ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Τα ελληνικά ρεκόρ Γκίνες

Ρεκόρ με «σφραγίδα»... γαλανόλευκη

Στα ρεκόρ Γκίνες που συχνά δημοσιοποιούνται και κεντρίζουν το ενδιαφέρον, ελάχιστες φορές έχουμε διαβάσει κάτι που να αφορά τους Έλληνες.
Δεν είναι λίγα ωστόσο τα ρεκόρ που είτε έχουν κατακτήσει συμπατριώτες μας, είτε σχετίζονται με ανθρώπους που ζουν στη χώρα μας ή κατάγονται από αυτήν.
Ακολουθεί μια λίστα με ορισμένα από τα ρεκόρ Γκίνες που έχουν σφραγίδα ελληνική.

Η μεγαλύτερη συλλογή από προτζέκτορες Πιθανότατα πρόκειται για το πλέον πρόσφατο ελληνικό ρεκόρ Γκίνες. Ο Χρήστος Ψαθάς μπήκε στη λίστα των ρεκόρ Γκίνες στις 29 Ιουλίου του 2011 για τη μεγαλύτερη συλλογή από προτζέκτορες. Η συλλογή του φτάνει τα 1.919 μηχανήματα και αν δεχτούμε την εγκυρότητα του θεσμού, πρόκειται για τη μεγαλύτερη στον κόσμο.
   



Ο μικρότερος τίτλος ταινίας που έχει προταθεί για Όσκαρ  Η ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, προτάθηκε για 5 βραβεία Όσκαρ το 1970. Έγινε έτσι η ταινία με τον μικρότερο τίτλο που έχει προταθεί ποτέ για Όσκαρ.  

 Το σπανιότερο ψάρι της οικογένειας των Stickleback  Ο Ελληνοπυγόστεος (Pungitius hellenicus) είναι ένα μικρό ψάρι που συναντάται μονάχα σε τρεις περιοχές της Κοιλάδας του Σπερχειού σε συνολική έκταση που δεν ξεπερνά τα 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

 Ο γηραιότερος σέρφερ  Μπορεί το ρεκόρ να έχει γίνει στην Αυστραλία, αλλά ο Otto Comanos, γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1913, στην Ελλάδα. Είναι ο γηραιότερο σέρφερ στον κόσμο και από τότε που συνταξιοδοτήθηκε συνηθίζει να διασκεδάζει με τη σανίδα του σερφ.
 
 

Ο γηραιότερος άντρας συγγραφέας

Σύμφωνα με το επίσημο site των ρεκόρ Γκίνες, ο Κωνσταντίνος Χαλκιάς, ο οποίος γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου του 1901, είναι ο γηραιότερος συγγραφέας στον κόσμο.

Η μεγαλύτερης διάρκειας χορευτική φιγούρα

Στις 16 Φεβρουαρίου 2010, ο Αντώνης Κοσμαδάκης πραγματοποίησε μια χορευτική φιγούρα διάρκειας 30 δευτερολέπτων στο Μουλέν Ρουζ στο Παρίσι που του χάρισε μια θέση στα ρεκόρ Γκίνες. Βέβαια την μοιράζεται με τον γάλλο Nicolas Pihiliangegedera που κατέχει το ίδιο ρεκόρ.
 
 Ο πιο «σκληρός» λαμπαδηδρόμος

Ο Παντελής Κωνσταντινίδης έλαβε μέρος στην λαμπαδηδρομία των αγώνων του 2008, 72 χρόνια έπειτα από την συμμετοχή στην αντίστοιχη του 1936!


 Η πιο ανδροκρατούμενη κοινωνία  Το Άγιο Όρος κατέχει ρεκόρ Γκίνες, για τον πλέον προφανή λόγο. Καθώς στα 20 μοναστήρια του ζουν μόνο άντρες και είναι αυτόνομη κοινότητα, έλαβε τον τίτλο της πιο ανδροκρατούμενης κοινωνίας. 
Το μεγαλύτερο παστέλι Με μήκος 30 μέτρων και πλάτος 20 εκατοστών, το μεγαλύτερο παστέλι που φτιάχτηκε ποτέ, παρασκευάστηκε στη Ρόδο, στις 26 Σεπτεμβρίου 2010 από 12 σεφ.
  

Οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες μαστόδοντου  Οι μ μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες μαστόδοντου ανασκάφηκαν τον Ιούλιο του 2007 στο χωριό Μηλιά των Γρεβενών και έχουν μήκος 5,02 μέτρων.  

Το μεγαλύτερο συρτάκι    Το μεγαλύτερο συρτάκι που έχει χορευτεί ποτέ, έγινε το Σεπτέμβριο του 2008, στη Ρόδο από 1.672 χορευτές!

Η μεγαλύτερη τυρόπιτα    Ζύγιζε 862 κιλά και παρασκευάστηκε από φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Μαρτίου 2009.

 Η μεγαλύτερη πορεία Harley Davidson Στις 22 Μαΐου του 2010, 2.404 μοτοσυκλέτες Harley Davidson πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη πορεία στην Πάτρα.
 

Η μεγαλύτερη σαλάτα   Η μεγαλύτερη σαλάτα παρασκευάστηκε στις 19 Ιουνίου στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Ζύγιζε 13. 417 κιλά και εκτεινόταν σε μήκος 3 μέτρων και 40 εκατοστών με πλάτος 26 εκατοστά!
ΑΠΟ http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.