ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013

Φιλιατρά: Τσιγγάνες προσπαθησαν να κλέψουν πορτοφόλι
κλειστού περιπτέρου που βρίσκεται απέναντι από το Häagen-Dazs Φιλιατρών τον πλησίασαν δυο άγνωστες τσιγγάνες η μία γύρω στα 55 λίγο ευτραφής, που φορούσε κλαρωτά ρούχα, και η άλλη περίπου 18 με 20 ετών λίγο ψηλή με πολλά κοσμήματα κρεμασμένα στο στήθος της με μπλε φόρεμα φαρδύ με λουλούδια.

Η 55άρα τσιγγάνα με την άλλη νεαρή τσιγγάνα πλησίασε τον συμπολίτη μας και του ζήτησε ένα τσιγάρο. Μόλις εκείνος της έδωσε άρχισε το "ποίημα" της η 55άρα τσιγγάνα λέγοντας του "Εσύ είσαι καλό παιδί έχεις χρυσή καρδιά μα όλοι πίσω σε κατηγορούν...." και προθυμοποιήθηκε να του πει -έναντι αμοιβής φυσικά- την "μοίρα και το ριζικό του".
Υποψιασμένος ο συμπολίτης μας έσφιξε με το μπράτσο του το τσαντάκι που κρεμόταν στον ώμο του ακινητοποιώντας το και με τρόπο που να μην μπορεί να ανοίξει όλο το φερμουάρ.
Ταυτόχρονα η μικρή τσιγγάνα με τρόπο κατάφερε να φτάσει στο πλάϊ του όπου προσπάθησε να ανοίξει το φερμουάρ από το τσανάκι.
Και ενώ πίστευε ότι ο συμπολίτης μας δεν την είχε πάρει είδηση εκείνος απότομα γύρισε και την ρώτησε αν θέλει κάτι από το τσαντάκι του.
Αμέσως οι δυο τσιγγάνες έφυγαν -φυσικά με άδεια χέρια- προς το συντριβάνι και κάτι λέγοντας κάτι στα γύφτικα.

Για το περιστατικό ο συμπολίτης μας ενημέρωσε την Αστυνομία.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν πάει να σας πλησιάσει τσιγγάνα. Μην μένετε ποτέ ανυποψίαστοι γιατί μπορείτε να την πατήσετε χωρίς να το καταλάβετε καθώς αυτές δρουν με τρόπο ταχυδακτυλουργικό και σας αφαιρούν το πορτοφόλι χωρίς να το καταλάβετε.
Αν δείτε τέτοιες τσιγγάνες οπουδήποτε ενημερώστε αμέσως την αστυνομία

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη