ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013

Ο Ολυμπιακός "κρατάει" τον Σπανούλη

Λίγο νωρίτερα από όσο υπολόγιζε κάθεται ο Ολυμπιακός στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον ηγέτη του.

Το πλάνο ήταν απλό: να κλείσει ο Χάινς και ο Λο οπότε φτάνοντας στον Σπανούλη η ομάδα θα παρουσίαζε το ίδιο ρόστερ, την αγωνιστική ασφάλεια και μία πρόταση, ανάλογα και με όσα παραδέχθηκαν οι αδερφοί Αγγελόπουλοι στο συνέδρια της Θύρας 7, κάπως μειωμένη σε σχέση με αυτή που τον έφερε από τον Παναθηναϊκό.
Ο Χάινς εξοικονόμησε χρήματα...
Ο Χάινς έφυγε στερώντας την ομάδα από τον έκτο της παίκτη, αλλά παράλληλα αφήνοντας στα ταμεία την υπεραξία που θα πλήρωνε σε έναν αθλητή ο οποίος βοήθησε σαφέστατα, ο ρόλος του
όμως θα παρέμενε συμπληρωματικός όσα χρήματα και αν εισέπραττε.
Αυτά τα χρήματα στον, πολύ ορθά, ανελαστικό προϋπολογισμό των πρωταθλητών Ευρώπης θα μπορούν να διατεθούν για μία καλύτερη πρόταση στον Λο και για το συμβόλαιο που ουσιαστικά έχει ζητήσει ο εκπρόσωπος του Σπανούλη.

"Μάχη" ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα...
Η πλευρά του Λαρισαίου συγκέντρωσε εδώ και λίγες ημέρες τις δύο προσφορές που ανέμενε(ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα) οπότε και αυτή πιο γρήγορα από όσο περίμενε ξεκινά τις διαπραγματεύσεις με τον Ολυμπιακό. Κατ’ ουσία ότι κι αν προσφέρουν οι υπόλοιποι, ο Ολυμπιακός γνωρίζει πως με τριετές συμβόλαιο και τα ίδια χρήματα με την προηγούμενη συμφωνία, έχει κρατήσει τον Σπανούλη χωρίς περισσότερες κουβέντες.
Ο παίκτης έχει ως βασική προτεραιότητα την παραμονή, το αγωνιστικό πλάνο του Ολυμπιακού τον καλύπτει, οικογενειακώς δεν επιθυμεί την μετακόμιση. Από την άλλη το οικονομικό αποτελεί ζήτημα(αν η απόκλιση σε σχέση με τις φετινές απολαβές του είναι μεγάλη) το οποίο δεν χρήζει όμως παρερμηνειών.

Ο Ολυμπιακός και οι αντίπαλοι του...
Η ΤΣΣΚΑ έχει απλώσει εκατομμύρια ευρώ στα πόδια του κορυφαίου παίκτη της Ευρωλίγκας, αλλά αφενός έχει αποκτήσει ήδη τον Τζέρεμι Πάργκο και οι μπάλες δεν...αρκούν, είναι πολύ μακριά και πολύ...κρύα. Η Μπαρτσελόνα ήδη δίνει στον Σπανούλη τον ρόλο του ηγέτη τονίζοντας ότι ο Ναβάρο έχει αποδεχθεί δευτερεύοντα ρόλο, απομάκρυνε τον Σάρας και υπόσχεται ότι θα κτίσει γύρω από τον Έλληνα γκαρντ μία ομάδα με προοπτική τριετίας.
Ουσιαστικά ο Ολυμπιακός έχει δύο αντιπάλους: τον  ευατό του, την διαχείρηση στην περίπτωση του Σπανούλη δηλαδή πόσο σκληρά θέλει να διαπραγματευτεί και την Μπαρτσελόνα αφήνοντας αρκετά πίσω την καλύτερη προσφορά που θα καταθέσει η ΤΣΣΚΑ.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη