ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Γαργαλιάνοι ImageΑναλαμβάνουν δράση κατά της εγκληματικότητας οι πολίτες

Με πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, αναλαμβάνουν δράση κατά της εγκληματικότητας οι κάτοικοι των Γαργαλιάνων, αφού εδώ και καιρό στην περιοχή τους τα κρούσματα διαρρήξεων, κλοπών και ληστειών είναι σχεδόν καθημερινά.
Προχθές το απόγευμα πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης, με τη συμμετοχή αρκετών κατοίκων, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τους τρόπους αντιμετώπισης της έξαρσης της εγκληματικότητας που παρουσιάζεται στους Γαργαλιάνους και την ουσιαστική συμβολή - συνδρομή των ίδιων των πολιτών για να επέλθει ξανά στην περιοχή η κοινωνική γαλήνη και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας μεταξύ των κατοίκων.

Μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα εγκληματικότητας, οι πολίτες είναι φοβισμένοι και ανήσυχοι, ενώ δεν αισθάνονται ασφαλείς ούτε και μέσα στα σπίτια τους, τα οποία νυχθημερόν έχουν κλειδαμπαρωμένα.
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης εκφράστηκε και εκδηλώθηκε με τον πλέον μελανό τρόπο η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι των Γαργαλιάνων, ιδίως δε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ενώ

σχεδόν όλοι οι παριστάμενοι είχαν να διηγηθούν κάποιο περιστατικό που έχει συμβεί είτε στους ίδιους είτε στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον.
Ιδιαίτερα έντονα τους προβληματίζει (και τους οργίζει) η μικρή αστυνομική δύναμη του Α.Τ. Γαργαλιάνων, που δεν επαρκεί για τη στοιχειώδη, έστω, αστυνόμευση της περιοχής, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αστυνομικών υπαλλήλων. Αυτό κάνει τους πολίτες, για έναν επιπλέον λόγο, να θέλουν να βοηθήσουν στη φύλαξη και προστασία της περιοχής τους.
Στη συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης κατατέθηκαν αρκετές γνώμες, οι οποίες συνοψίστηκαν σε τέσσερις προτάσεις:
1) Να ανατεθεί η φύλαξη και προστασία των Γαργαλιάνων σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης (security)
2) Να διεκδικηθεί με παρεμβάσεις στους αρμοδίους η ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό του Α.Τ. Γαργαλιάνων
3) Να οργανωθούν και συγκροτηθούν εθελοντικές ομάδες πολιτών και να ξεκινήσουν άμεσα περιπολίες τις βραδινές ώρες και
4) Να βρεθεί «φόρμουλα» για να γίνει άμεσα καταγραφή όλων των αλλοδαπών της περιοχής με δήλωση των στοιχείων τους και του τόπου διαμονής τους. Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα εξετάσει αυτές τις προτάσεις, καθώς και όποιες άλλες υπάρξουν, και προσεχώς θα γίνει και νέα συνέλευση, για να ενημερωθούν οι πολίτες και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις δράσεις που θα αναληφθούν.
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», οι πολίτες φέρονται αποφασισμένοι να συγκροτήσουν εθελοντικές ομάδες περιφρούρησης, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν περιπολίες, ενώ παράλληλα θα διεκδικήσουν την ενίσχυση του Α.Τ. Γαργαλιάνων με ανθρώπινο δυναμικό και θα προσπαθήσουν να προβούν σε καταγραφή των αλλοδαπών.


ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: