ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Τρέχουν για να παραδώσουν το Παραδείσια - Τσακώνα μαζί με το τμήμα του νέου δρόμου στη Μεσσηνία

Με εντατικούς ρυθμούς δουλεύουν τα συνεργεία της κοινοπραξίας για να παραδώσουν το πολύπαθο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα τον Απρίλιο - Μάιο, με παράκαμψη στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης που θα κατασκευαστεί η μεταλλική τοξωτή γέφυρα. Μάιο - Ιούνιο θα ξεκινήσει η ανέγερση της γέφυρας και ολοκληρωμένος ο δρόμος (και με την τοξωτή) αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του χρόνου ή το Φεβρουάριο - Μάρτιο του 2013.
Αυτό τόνισαν στην "Ε" ο διευθυντής του έργου Νίκος Ντονάς και ο εργοταξιάρχης Γιώργος Τσίρμπας.
«Δουλεύουμε φουλ με την προοπτική να δώσουμε το δρόμο με παράκαμψη Απρίλιο - Μάιο», ανέφερε ο κ. Ντονάς κι επεσήμανε: «Θα θέλαμε να τον δώσουμε μαζί με τον αυτοκινητόδρομο μέσα
στη Μεσσηνία, τον Απρίλιο. Υπάρχει, όμως, αβεβαιότητα λόγω του χειμώνα. Αν εξαρτιόταν μόνο από τη δουλειά μας θα είμαστε σίγουροι».
Ο διευθυντής του έργου παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει κανένα οικονομικό πρόβλημα ή εκκρεμότητα» και σημείωσε για την παράδοση του δρόμου με την παράκαμψη: «Δεν μπορούμε να δώσουμε το δρόμο χωρίς εγκεκριμένες μελέτες κυκλοφορίας. Και το συγκεκριμένο μέρος δεν είναι ακίνδυνο». Μας ενημέρωσε ότι «αν το επιτρέψει ο καιρός, Πέμπτη - Παρασκευή θα ρίξουμε άσφαλτο. Τώρα κάνουμε οδοστρωσία, φτιάχνουμε το μεσαίο διαχωριστικό ασφαλείας, επισκευάζουμε οχετούς, ό,τι εργασίες μπορούμε να κάνουμε».
Για την παράδοση του δρόμου πλήρως ολοκληρωμένου, επεσήμανε ότι «όλος ο δρόμος με την τοξωτή γέφυρα θα παραδοθεί στο τέλος του χρόνου. Είναι ένα έργο που έχει αβεβαιότητες, γιατί δεν το έχουμε ξανακάνει. Και ίσως να ολοκληρωθεί Φεβρουάριο - Μάρτιο του 2013». Πληροφόρησε, επίσης, πως «Μάιο - Ιούνιο θα έρθουν τα πρώτα κομμάτια και θα ξεκινήσει η ανέγερση της γέφυρας, που φτιάχνεται στον Ασπρόπυργο από την εταιρεία ΕΜΕΚ Α.Ε. Εχουν αρχίσει να μορφώνονται κάποια κομμάτια. Εχουν γίνει κοπές και συγκολλήσεις στα πρώτα τμήματα των τόξων».
Ο κ. Τσίρμπας είπε με ειλικρίνεια ότι «Απρίλιο δεν ξέρω αν θα προλάβουμε. Μάιο - Ιούνιο όμως σίγουρα θα είναι έτοιμη η παράκαμψη» και παρατήρησε: «Δεν μπορούμε να υποβαθμίσουμε ή να ρισκάρουμε την ποιότητα και την ασφάλεια του έργου». Επιβεβαίωσε ότι μέσα στην εβδομάδα, καιρού επιτρέποντος, «θα γίνει και ασφαλτόστρωση από την κοιλαδογέφυρα των 470 μέτρων έως την πρώτη 160άρα γέφυρα, που περιλαμβάνει το "κατ εντ κάβερ" και την κοιλαδογέφυρα».

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: