ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Bελτίωση του καιρού από το μεσημέρι της Πέμπτης

  Ισχυρός παγετός σε ολόκληρη τη χώρα

 Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται να σημειωθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Ιανουαρίου 2012. Οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν ενώ θα σημειωθεί και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στα δυτικά και βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα βόρεια της Αττικής.

Στην Αττική θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα γύρω
ορεινά και πιθανόν πρόσκαιρα και στα βόρεια προάστια. Σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί  από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά θα είναι  2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 0 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν νεφώσεις αλλά θα υπάρξουν και αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί από -2 έως 12 βαθμούς Κελσίου Στην Ήπειρο τοπικά θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν  βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά 7 με 8 Μποφόρ, αλλά αργότερα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από –3 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και τη  Κρήτη θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη Βόρεια Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 6 με 8 και το πρωί πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα  Δωδεκάνησα θα σημειωθούν βροχές που τοπικά θα είναι αυξημένες και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


ΑΠΟ http://www.protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: