ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Η απάντηση του ΟΛΠΑ για την υπογραφή παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου


Σε επίσημη ανακοίνωση προχώρησε ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ ΑΕ, Γ. Ζεππάτος, σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποίησε με το δήμαρχο Πατρέων Γ. Δημαρά, χθες, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της προσωρινής παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου, και στην οποία διαβεβαιώνει ότι η διοίκηση του ΟΛΠΑ δεν έχει κανένα πρόβλημα, από την πλευρά της, για το θέμα.
"Ύστερα από αίτημα του δημάρχου κ. Ι. Δημαρά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΟΛΠΑ ΑΕ κ. Γ. Ζεππάτο στις 10/01/2012 (ώρα 11.00π.μ.) στα Γραφεία μας στο Νότιο (Νέο) Λιμάνι. Έγινε μια ειλικρινής και φιλική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της προσωρινής παραχώρησης των 3.500μ. του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο Πατρέων σύμφωνα με την υπ’ αρ. 485/ 20-12-2011 εντολή του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευαγ. Βενιζέλου, χωρίς βέβαια να υπάρξει έκφραση οποιωνδήποτε τυχόν απόψεων που να διαφοροποιούν κατ’ ελάχιστο τη σταθερή θετική στάση του ΔΣ του ΟΛΠΑ ΑΕ απέναντι στο αίτημα της πόλης, όπως έχει διατυπωθεί με ομόφωνες αποφάσεις του.
Για άλλη μια φορά διαβεβαιώσαμε τον κ. δήμαρχο ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από τη Διοίκηση του ΟΛΠΑ για το θέμα.
Ο ΟΛΠΑ ΑΕ με ευαισθησία απέναντι στην πόλη και αποτελεσματικότητα στη δράση του συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ώστε εντός του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό η υλοποίηση των εντολών του κ. υπουργού Οικονομικών και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης προσωρινής παραχώρησης."

ΑΠΟ http://www.pelop.gr

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όλες οι αλλαγές σε οκτάωρο, άδειες, υπερωρίες, απολύσεις και Κυριακές

Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 02:00 Μετά από αίτηση του εργαζομένου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας , εφόσον δεν υπάρχει συνδικαλ...