ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Προς κατάργηση η Βουλή των Εφήβων λόγω κόστους;

Υψηλό το κόστος της Βουλής των Εφήβων. Προβληματισμός για το μέλλον του θεσμού υπό το φόβο των αντιδράσεων του Απόστολου Κακλαμάνη
Ξεπέρασε τις 150.000 ευρώ το κόστος της φετινής Βουλής των Εφήβων με τον Πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη να εμφανίζεται προβληματισμένος για την διατήρηση ή όχι του θεσμού αυτού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτες του Ευ. Μεϊμαράκη έχουν θέσει κατά καιρούς ακόμη και ζήτημα κατάργησης του, ενώ φέτος που το ενδιαφέρον ήταν ανύπαρκτο, οι σκέψεις αυτές επανήλθαν στο τραπέζι.

Βασικό επιχείρημα εκείνων που τάσσονται υπέρ της κατάργησης της Βουλής των Εφήβων είναι ότι σε μια εποχή σκληρής λιτότητας για όλους, δεν είναι δυνατόν το Κοινοβούλιο να δαπανά δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τα εισιτήρια και την διαμονή των μαθητών, αλλά και για άλλου είδους εκδηλώσεις.
Το Σάββατο το πρωί για παράδειγμα, οι 300 έφηβοι βουλευτές επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ το βράδυ παρακολούθησαν παράσταση στο Ηρώδειο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και μειωμένο σε σχέση με πέρυσι, το κόστος φιλοξενίας των μαθητών για τρεις μόλις ημέρες ξεπέρασε τις 150.000 ευρώ τη στιγμή που σχεδόν κανένα μέσο ενημέρωσης δεν αφιέρωσε χρόνο για την προβολή του.
Ωστόσο μέχρι στιγμής η πρόταση αυτή δεν έχει ακόμα διατυπωθεί δημοσίως από τον φόβο των αντιδράσεων του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος είναι αυτός που δημιούργησε τον θεσμό.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: