ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

«Πράσινος» φορτιστής λειτουργεί με μια κουταλιά νερό


Έναν φορτιστή που διαθέτει κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και λειτουργεί απλά και μόνο με νερό ανέπτυξε η σουηδική εταιρεία myFC.
Ο «πράσινος» φορτιστής PowerTrekk σχεδιάστηκε για ανθρώπους που περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.
Εκτός από μπαταρίες, η πρωτοποριακή συσκευή φορτίζει κινητά τηλέφωνα, κάμερες, GPS και άλλα ηλεκτρονικά γκάντζετς.
Με μια κουταλιά νερό, ο φορτιστής PowerTrekk μπορεί να δώσει δέκα ώρες ζωής στη μπαταρία του κινητού.
Η λειτουργία του στην ουσία βασίζεται σε μια χημική αντίδραση. Το νερό αντιδρά με μια χημική ουσία που περιέχει ο «πράσινος φορτιστής», το πυριτιούχο νάτριο, για την παραγωγή αέριου
υδρογόνου.
Το πυριτιούχο νάτριο είναι ένα νέο χημικό, σε μορφή σκόνης, που αναπτύχθηκε από την ενεργειακή εταιρεία SiGNa Chemistry, με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Ο φορτιστής PowerTrekk είναι το πρώτο εμπορικό προϊόν που περιέχει το συγκεκριμένο χημικό, το οποίο είναι περιβαλλοντικά φιλικό.
Φορτίζει οποιαδήποτε συσκευή έχει θύρα USB και λειτουργεί ακόμα και με θαλασσινό ή βρώμικο νερό
Ο «πράσινος» φορτιστής αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά τον Μάιο ή τον Ιούνιο, με προτεινόμενη τιμή τα 199 ευρώ. Το κόστος αντικατάστασης των κυψελών καυσίμου υπολογίζεται στα δυο ευρώ.
«Ο φορτιστής PowerTrekk έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους συμβατικούς φορτιστές», δήλωσε ο κ. Björn Westerholm, εκπρόσωπος της εταιρείας myFC.
«Η παραγωγή υδρογόνου για την τροφοδοσία των κυψελών καυσίμου είναι άμεση και η φόρτιση δεν επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες και η ηλιοφάνεια», συμπλήρωσε.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: