ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας: Εξηγήσεις ζητά η Ε.Ε. από Ελλάδα για το αναψυκτήριο

Έγγραφες εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας στην Πύλο, μετά από αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων σε περιοχή Natura.
Η υπόθεση αφορά στη λειτουργία ενός αναψυκτηρίου – καντίνας στην περιοχή της λιμνοθάλασσας, το οποίο είχε μισθωθεί σε ιδιώτη.
Το συγκεκριμένο αναψυκτήριο είχε μισθωθεί σε ιδιώτη για τρία χρόνια και λειτούργησε έως και την περσινή θερινή περίοδο. Πλέον, όμως, όπως ενημερωθήκαμε, δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για τη λειτουργία του περαιτέρω.............

Όπως μας εξήγησε ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης, πρόκειται για χώρο στην άκρη του λιμανιού της Γιάλοβας, ο οποίος ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο Δήμος Πύλου – Νέστορος.
Το χώρο σε δημοπρασία «βγάζει» το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και αυτό, επίσης, τον εκμισθώνει.
Το ζήτημα προέκυψε μετά από καταγγελίες ότι η καντίνα δημιουργεί προβλήματα στην προστατευόμενη περιοχή.
Εξηγήσεις
Μετά από αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων, η οποία και έγινε δεκτή, το θέμα ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει έγγραφες εξηγήσεις έως τις 10 Απριλίου 2012.
Στην αναφορά που έχει στείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα αναφέρει ότι από τη λειτουργία του αναψυκτηρίου καθ’ όλο το 24ωρο και την προσέλευση οχημάτων και επισκεπτών καταστρέφεται το σύστημα αμμοθινών, διαταράσσεται το ενδιαίτημα του αφρικανικού χαμαιλέοντα και γενικότερα δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα στο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι, παρά το γεγονός πως και επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είχε ζητηθεί περιβαλλοντική μελέτη για τη λήψη μέτρων, ποτέ αυτή δεν εκπονήθηκε. Επίσης, ποτέ δεν ελήφθησαν μέτρα και από το ίδιο το υπουργείο.
Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εξηγήσεις από όλους τους εμπλεκομένους φορείς, ξεκινώντας από το αρμόδιο υπουργείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έως και το Δήμο, αν υπάρχουν κάποιες ευθύνες.
  ΠΗΓΗ Θάρρος
 
ΑΠΟ http://pyrgostrifylias.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: