ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων

6 χρόνια κάθειρξης για 700 δόσεις ηρωίνης

Περίπου 700 δόσεις ηρωίνης είχε στην κατοχή του ένας κάτοικος των Γαργαλιάνων και χθες δικάσθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 6 χρόνια κάθειρξης και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, χωρίς η έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.
Το εκπληκτικό με το συγκεκριμένο κατηγορούμενο είναι ότι μία μέρα πριν είχε συλληφθεί ξανά για κατοχή μικρής ποσότητας ηρωίνης και είχε αφεθεί ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα.

Όπως κατέθεσαν αστυνομικοί, πέρυσι το Μάρτιο υπήρχε πληροφορία πως ο συγκεκριμένος διακινούσε ναρκωτικά. Έκαναν έρευνα σε κτήμα του και βρήκαν σε σπίτι που διέμενε εκεί μικρή

ποσότητα ηρωίνης. Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος.
Την άλλη μέρα, άγνωστος τηλεφώνησε εκ νέου στη Δίωξη Ναρκωτικών και τους ενημέρωσε πως σε άλλο κτήμα κρύβει ποσότητες ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί πήγαν και σε αυτό και όταν έφτασε ο κατηγορούμενος, ο οποίος τους αντιλήφθηκε, τον ρώτησαν αν κρύβει ναρκωτικά. Τους υπέδειξε δύο σημεία: μέσα σε σκίνα υπήρχαν δύο ποσότητες ηρωίνης 63 και 8,5 γραμμαρίων, ενώ λίγο πιο πέρα, σε άλλο σκίνο, βρήκαν κρυμμένη μια ζυγαριά ακριβείας που ζύγισε από 0,1 γρ.
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι είναι χρόνια τοξικομανής και για να μην αγοράζει συνέχεια, είχε προμηθευτεί από έναν Αλβανό μεγαλύτερη ποσότητα. Μάλιστα, είπε ότι του είχε ζητήσει 1.000 ευρώ, αλλά τελικά κατάφερε να την αγοράσει 700 ευρώ.
   
ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: