ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Κέντρο νεοσυλλέκτων το στρατόπεδο Καλαμάτας

Το στρατόπεδο της Καλαμάτας θα επαναλειτουργήσει ως κέντρο νεοσυλλέκτων αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές ή το αργότερο μέχρι το Μάιο. Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση έδωσε χθες το πρωί στο βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο -όπως ο ίδιος δήλωσε στην «Ε»- ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Δεν υπάρχει συζήτηση, δεν τίθεται θέμα το καλύτερο στρατόπεδο της Ελλάδας να γίνει κέντρο λαθρομεταναστών» είπε ο κ. Λαμπρόπουλος ότι τον διαβεβαίωσαν με ιδιαίτερη έμφαση ο υπουργός αλλά και ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζαζιάς με τον οποίο ο βουλευτής συναντήθηκε χθες το απόγευμα.

Επιπρόσθετα, ο βουλευτής έκανε στην «Ε» γνωστό ότι -σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει- μόλις την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Καλαμάτα γενικός επιθεωρητής του στρατού, ο οποίος αφού έλεγξε τους χώρους, τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές του στρατοπέδου, εισηγήθηκε την επαναχρησιμοποίησή του από τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Στο μεταξύ, κατηγορηματικά αντίθετος δήλωσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας στο ενδεχόμενο λειτουργίας κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών στο στρατόπεδο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
«Εξοργίζομαι ακόμα και στην ιδέα ότι κάποιοι σκέφτηκαν να διαθέσουν το ιστορικό αυτό στρατόπεδο για έναν τέτοιο ρόλο» σημείωσε με έμφαση ο δήμαρχος. Πρόσθεσε δε ότι ακόμα και χθες υπήρχαν προς το πρόσωπό του «διαβεβαιώσεις από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα ότι θα επαναλειτουργήσει αποκλειστικά από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ως στρατόπεδο και μόνο».
Χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σε ποια «υψηλά ιστάμενα πρόσωπα» αναφέρεται, ο Π. Νίκας αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι «υπάρχει ρητή απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας πως το στρατόπεδο της Καλαμάτας θα λειτουργήσει και πάλι, για στρατιωτικό σκοπό». Παράλληλα, απέκλεισε το να υπάρξει -ή να προταθεί- οποιαδήποτε εναλλακτική τοποθεσία στο Δήμο Καλαμάτας για τη λειτουργία κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών.
Ο δήμαρχος, με οξύ τρόπο, επιτέθηκε προς τους πολιτικούς παράγοντες που ενώ «επί 15 χρόνια άφηναν τη λαθρομετανάστευση να εξελιχθεί σε μείζον -ίσως και σε εθνικό- πρόβλημα», θεωρούν ότι τώρα θα λυθεί με τη μαζική μετακίνηση των λαθρομεταναστών από την Αττική στην ελληνική περιφέρεια:
«Προβλήματα 15 χρόνων δεν λύνονται μέσα σε 30 ημέρες. Είναι αδιανόητο να εφαρμοστεί οτιδήποτε χωρίς τη συναίνεση των κατά τόπους Δημοτικών Συμβουλίων», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας. Τόνισε δε ότι το σχέδιο συζητήθηκε προχθές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε μια «θυελλώδη» -όπως τη χαρακτήρισε- συνεδρίαση, με τη συμμετοχή περιφερειαρχών και προέδρων ΠΕΔ, του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και των υφυπουργών Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, Αμυνας Κώστα Σπηλιόπουλου και Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου.
Η εκτίμηση του δημάρχου ήταν ότι θα έπρεπε να επιχειρηθεί μια πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος αυτού αποκλειστικά στην Αττική, όπου -όπως είπε- υπάρχει πραγματικά μεγάλο πρόβλημα:
«Η Πελοπόννησος, με την εξαίρεση μιας - δύο περιοχών, αγροτικών κυρίως, δεν αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα της Αττικής με τη μεταφορά ανθρώπων στην Πελοπόννησο» επανέλαβε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι η επίλυση πρέπει να γίνει με ανθρώπινο τρόπο.
Β.Γ.Μ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.