ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013

Τι μας περιμένει με τον ενιαίο φόρο ακινήτων: από 1,8€ το τ.μ. μέχρι και πάνω από 32€ ο συντελεστής – Ποιοι εξαιρούνται από το αφορολόγητο

 -33 διαφορετικοί συντελεστές για σπίτια, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα εντός σχεδίου
- Ακόμη και 60€ το στρέμμα για ακίνητα... φιλέτα εκτός σχεδίου
- Ποια είναι τα κριτήρια που διαμορφώνουν τους συντελεστές του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων
- «Πράσινο φως» στο σχέδιο της κυβέρνησης από την τρόικα
- Σε πέντε δόσεις και φέτος το χαράτσι της ΔΕΗ

Και τον ακούμε, αλλά ακόμη δεν τον έχουμε δει. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, όμως, είναι προ των
πυλών μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Οι δυο πλευρές δε συμφώνησαν μόνο στο να πληρωθεί το χαράτσι της ΔΕΗ και φέτος σε πέντε δόσεις (αντί για τέσσερις που υποτίθεται πως ήθελαν οι τροϊκανοί) αλλά βρίσκονται πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν και στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

«Κλείδωσαν οι πέντε δόσεις για φέτος και οι 33 συντελεστές για τον Ενιαίο Φόρο του 2014», δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τον τρόικα.

Το νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων είναι προαπαιτούμενο για τη δόση. Και τις επόμενες μέρες αναμένεται οριστική συμφωνία με την τρόικα, ώστε μέχρι τις 15 Ιουλίου να πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης
Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα, ακόμη και στα αγροτεμάχια, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός σχεδίου γράφει σήμερα η εφημερίδα Το Έθνος.

Ο φόρος σε σπίτια, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα και γραφεία εντός σχεδίου θα υπολογίζεται με βάσει κλίμακα που θα έχει 33 συντελεστές. Κάθε συντελεστής θα αντιστοιχεί σε ποσό φόρου ανά τετραγωνικό.

Η κλίμακα θα ξεκινά από 1,8€ ανά τετραγωνικό και ο συντελεστής θα αλλάζει ανάλογα με:
Την τιμή ζώνης
Την παλαιότητα
Τον όροφο
Τον αριθμό των προσόψεων
Η εμπορικότητα του δρόμου όπου βρίσκεται το ακίνητο

Έτσι, ο συντελεστής θα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 32 ευρώ ανά τ.μ. για τα λεγόμενα ακριβά ακίνητα.
Ο τελικός συντελεστής να πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των τετραγωνικών της επιφάνειάς του κι έτσι θα προκύπτει ο τελικός φόρος.

Εκτός σχεδίου
Ο φόρος για τα ακίνητα εκτός σχεδίου θα είναι στρεμματικός και θα ξεκινάει από το ένα ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 60 ευρώ για τα ακίνητα «φιλέτα».

Για τη διαμόρφωση του συντελεστή θα γίνεται με κριτήρια:
Τη γεωγραφική θέση (ορεινή, ημιορεινή, πεδινή, παραθαλλάσια)
Αν καλλιεργείται ή είναι χέρσα η έκταση
Το είδος της καλλιέργειας
Αν είναι μισθωμένη ή ιδιόκτητη

Αφορολόγητο και εξαιρέσεις

Αφορολόγητο δεν υπάρχει αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις και απαλλαγές για:
Ανέργους
Πολύτεκνους
Μακροχρόνια ανέργους
Ανάπηρους
Άτομα που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας ΑΠΟ http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...