ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Ιερατική σύναξη των κληρικών της Μητρόπολης

Η ετήσια ιερατική σύναξη των κληρικών της Μητρόπολης Μεσσηνίας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον ιερό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου. Ξεκίνησε με την ευλόγηση της βασιλόπιτας από το Μητροπολίτη, ο οποίος ευχήθηκε στους κληρικούς και τις οικογένειές τους υγεία και δύναμη, ενώ για τη θεματολογία της σύναξης, τους δημοσιογράφους ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Κώστας Ψυχάρης:
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση εισήγησης από το γιατρό αιματολόγο του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας Ιωάννη Αδαμόπουλο, για την αξία τού να καταστεί κάποιος εθελοντής
δότης μυελού των οστών. Στη συνέχεια, συζητήθηκαν θέματα οικονομικά και διαχειριστικά.
Επίσης, όπως ενημέρωσε ο κ. Ψυχάρης, έγινε αναφορά στο ότι έχουν προσληφθεί λογιστές παντού, οι οποίοι υποβοηθούν τα εκκλησιαστικά συμβούλια, τα ηγουμενοσυμβούλια και τις επιτροπές των προσκυνημάτων, επάνω στα οικονομικά, τονίζοντας ότι εφαρμόζονται και υλοποιούνται πιστά όσα ορίζουν τόσο η εκκλησιαστική όσο και η πολιτειακή νομοθεσία.
Ακολούθως, αναπτύχθηκαν θέματα πάνω στο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, τονίζοντας ότι η τοπική Εκκλησία, τόσο ο Επίσκοπος όσο και οι κληρικοί, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να σταθούν δίπλα στο δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο και να τον βοηθήσουν στα προβλήματά του, όσο αυτό είναι εφικτό.
Τέλος, οι κληρικοί έθεσαν στο Μητροπολίτη ζητήματα και προβλήματα που συναντούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και αναπτύχθηκε συζήτηση πάνω σε αυτά.

ΑΠΟ http://kalamatanews.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη