ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Στο πόδι οι επαγγελματίες του Βιοτεχνικού Πάρκου λόγω αθλιότητας...

Σε συμβολικό αποκλεισμό του Βιοτεχνικού Πάρκου Καλαμάτας προχωρούν σήμερα από νωρίς το πρωί και για μία ημέρα οι επαγγελματίες. Στις 11 μάλιστα ξεκίνησαν μηχανοκίνητη πορεία προς το Δημαρχείο, με σκοπό να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα. Με τον τρόπο αυτό στέλνουν μήνυμα προς τη δημοτική αρχή και την επιχείρηση "Διοκλής Α.Ε." που διαχειρίζεται το ΒΙΟΠΑ, απαιτώντας στήριξη, με μείωση των ενοικίων και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.
«Δεν πάει άλλο, με τέτοια ύφεση και κρίση να αντιμετωπίζουμε προβλήματα που χρόνια ταλανίζουν το ΒΙΟΠΑ κι από όλες τις μέχρι τώρα διοικήσεις να εισπράττουμε μόνο υποσχέσεις και χαμόγελα»,
είπε μιλώντας στην "Ελευθερία" ο πρόεδρος των επαγγελματιών του ΒΙΟΠΑ Καλαμάτας, Κυριάκος Ψυχάρης. Είπε ακόμα ότι η αποσύνθεση των δομών έχει προχωρήσει σε τέτοιο σημείο που πέφτουν κομμάτια από τα δοκάρια στήριξης και κινδυνεύουν άνθρωποι. Εθεσε επίσης ζήτημα προστασίας του χώρου και κατήγγειλε κλοπές και διαρρήξεις, ενώ μίλησε για πρόγραμμα ανακύκλωσης που ποτέ δεν λειτούργησε ολοκληρωμένα - με αποτέλεσμα βιοτεχνικά απόβλητα να πετάγονται ανεξέλεγκτα μετατρέποντας το πάρκο σε... Μαραθόλακκα.
 
ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ
Ο Κυρ. Ψυχάρης ανέλυσε τα αιτήματα των επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων και αυτό για τη μείωση των ενοικίων «που αρνείται ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και η επιχείρηση "Διοκλής"», όπως είπε. Και πρόσθεσε ότι ήδη σε όλη τη χώρα έχουν γίνει ανάλογες μειώσεις ενοικίων: «Αποτελεί δεδομένο για όλη τη χώρα - αλλά κι εδώ κατά καιρούς αντιδήμαρχοι και ο ίδιος ο δήμαρχος κάνουν δηλώσεις για τη στήριξη των επαγγελματιών, που κατά δήλωσή τους ούτε το ενοίκιο δεν μπορούν να πληρώσουν. Ομως η πραγματικότητα για εμάς είναι ακόμα πιο μαύρη», σημείωσε.
Ενας ακόμα σημαντικός λόγος για τις σημερινές κινητοποιήσεις είναι «η πλήρη εγκατάλειψη του ΒΙΟΠΑ το οποίο ξέφυγε από το σκοπό της δημιουργίας του. Φτιάχτηκε προκειμένου να σταματήσει η ρύπανση μέσα στην πόλη από τις επιχειρήσεις, ως μια πρωτοποριακή ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μαζί με ένα αντίστοιχο στη Φραγκφούρτη θα αποτελούσαν τον μπούσουλα για παρόμοια πάρκα σε όλη την Ευρώπη. Και τώρα έχει αφεθεί σε πλήρη εγκατάλειψη, αν και τα ενοίκια είναι ανταποδοτικά», σχολίασε ο κ. Ψυχάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: