ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Οι επαγγελματίες του ΒΙΟΠΑ δεν θα πληρώνουν ενοίκια

Κλειστές ήταν χθες έως το μεσημέρι οι θύρες εισόδου και εξόδου από το ΒΙΟΠΑ, μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των επαγγελματιών του, οι οποίοι ζητούν τη μείωση των ενοικίων και την αποκατάσταση των φθορών στο χώρο.
Οι ίδιοι αντιμετώπισαν το πρωινό κρύο έχοντας ανάψει φωτιά με ξύλα σε σιδερένιο βαρέλι, ενώ από μικροφωνική εγκατάσταση ακούγονταν τραγούδια που συνήθως ακούγονται σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Στην είσοδο και την περίφραξη παρέμεναν οι μαύρες σημαίες και τα πανιά, καθώς και τα συνθήματα σε πανό, ενώ στην είσοδο και την έξοδο από το χώρο είχαν παραταχθεί αυτοκίνητα των
επαγγελματιών, αποκλείοντας την πρόσβαση.
Οι επαγγελματίες συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της «Διοκλής ΑΕ», Στυλ. Στασινόπουλο, στον οποίο εξέθεσαν τα προβλήματά τους, με έμφαση σε αυτά της μείωσης των ενοικίων και της αποκατάστασης των ζημιών που παρατηρούνται.
Ο κ. Στασινόπουλος απέρριψε το αίτημα της μείωσης των ενοικίων, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για δημόσια περιουσία και, κατά συνέπεια, τα θέματα αυτά θα πρέπει να ρυθμιστούν με νομοθετική διάταξη. Όσον αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών, είπε πως έχει κινηθεί η νόμιμη διαδικασία για την έκδοση άδειας και την εκπόνηση μελέτης και διαβεβαίωσε τους παριστάμενους ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες. Σημείωσε δε ότι «με τη συνεργασία θα λυθούν τα προβλήματα».
Παύση πληρωμής ενοικίων
Από την πλευρά τους, οι επαγγελματίες του ΒΙΟΠΑ, μέσω του προέδρου τους Κυρ. Ψυχάρη, ανέφεραν ότι η «Διοκλής ΑΕ» είναι μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία, με μοναδικό μέτοχο το Δήμο, και δεν έχει σχέση με το Δημόσιο. «Ο μέτοχος δεν έχει κάθε δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει στην επιχείρησή του;», ήταν το ερώτημα που έθεσε και πρόσθεσε ότι η βιωσιμότητά της εξαρτάται από την εύρυθμη λειτουργία του ΒΙΟΠΑ, με την καταβολή των ενοικίων, προκειμένου και η επιχείρηση να λειτουργεί και τα καταστήματα να μην είναι άδεια. Ακολούθως ανέφερε ότι υπάρχουν ξενοίκιαστοι χώροι, λόγω των υψηλών ενοικίων, παρατηρώντας ότι με λιγότερα χρήματα βρίσκονται μεγαλύτεροι χώροι εκτός ΒΙΟΠΑ.
Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης αποφασίστηκε η παύση στην πληρωμή των ενοικίων που καταβάλλουν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, έως ότου δοθεί κάποια απάντηση, θετική ή αρνητική, αλλά με επιχειρήματα. Ο κ. Ψυχάρης παρατήρησε ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας θα πρέπει να σκύψει στα προβλήματα των επαγγελματιών.

 ΑΠΟ http://kalamatanews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: