ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Συνεργασία με ελληνικές βιομηχανίες φωτοβολταϊκών αναζητούν οι Κινέζοι Πηγή: Συνεργασία με ελληνικές βιομηχανίες φωτοβολταϊκών αναζητούν οι Κινέζοι


Μεγάλες κινεζικές εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελς αναζητούν στην Ελλάδα διέξοδο για να αποφύγουν τις επιπτώσεις των μέτρων αντιντάμπιγκ που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Energypress.
Πρόκειται για τις εταιρείες Canadian solar, την Yingli Solar και την Huawei. Εκπρόσωποι των τριών εταιρειών βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα και συζήτησαν με τις ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελς εξετάζοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας. Οι πιθανές μορφές συνεργασίας
ξεκινούν από την παραγωγή φασόν για λογαριασμό των Κινέζων, την ενοικίαση των εργοστασίων, μέχρι και την είσοδο των ξένων εταιρειών στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών βιομηχανιών.
Οι συζητήσεις έχουν μείνει σε εκκρεμότητα καθώς οι Κινέζοι θέλουν να ξέρουν τις δυνατότητες που υπάρχουν επί ελληνικού εδάφους και να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες προτάσεις όταν είναι πιο καθαρό το τι θα αποφασίσει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκτίμησή τους είναι ότι μετά την παρέλευση της μεταβατικής περιόδου οι δασμοί θα είναι μικρότεροι από τους σημερινούς. Με βάση πάντως την κατάσταση που θα δημιουργηθεί αναμένεται να κινηθούν.
Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε στην αρχή Ιουνίου την επιβολή προσωρινών δασμών εισαγωγής για τα φωτοβολταϊκά πάνελ από την Κίνα ύψους 11,8% για ένα δίμηνο. Από τις 6 Αυγούστου η Επιτροπή θα επιβάλει στις κινεζικές εταιρίες εισαγωγικούς δασμούς που θα κυμαίνονται μεταξύ 37,3 και 67,9%, σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Κίνα έως τότε. Για κάθε εταιρία θα υπάρχει διαφορετικό ποσοστό, σε αντίθεση με τα τωρινά μέτρα τα οποία είναι ενιαία για όλα τα κινεζικά φωτοβολταϊκά, ανεξαρτήτως εταιρίας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Κινέζοι κατασκευαστές αναζητούν διέξοδο επί ευρωπαϊκού εδάφους. Σύμφωνα με όσα έχει αποκαλύψει το energypress, έχουν υπάρξει και συνομιλίες με Κινέζους για την προοπτική δημιουργίας στην Ελλάδα νέων εργοστασίων που θα κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά πάνελς με πρώτες ύλες από την Κίνα. Το σχέδιο αυτό, (το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί και για τη λειτουργία των υφιστάμενων ελληνικών εργοστασίων) είναι να έρχονται στον Πειραιά τα βασικά εξαρτήματα (δηλαδή οι φωτοβολταϊκές κυψέλες και τα ηλεκτρονικά) και να γίνεται συναρμολόγηση σε εργοστάσια που θα εγκατασταθούν σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις, είτε στο Θριάσιο είτε και στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς ή της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια τα προϊόντα αυτά θα διοχετεύονται όχι μόνον στην ελληνική αγορά που θεωρείται μικρή, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη που συνεχίζει να παρουσιάζει ανοδική πορεία στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.
Τα εργοστάσια συναρμολόγησης φωτοβολταϊκού εξοπλισμού θεωρούνται εντάσεως κεφαλαίου και όχι εργασίας, καθώς δεν απαιτούνται παρά ελάχιστα εργατικά χέρια. Αυτό σημαίνει ότι η μεταφορά της συγκεκριμένης δραστηριότητας από την Κίνα στην Ελλάδα δεν θα επιβαρύνει καθοριστικά το κόστος παραγωγής. Από την άλλη, τα πάνελς που θα παράγονται επί ελληνικού εδάφους θα έχουν το πλεονέκτημα του ευρωπαϊκού προϊόντος που δεν θα υπόκειται φυσικά σε δασμούς.
Η δραστηριοποίηση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά θεωρείται ευνοϊκός παράγοντας, καθώς, όπως έχει φανεί, οι Κινέζοι βλέπουν τον Πειραιά ως «πύλη εισόδου» των προϊόντων τους στην Ευρώπη. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος για τον οποίο ενδιαφέρονται και για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...