ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Το μέλλον της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας

Eρώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με θέμα το «Το μέλλον της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας»,κατέθεσε η βουλευτής Μεσσηνίας κα. Νάντια Γιαννακοπούλου:
Το Α.Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας και ειδικότερα η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, ως μοναδική Γεωπονική Σχολή σε όλη την Πελοπόννησο, έχουν συμβάλει καθοριστικά εδώ και πολλά χρόνια στην ανάπτυξη της περιοχής, ενώ έχουν συντελέσει δημιουργικά και ποικιλοτρόπως στην επιχειρούμενη στροφή στην πρωτογενή παραγωγή, προωθώντας δυναμικούς, παραγωγικούς και
εξαγωγικούς κλάδους στον πρωτογενή τομέα παραγωγής σε μία εποχή που στόχος είναι η ανάπτυξη με την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων. Σαν αποτέλεσμα, στο σύνολο των, μέχρι σήμερα, μελετών και εισηγήσεων προς το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προτεινόταν η συνέχιση της λειτουργίας του Α.Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας ως ανεξάρτητου Ανώτατου Ιδρύματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επιπλέον, η τελευταία εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος Φυτικής Παραγωγής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του Ιδρύματος από επιτροπή επιστημόνων της αλλοδαπής συνοδεύτηκε από θετικότατες κρίσεις και εξαιρετικά αποτελέσματα.
Ωστόσο, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011 – 2012, με απόφαση του Υπουργείου, δεν εισήχθηκε κανένας σπουδαστής στα τμήματα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του Α.Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας, καθώς εξαιρέθηκαν από το Μηχανογραφικό Δελτίο Εισαγωγικών Εξετάσεων, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία ότι κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και φέτος. Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμόν 10822/01-11-11 επιστολή της κας Υπουργού προς τα Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας, Κρήτης, Ιονίων Νήσων και Μεσολογγίου ζητούταν από τις διοικήσεις των Τ.Ε.Ι. η υποβολή κοινής πρότασης για τη συνέχιση της λειτουργίας 2 εκ των 4 Τμημάτων Βιολογικής Γεωργίας, η οποία απεστάλη τελικά στο Υπουργείο στις 22-12-11.

Δεν υπάρχουν σχόλια: