ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Αιολικό πάρκο με 6 ανεμογεννήτριες στην "Αμυγδαλίτσα" του Δήμου Πύλου-Νέστορος

Τέλος του 2012 με αρχές του 2013 θα είναι έτοιμο και θα ξεκινήσει η λειτουργία του πρώτου αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεσσηνία, στη θέση "Αμυγδαλίτσα" μεταξύ των πρώην Δήμων Παπαφλέσσα και Νέστορος. Αυτό τόνισε στην "Ε" ο Νίκος Δεληγιώργης, διευθύνων σύμβουλος της επενδύτριας εταιρείας "Δέλτα Αιολικά Πάρκα Δυτικής Πελοποννήσου Α.Ε.", επισημαίνοντας πως οι εργασίες για τη δημιουργία του σταθμού θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι.
Ο κ. Δεληγιώργης ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης. Απομένουν δασικά και κάποιες αδειοδοτήσεις από την Περιφέρεια γραφειοκρατικού χαρακτήρα. Το πιο
σημαντικό είναι ότι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων υπάρχει από καιρό».
Για τη στάση της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης που συνήθως αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε μια περιοχή, μίλησε με τα καλύτερα λόγια, παρατηρώντας: «Οι άνθρωποι είναι φιλικοί. Μας έχουν βοηθήσει. Χωρίς το Δήμο Παπαφλέσσα δε θα κάναμε τίποτα. Ηταν καταλυτική η βοήθειά του από την αρχή. Και ο Δήμος Πύλου - Νέστορος είναι δίπλα μας και βοηθάμε και μεις.
Είναι τόσες οι γραφειοκρατικές δυσκολίες, που αν δε βοηθήσει ο ένας τον άλλον, δε γίνεται τίποτα».
Για τη συγκεκριμένη περιοχή ο διευθύνων σύμβουλος της επενδύτριας εταιρείας είπε: «Είναι μια περιοχή που έχει ικανοποιητικό αέρα. Δεν έχουμε άλλες χρήσεις ανταγωνιστικές στην περιοχή. Συγκεντρώνει όλα όσα πρέπει να έχει ένα αιολικό πάρκο».
Σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από τον τότε περιφερειάρχη Πελοποννήσου Φώτη Χατζημιχάλη τον Οκτώβριο του 2010, το αιολικό πάρκο στην "Αμυγδαλίτσα" θα είναι ισχύος 12 MW και θα αποτελείται από 6 ανεμογεννήτριες, ονομαστικής ισχύος 2 MW η καθεμία. Η διασύνδεση του πάρκου με το σύστημα προτείνεται να γίνεται μέσω αποκλειστικής γραμμής μέσης τάσης 20 kW, που θα καταλήγει σε πύλη εισόδου στον υποσταθμό 150 kW της Πύλου. Το μήκος της γραμμής διασύνδεσης με τον υποσταθμό εκτιμάται σε περίπου 13 χιλιόμετρα.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: