ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

"Έδεσε" χθες το Costa Serena στο Κατάκολο


«Ποδαρικό» για το 2012 έκανε χθες το μεσημέρι ο πλωτός παράδεισος COSTA SERENA, που κατέπλευσε στο λιμάνι του Κατακόλου λίγο μετά τις 12.

Το πλοίο, ήταν το πρώτο του νέου έτους που «έδεσε» στο λιμάνι του Κατακόλου και εγκαινίασε, τις φετινές κρουαζιέρες στο Κατάκολο. Το υπερπολυτελές πλωτό ξενοδοχείο μετέφερε χθες 3.152 τουρίστες από την περιοχή Σαβόνα της Ιταλίας έχοντας προορισμό τη Χάιφα του Ισραήλ ενώ 1.014 άτομα αποτελούσαν τα μέλη του πληρώματος.


Χθες το μεσημέρι το λιμάνι στο Κατάκολο «γιόρτασε» την πρώτη άφιξη για το 2012 με το COSTA SERENA να καταφθάνει με κάθε επισημότητα στην περιοχή ενώ αρκετοί τουρίστες επισκέφθηκαν το εμπορικό κέντρο του Κατακόλου καθώς και την Αρχαία Ολυμπία, με τουριστικά λεωφορεία που ανέμεναν τον κόσμο στην προβλήτα. Γύρω στις 1 το μεσημέρι τοπικοί φορείς της Ηλείας, επισκέφθηκαν και τους εσωτερικούς χώρους του μεγαθηρίου, στη δεξίωση που έλαβε χώρα μέσα στο πλοίο, γνωρίζοντας από κοντά την απέραντη χλιδή του COSTA SERENA. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Χ. Καφύρας, ο Λιμενάρχης Κατακόλου, Διονύσιος Πουλής, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, οι αντιδήμαρχοι Πύργου Βασίλης Παναγόπουλος και Γιάννης Αργυρόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρης Αποστολόπουλος, υποδέχτηκαν το COSTA SERENA, το πρώτο κρουαζιερόπλοιο για το 2012, οι οποίοι πρόσφεραν τοπικά προϊόντα στον καπετάνιο και ευχήθηκαν στους αξιωματικούς και το πλήρωμα καλούς και ασφαλείς πλόες.

ΑΠΟ http://www.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: