούτα κι άλλοι για να εκθρέψουν σαλιγκάρια, μέλισσες, αιγοπρόβατα κ.λ.π. Το 70% αυτών μάλιστα έχει υψηλή ακαδημαϊκή μόρφωση. Το 25,4% έχει μεταπτυχιακό και 43,5% πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

 Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία, που σηματοδοτούν μία αντίστροφη πορεία από αυτήν της
αστυφιλίας των δεκαετιών ‘50 έως ’80, αποτυπώνονται σε έρευνα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία διεξήγαγε η εταιρεία «Καπα Research».

Ευρήματά της παρουσίασε ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συνέχισης του εθνικού σχεδίου για την αγροτική ανάπτυξη και την ελληνική γεωργία του 2020

 Σύμφωνα με την έρευνα, το 68,2% (περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα) των ερωτηθέντων έχει σκεφτεί να φύγει και να εγκατασταθεί στην επαρχία. Από το ποσοστό αυτό το 19,3% έχει κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να «μεταναστεύσει».

Στην ίδια έρευνα προκύπτει ότι συνολικά το 70,3% θα έφευγε για το ίδιο εισόδημα (54,9%) αλλά ακόμη και για μικρότερο (15,4%) σε σχέση με αυτό που έχει σήμερα.

 Οι λόγοι... απόδρασης από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής, ο χαλαρός ρυθμός ζωής, το χαμηλότερο κόστος διαβίωσης, οι ανθρώπινες σχέσεις.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.