ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Κυνηγοί νέων πλανητών ζητούν τη βοήθεια του κοινού

Με λίγη τύχη, οι εθελοντές θα μπορούσαν να εντοπίσουν κι άλλα ξαδέλφια της Γης (Kαλλιτεχνική απεικόνιση: NASA)  
Λονδίνο
Διεθνής ερευνητική πρωτοβουλία για τον εντοπισμό εξωπλανητών ζητά τη βοήθεια των χρηστών του
Διαδικτύου, οι οποίοι καλούνται να αναλύσουν τον ωκεανό δεδομένων που μεταδίδει το εξειδικευμένο τηλεσκόπιο Kepler.
Αρκετοί πλανήτες έχουν ήδη ανακαλυφθεί από εθελοντές του δικτυακού τόπου Planethunters (Κυνηγοί Πλανητών), o oποίος δημιουργήθηκε πέρυσι από διεθνή ομάδα με τη συμμετοχή των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Γέιλ.
Τώρα, η βάση δεδομένων της πρωτοβουλίας εμπλουτίζεται με ακόμα εννέα μήνες παρατηρήσεων από το Kepler της NASA. Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο του BBC, η νέα προσπάθεια ξεκινά με αφορμή το Stargazing Live, μια τριήμερη εκδήλωση του BBC Two για την παρατήρηση ουράνιων σωμάτων από το κοινό.
Το Kepler, που εκτοξεύτηκε το 2009 με την αποστολή να ανακαλύψει πλανήτες σαν τη Γη, παρακολουθεί ταυτόχρονα περίπου 150.000 άστρα σε μια περιοχή του Γαλαξία μας όπου υπάρχουν άστρα σαν τον Ήλιο.
Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήρθε πέρυσι, όταν ανακάλυψε έναν πλανήτη του οποίου το μέγεθος και η θερμοκρασία μοιάζουν με της Γης. Ο Kepler-22b, όπως ονομάστηκε ο ξάδελφος της Γης, βρίσκεται σε απόσταση 600 ετών φωτός.
Συγκεκριμένα, το τηλεσκόπιο είναι σχεδιασμένο να εντοπίζει την ανεπαίσθητη μείωση της φωτεινότητας μακρινών άστρων την ώρα που περνούν από μπροστά τους οι πλανήτες τους (εικόνα κάτω).


Οι πλανήτες ανακαλύπτονται από τη μείωση της φωτεινότητας που προκαλούν καθώς περνούν μπροστά από τα μητρικά τους άστρα (Πηγή: Planethunt)
 
 Τα σήματα αναλύονται με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού, το οποίο όμως αδυνατεί να εντοπίσει τους πλανήτες σε όλες τις περιπτώσεις.
«Γνωρίζουμε ότι όταν εξετάζουν οι άνθρωποι τα δεδομένα βρίσκουν πλανήτες που οι υπολογιστές δεν μπορούσαν να βρουν» επισημαίνει ο Κρις Λίντοτ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η ανάλυση των δεδομένων από εθελοντές, εξηγεί, θα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στην περίπτωση ασυνήθιστων πλανητικών συστημάτων, τα οποία βρίσκονται για παράδειγμα σε δυαδικά συστήματα, δηλαδή κινούνται σε τροχιά γύρω από δύο ή περισσότερα άστρα ταυτόχρονα.
Όσοι μπορέσουν να ανακαλύψουν νέους πλανήτες θα περάσουν στην επιστημονική ιστορία, καθώς το όνομά τους θα εμφανίζεται στην αστρονομική βιβλιογραφία.
Δεν θα μπορούν όμως να διαλέγουν ονόματα για τους νέους πλανήτες, οι οποίοι παίρνουν υποχρεωτικά το όνομα του μητρικού τους άστρου, με την προσθήκη ενός μοναδικού αριθμού, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Kepler-22b.

Newsroom ΔΟΛ
ΑΠΟ http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όλες οι αλλαγές σε οκτάωρο, άδειες, υπερωρίες, απολύσεις και Κυριακές

Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 02:00 Μετά από αίτηση του εργαζομένου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας , εφόσον δεν υπάρχει συνδικαλ...