ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ο πιο τρομακτικός κήπος στον κόσμο

 Αν ταξιδέψετε περίπου 70 χιλιόμετρα από την Ρώμη, θα συναντήσετε έναν από τους πιο τρομακτικούς κήπους στον κόσμο. Βρίσκεται σε ένα κομμάτι του δάσους κοντά στην κοιλάδα όπου υπάρχει το κάστρο της διάσημης οικογένειας Orsini. Ο Pier Francesco Orsini όταν αποφάσισε να δημιουργήσει αυτόν τον κήπο ήθελε να είναι εντελώς
διαφορετικός από τους συνηθισμένους της εποχής και να μην περιέχει θρησκευτικά στοιχεία. Σίγουρα τα κατάφερε. Ο κήπος είναι όντως πολύ διαφορετικός και με τα σημερινά δεδομένα, αλλά και αρκετά τρομακτικός.
Κάνοντας μια βόλτα στον κήπο σήμερα δεν πρόκειται να βαρεθείς ούτε για λίγο γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι είδους μνημείο-τέρας θα σε περιμένει στη γωνία.
Ο Orsini δημιούργησε αυτόν τον κήπο όταν πέθανε η γυναίκα του. Ήταν τόσο μεγάλη η στεναχώρια του, που ένιωθε ότι έπρεπε να βρει κάτι για να διώχνει την σκέψη της από το μυαλό του. Με την βοήθεια του αρχιτέκτονα Pirro Lugorio ο πιο τρομακτικός ίσως κήπος στον κόσμο έγινε πραγματικότητα.
Τα αγάλματα δεν έχουν καμία σχέση με ένα με το άλλο. Φαίνεται σαν  απλά να τοποθετήθηκαν τυχαία γύρω από τον κήπο με κανένα απολύτως  σχέδιο. Υπάρχουν γλυπτά που απεικονίζουν τον Πήγασο, τον Ποσειδώνα και τον Πρωτέα. Ένα είναι όμως το άγαλμα που τραβάει την προσοχή. Αυτό που δείχνει ένα ελέφαντα να συνθλίβει έναν Ρωμαίο Στρατιώτη.
Αν θέλετε να δείτε τους ομορφότερους κήπους στον κόσμο θα τους βρείτε εδώ!







ΑΠΟ http://www.dinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: