ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Μεγάλης έκτασης καταστροφή στη Βόρεια Θάλασσα

Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα» για να ελέγξει τη διαρροή φυσικού αερίου από μια εξέδρα άντλησης υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα, στα ανοιχτά της πόλης Αμπερντίν της Σκωτίας.

Η διαρροή στην εξέδρα Elgin, περίπου 240 χιλιόμετρα από τις ακτές της Σκωτίας, συνιστά «το χειρότερο ατύχημα για την Total στη Βόρεια Θάλασσα εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Μπράιαν Ο'Νιλ.Η εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και κάλεσε ειδικούς από τη Γαλλία για να περιορίσουν τη διαρροή, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά την Κυριακή. Ένας από τους εκπροσώπους της ωστόσο εκτίμησε ότι ενδέχεται να χρειαστούν έως και έξι μήνες μέχρι να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Στην ανακοίνωσή της, αργά σήμερα το απόγευμα, η Total παραδέχτηκε ότι η διαρροή συνεχίζεται.

Η πιθανότητα ενός σοβαρού ατυχήματος οδήγησε σε πτώση τη μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Παρισιού. Η μετοχή έκλεισε στα 38,56 ευρώ, με απώλειες -5,96%.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, γύρω από την εξέδρα έχει δημιουργηθεί μια ζώνη απαγόρευσης της ναυσιπλοΐας, σε πλάτος 2 μιλίων (3,7 χιλιόμετρα) ενώ έχουν απαγορευτεί επίσης οι πτήσεις αεροπλάνων και ελικοπτέρων. «Η ζώνη αποκλεισμού επιτρέπει στις ομάδες που ερευνούν τη διαρροή να εργάζονται με ασφάλεια», εξήγησε ένας εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

Λόγω της διαρροής στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένα νέφος αερίου το οποίο είναι δυνητικά εκρηκτικό και τοξικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Total, 23 τόνοι αερίου είχαν διαρρεύσει μέσα σε 48 ώρες.

Όταν ξεκίνησε η διαρροή, την Κυριακή, αρχικά διέφυγε υγρό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στη θάλασσα ένα λεπτό στρώμα υδρογονανθράκων πλάτους περίπου 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, πρόκειται για συμπυκνωμένο αέριο που θα εξατμιστεί από την επιφάνεια του νερού. Ένα αεροσκάφος που μπορεί να ρίξει παράγοντες διασποράς στο στρώμα αυτό είναι έτοιμο να παρέμβει όμως πιθανότατα δεν θα χρειαστεί μια τέτοια παρέμβαση, πρόσθεσε.

Η εταιρεία διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή της ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη διαρροή. Η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει σημειωθεί στη Βόρεια Θάλασσα τα τελευταία χρόνια ήταν το 1988, όταν σημειώθηκε έκρηξη στην εξέδρα Piper Alpha της Occidental Petroleum με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 167 άνθρωποι.



ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.