ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Σε καρναβαλικούς ρυθμούς η Πάτρα από την Κυριακή!


Σε ρυθμούς καρναβαλιού μπαίνει και πάλι η πόλη της Πάτρας η οποία και φορά τα γιορτινά της για την επίσημη έναρξη του Καρναβαλιού 2012 που θα σημάνει την Κυριακή 21 Ιανουαρίου ανοίγοντας μια νέα σελίδα στη μουντή καθημερινότητα. Η φετινή Ημέρα Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού που διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων έχει ρίξει όλο το βάρος στη γνήσια, αυθεντική, καρναβαλική διασκέδαση και στην ομαδική συμμετοχή εμπλέκοντας όλες τις ηλικίες.


Από τις 11 το πρωί της Κυριακής και κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας συνδυάζονται δράσεις σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης που θα δίνουν τον καρναβαλικό ρυθμό στους δρόμους και τις γειτονιές της Πάτρας.

Από τις 11 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι οι μικροί καρναβαλιστές καλούνται να διασκεδάσουν και δίνουν ραντεβού στην Παιδική Καρναβαλούπολη στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου από την Ερμού έως την Πατρέως, ενώ λίγο μετά τη μία το μεσημέρι θα γίνει η παράδοση του Καρναβαλικού Λαβάρου στο Δημοτικό Μέγαρο.

Η επίσημη τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2012 θα γίνει στις 2 το μεσημέρι στην πλατεία Γεωργίου η οποία θα κηρυχτεί από το δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά. Εκεί θα κάνει και την πρώτη του εμφάνιση ο βασιλιάς καρνάβαλος και η τελετή θα συνεχιστεί με τη συναυλία του συγκροτήματος «The burger project». Μετά τη συναυλία θα ακολουθήσει πρόγραμμα στην πλατεία Γεωργίου μέχρι το βράδυ και παράλια δρώμενα από πρωτοβουλίες πρωτοβουλίες πολιτών.

Η γιορτινή μέρα θα κλείσει με το Samata των Αγανακτισμένων Καρναβαλιστών οι οποίοι σε συνεργασία με το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων καλούν τους πολίτες για ένα πάρτυ στο κέντρο της πόλης με πολύ θόρυβο.
 ΑΠΟ http://www.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη