ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013

"Γιορτή της μαμάς καρπουζίτσας" διοργάνωσαν οι Τρίτεκνοι

Τη "Γιορτή της μαμάς καρπουζίτσας" διοργάνωσε ο Σύλλογος Τριτέκνων Μεσσηνίας το απόγευμα του Σαββάτου στον Αγρίλη Τριφυλίας, στο Μύλο. Μια εκδήλωση για τα παιδιά αλλά και τις μαμάδες με βάση ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της περιοχής που είναι το καρπούζι.
Οσοι βρέθηκαν εκεί είχαν την ευκαιρία να γευτούν καρπούζι μέσα από πολυάριθμες συνταγές, τα παιδιά να παίξουν παιχνίδια με καρπούζια, επίσης να ζωγραφίσουν ένα μεγάλο πανό που θα μείνει εκεί όλο το καλοκαίρι - και στο τέλος αφού κέρδισαν και κάποια δώρα, να χορέψουν ζούμπα.

Αναφερόμενος στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Χρήστος Κορομηλάς τόνισε: 
"Στα πλαίσια των καλοκαιρινών του δράσεων ο σύλλογος κάνει αυτή την παιδική εκδήλωση, αφιερωμένη στο καρπούζι, ένα προϊόν παραδοσιακό το οποίο έχει ως επίκεντρο την περιοχή της Τριφυλίας.
Με αφορμή το καρπούζι κάνουμε αυτή την εκδήλωση που στόχο έχει να μαζέψει τα παιδιά των τριτέκνων από όλο το δήμο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εκπρόσωπό μας εδώ στο δήμο, την Ελευθερία Νικολοπούλου που έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά, όπως και τους εθελοντές και χορηγούς. 
Θα συνεχίσουμε σε όλο το νομό να κάνουμε εκδηλώσεις γιατί αυτή την περίοδο την δύσκολη η χαρά δίνεται μέσα από εθελοντικές δράσεις, από πράγματα που κάνουμε για να περάσουμε πιο όμορφα".
Ακόμη αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα των τρίτεκνων οικογενειών που είναι η ανεργία. 
Από την πλευρά της η Ελευθερία Νικολοπούλου αναφέρθηκε στις συνταγές με τις οποίες παρουσίασαν το καρπούζι, με την συνεργασία και άλλων γυναικών του συλλόγου.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/27021-giorti-karpoyzi-triteknoi-trifylia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη