ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Από τις 16 Ιανουαρίου 2012 διαθέσιμο το εμβόλιο για το καλαζάρ ( CaniLeish )



Είναι πλέον επίσημο πως το πρώτο εμβόλιο για το καλαζάρ θα κυκλοφορήσει στην χώρα μας στις 16/1/2012 και οι τετράποδοι φίλοι μας θα έχουν πλέον την ευκαιρία να πρτοστατευτούν από την θανατηφόρα αυτή ασθένεια, που μεταδίδεται μέσω μολυσμένων σκνιπών και η θεραπεία της είναι πολυδάπανη και όχι πλήρης μέχρι σήμερα.
Το καλα-αζάρ ή λεϊσμανίαση του σκύλου μπορεί να προσβάλλει και τον άνθρωπο αλλά όχι μέσω των σκύλων, μόνο μέσω μολυσμένων σκνιπών. Η χώρα μας όπως και όλη η Μεσόγειος αποτελεί δυστυχώς χώρα με υψηλό δείκτη εμφάνισης της Λεϊσμανίασης.
Πολλοί υπεύθυνοι ιδιοκτήτες ζώων και όσοι ασχολούνται με αδέσποτα γνωρίζουν την ασθένεια και
δίνουν πάντα μία δεύτερη ευκαιρία στα ζώα προσφέροντας τους θεραπεία και φάρμακα. Όμως δεν
λείπουν, σύμφωνα με τους κτηνίατρους, τα περιστατικά εγκατάλειψης σκύλων όταν οι ιδιοκτήτες τους ανακαλύψουν ότι πάσχουν από καλαζάρ ή ακόμα χειρότερα της
ευθανασίας τους, αφού αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να πληρώσουν για τη θεραπεία.
Ιδιαίτερα έντονο το φαινόμενο μετάδοσης του καλαζάρ είναι στα νησιά και στις επαρχίες, λόγω της υγρασίας και της συγκέντρωσης σκύλων (πχ κυνηγόσκυλα) σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν λαμβάνονται μέτρα πρόληψης. Δεν είναι τυχαία η εικόνα εγκαταλελειμμένων κυνηγόσκυλων, υποσιτισμένων που όταν οδηγούνται σε κτηνιατρεία διαπιστώνεται είναι θετικά στο καλαζάρ.
Ακόμα, η ύπουλη αυτή νόσος μπορεί να μολύνει κάποιο σκύλο αλλά να μην εμφανίσει συμπτώματα για πολύ καιρό! Αυτό οδηγεί σε σημαντικό χάσιμο χρόνου για τη θεραπεία του ζώου, αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει συχνές εξετάσεις αίματος και πάει το ζώο στο γιατρό μόνο όταν θα δει σύμπτωμα ή φτάσει σε τελικά στάδια αδυναμίας, πυρετού, απώλειας τριχώματος και βάρους έως αναιμία, αρθρίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια.
Εφόσον αντιμετωπισθεί η νόσος όμως, τα σκυλιά ζουν για πολλά χρόνια υγιή και πολλές φορές με μηδενικό δείκτη στις εξετάσεις αίματος που τους γίνονται.
Παρόλαυτα, σκυλιά με καλαζάρ σπάνια υιοθετούνται από τα φιλοζωϊκά σωματεία αφού ο κόσμος ακόμα φοβάται την ασθένεια αυτή και διστάζει να αναλάβει την ευθύνη ενός ''άρρωστου'' ζώου, που όμως δεν έφταιξε σε τίποτα. . . απλά τσιμπήθηκε από σκνίπα!!!
Ως ιδιοκτήτες σκύλου θα πρέπει να μεριμνάτε για την προστασία του σκύλου σας ενάντια στη σκνίπα του καλαζάρ.
Μέχρι τώρα αυτό γινόταν με ψεκασμό του ζώου με σπρεϊ κατά της σκνίπας, κάθε βράδυ, από Μάϊο ως Οκτώβριο, παραμονή του σκύλου μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια της νύχτας (αφού η σκνίπα προτιμά να τσιμπά τα σκυλιά όταν δεν κινούνται), με εξετάσεις αίματος ανά 6 μηνο, προληπτικά καθώς τα συμπτώματα δεν είναι πάντα άμεσα εμφανή κ.α.
Πλέον, μετά από 20 χρόνια έρευνας, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν το εμβόλιο κατά του καλαζάρ για την ΠΡΟΛΗΨΗ της μετάδοσης της ασθένειας στα ζώα μας.


Η γαλλική εταιρεία VIRBAC (η οποία έχει ήδη κυκλοφορήσει και το φάρμακο Milteforan για την θεραπεία του καλαζάρ) κυκλοφόρησε το εμβόλιο ''CaniLeish'' στην Πορτογαλία και την Γαλλία και πλέον από τις 16/1/2012 θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα. Έχει εγκριθεί, όπως έχουμε δημοσιεύσει στο adespoto.gr,  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων (14/3/2011) και μπορεί να χορηγηθεί σε σκυλιά από 6 μηνών και άνω, σε 3 δόσεις, ανά 3 εβδομάδες, εφόσον όμως έχουν ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ για να διαπιστωθεί ότι το ζώο δεν έχει μολυνθεί από τη νόσο της λεϊσμανίωσης. Συνεπώς, σκυλιά που έχουν ήδη νοσήσει από το καλαζάρ δεν μπορούν προφανώς να εμβολιαστούν, όμως το εμβόλιο αποτελεί ελπίδα για όλα τα υγιή σκυλιά και τα μελλοντικά τετράποδα της χώρας μας. Αρκεί οι ιδιοκτήτες να ενημερωθούν σωστά και να προστατεύσουν τα ζώα τους.
Το εμβόλιο θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μία φορά το χρόνο για να διατηρείται η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου.
Ελπίζουμε το εμβόλιο να προστατεύσει ενεργά όλα τα τετράποδα και οι έρευνες να προχωράνε πάντα και στον κτηνιατρικό τομέα για το καλό των ζώων μας ώστε να σταματήσει πια κάθε είδους φοβία για τις ασθένειες των ζώων και τον κίνδυνο μετάδοσης τους στους ανθρώπους.

ΑΠΟ © Adespoto.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: