ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

50 χρόνια σε 4 Κινέζους για απαγωγή ομοεθνούς τους


Το περιστατικό είχε συμβεί στη Μεσσήνη με σκοπό τα λύτρα
Συνολική ποινή 50 χρόνων επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε τέσσερις Κινέζους για την απαγωγή πέρυσι μίας Κινέζας από τη Μεσσήνη με πρόθεση να ζητήσουν λύτρα.
Οι δύο Κινέζοι καταδικάσθηκαν για την αρπαγή της Κινέζας σε 10 χρόνια κάθειρξης έκαστος, ενώ για τους άλλους δύο (εκτός από την αρπαγή, καταδικάσθηκαν και για ληστεία εις βάρος της Κινέζας) επιβλήθηκε ποινή 15 χρόνων κάθειρξης στον καθένα.
Είναι η πρώτη υπόθεση απαγωγής μεταξύ ομοεθνών που εκδικάζεται στα Δικαστήρια της Καλαμάτας, ενώ τέτοιες υποθέσεις έχουν αρχίσει να απασχολούν εντόνως την κοινωνία της Μεσσηνίας, με πρόσφατη αυτή των απαγωγών Πακιστανών από ομοεθνείς τους.



Απαγωγή
Κατά τη διαδικασία χθες, πρώτη κατέθεσε η Κινέζα που έπεσε θύμα των απαγωγέων. Όπως ανέφερε, με τον άντρα της έχουν μαγαζί με ρούχα στη Μεσσήνη και εκείνο το βράδυ έφυγε από εκεί για να πάει στο σπίτι της. Ξαφνικά σταμάτησε δίπλα της ένα αυτοκίνητο και κατέβηκαν 5-6 άτομα, εκ των οποίων ορισμένα φορούσαν κουκούλες. Της έδεσαν χέρια και πόδια με ταινία, τη φίμωσαν και, αφού ένας την έπιασε από το κεφάλι και άλλος από τα πόδια, την έβαλαν στο πορτ μπαγκάζ. Όπως κατέθεσε, οι απαγωγείς τής είπαν ότι θα ζητήσουν από τον άντρα της λεφτά, ενώ της πήραν το κινητό τηλέφωνο, ένα φορητό υπολογιστή και την τσάντα με τα χρήματα από το μαγαζί. Στη συνέχεια, η Αστυνομία και μετά τη σύλληψη των δραστών, της επέστρεψε 900 ευρώ.
Κατά την απαγωγή της, όπως κατέθεσε, δάγκωσε ένα δράστη στο χέρι, αλλά δεν είναι ανάμεσα στους κατηγορουμένους, καθώς έχει διαφύγει.
Ο σύζυγος της απαχθείσας κατέθεσε ότι κλείνοντας το μαγαζί γύρισε σπίτι, αλλά δε βρήκε τη γυναίκα του εκεί. Μια υπάλληλός του, του είπε ότι είδε κάποιους να την απαγάγουν.
Καταδίωξη
Αστυνομικός από τη Μεγαλόπολη κατέθεσε ότι εκείνη την ημέρα πραγματοποιούσαν τακτικούς ελέγχους στα Παραδείσια. Είδαν να περνάει ένα τζιπ με 2 Κινέζους σαν προπομπός και αμέσως μετά ένα άλλο επιβατικό, το οποίο οδηγούσε ένας Κινέζος και στο πίσω κάθισμα καθόταν ένας άλλος. Το ακολούθησαν, το αυτοκίνητο μπήκε στην περιοχή των κλειστών διοδίων και συνέχισε έως τη σήραγγα Ραψομμάτη. Εκεί αύξησε ταχύτητα και ξεκίνησε η καταδίωξη, ενώ το τζιπ προσπαθούσε να εμποδίσει το περιπολικό κλείνοντάς του το δρόμο. Τελικά, μετά τη σήραγγα Αρτεμισίου, το επιβατικό αυτοκίνητο τράκαρε και οι αστυνομικοί το βρήκαν εγκαταλελειμμένο με αναμμένη τη μηχανή. Στο πορτ μπαγκάζ βρήκαν δεμένη και φιμωμένη την Κινέζα. Τους τέσσερις Κινέζους συνέλαβε λίγο αργότερα η Αστυνομία στην Αργολίδα.
Στις απολογίες τους οι τέσσερις Κινέζοι αναφέρθηκαν σε έναν πέμπτο ομοεθνή τους, το Λου, τον οποίο σε χαρτιά που βρήκαν πάνω τους, όταν συνελήφθησαν, ονόμαζαν μεγάλο αφεντικό. Όπως είπαν, του χρωστούσαν λεφτά και όταν τους πρότεινε να έρθουν στην Πελοπόννησο για να μεταφέρουν εμπορεύματα, δέχτηκαν. Όταν έφτασαν όμως στη Μεσσηνία, τους είπε ότι θα απαγάγουν μια γυναίκα. Και οι τέσσερις ομολόγησαν τις πράξεις τους, ενώ οι τρεις βρίσκονται και παράνομα στη χώρα. Οι δύο Κινέζοι που βρίσκονταν στο αυτοκίνητο που ήταν κλεισμένη η Κινέζα δικάσθηκαν και για ληστεία, αφού στην κατοχή του ενός βρέθηκε το κινητό της κοπέλας, ενώ τα υπόλοιπα πράγματα που της είχαν αφαιρέσει βρέθηκαν μαζί τους στο αυτοκίνητο.
Της Βίκυς Βετουλάκη 
ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: