ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Ανάγκη για έργο προστασίας της παραλιακής ζώνης Μεθώνης

Η προστασία της παραλιακής ζώνης της Μεθώνης από τη διάβρωση πρέπει να γίνει από τη μελέτη που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, σημειώνουν στην "Ε" οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της περιοχής. Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο αντιδήμαρχος και πρώην αντιδήμαρχος Μεθώνης Τάκης Καρβέλας και ο πρώην δήμαρχος Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής επισημαίνουν ότι το έργο είναι αναγκαίο για να προστατευτούν ο παραλιακός δρόμος και οι ιδιοκτησίες.
Ειδικότερα, ο Δημ. Καφαντάρης σημείωσε: «Πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η μελέτη και με βάση αυτή να γίνει το έργο για την οριστική επίλυση του προβλήματος της διάβρωσης της παραλιακής ζώνης της Μεθώνης. Τέλος τα παιχνίδια στην πλάτη των πολιτών, τέλος τα ημίμετρα».
Ο Τ.  Καρβέλας ξεκαθάρισε πως «οι λύσεις είναι συγκεκριμένες: α) Πρέπει να γίνει άμεση αποκατάσταση, για να υπάρξει πρόσβαση στο δρόμο. β) Πρέπει να υπάρξει εφαρμογή της μελέτης για την οριστική αντιμετώπιση, που είναι σε προχωρημένο στάδιο». Παρατήρησε ότι «θα ξαναδημιουργηθεί η παραλία, όπως προβλέπει η μελέτη. Είναι μια αντίστοιχη μελέτη σαν του Κορδία σε μεγαλύτερη κλίμακα». Ζήτησε μάλιστα συνεργασία
με την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία: «Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων πρέπει να συνεργαστεί για να μην υπάρχουν καταστροφές στον υποθαλάσσιο οικισμό της Μεθώνης. Πρέπει να συνυπάρξουν τα πράγματα». Εξήγησε πως «είναι αναγκαίος αυτός ο δρόμος για να προστατευτούν και οι ιδιοκτησίες που υπάρχουν εδώ και 100 χρόνια. Εκεί διέρχεται και ο παραλιακός αγωγός αποχέτευσης».
Ο Ηρ. Μιχελής ανέφερε ότι «αν δε φτιαχτεί οριστικά και σύμφωνα με την ακτομηχανική μελέτη, θα έχουμε συνέχεια προβλήματα». Και συνέχισε: «Η μελέτη πέρα από την οριστική θωράκιση και προστασία της περιοχής προβλέπει και την προσωρινή αντιμετώπιση μέχρι να γίνει το έργο. Γιατί αμφιβάλλουμε αν και πότε θα γίνει το οριστικό έργο. Πρέπει να προστατευτούν ο δρόμος και οι ιδιοκτησίες. Πρέπει να υπάρχει κατανόηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αρχαιολογίας και την Κτηματική, που γνωρίζουν το πρόβλημα». Με βάση την εμπειρία του ως δημάρχου σχολίασε ότι «για να πάρεις τις εγκρίσεις χρειάζονται 14-15 υπογραφές. Θέλει 2-3 χρόνια για τις εγκρίσεις. Υπάρχει όμως έκτακτη ανάγκη και κάτι πρέπει να γίνει».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ


Η μελέτη της λιμενολόγου Μαριλένας Φράγκου που συντάσσεται με προγραμματική σύμβαση μεταξύ πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης - Αναπτυξιακής - Δήμου Μεθώνης, προβλέπει κυματοθραύστες από φυσικούς ογκόλιθους σε σειρά, σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτογραμμή. Θα αναπτυχθούν σε μήκος 1 χιλιομέτρου από τη Μεθώνη προς τη Φοινικούντα. Θα είναι παράλληλοι προς την ακτογραμμή, όπως στον Κορδία. Θα έχουν μήκος 100 μέτρα ο καθένας και μεταξύ τους θα υπάρχει ένα κενό 60 μέτρων.
Αναμένεται η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από την ΕΥΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος) του υπουργείου Περιβάλλοντος. Μετά την έγκρισή της θα ανατεθεί η οριστική μελέτη. Υπάρχει εγκεκριμένη ακτομηχανική μελέτη. Οπως σημείωσε αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας, «όταν ο κυματισμός είναι πάνω από το μέγιστο προκαλεί προβλήματα στην περιοχή. Και αυτά παρατηρούνται σχεδόν κάθε χρόνο».

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...