ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Δημιουργήθηκε η μικρότερη στον κόσμο μαγνητική μνήμη


Αμερικανοί και Γερμανοί επιστήμονες κατασκεύασαν τη μικρότερη μονάδα (μνήμη) μαγνητικής αποθήκευσης δεδομένων, η οποία χρησιμοποιεί μόλις 12 άτομα ανά βασική μονάδα πληροφορίας (bit), ωθώντας τα σύνορα της αποθήκευσης στα όρια του φυσικώς εφικτού. Έτσι ένα byte (δηλαδή 8 bits) συμπιέστηκε σε μόνο 96 άτομα και καταλαμβάνει μια περιοχή εμβαδού μόλις 4 επί 16 νανομέτρων (εκατομμυριοστών του χιλιοστού), μια πυκνότητα αποθήκευσης κατά 100 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή ενός μοντέρνου σκληρού δίσκου.
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, για να γίνει καλύτερα κατανοητή η σημασία του νέου επιτεύγματος, ένας σύγχρονος δίσκος υπολογιστή χρειάζεται περίπου ένα εκατομμύριο άτομα ανά byte. Το κατόρθωμα μπορεί μια μέρα να οδηγήσει στη δραστική συρρίκνωση κάθε είδους συσκευής που αποθηκεύει υπολογιστικά δεδομένα (σκληροί δίσκοι, τσιπ μνήμης κ.α.), που παράλληλα θα καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια.

Οι ερευνητές από τα εργαστήρια της εταιρίας ΙΒΜ, το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Αμβούργου και το Γερμανικό Κέντρο Επιστήμης Λέιζερ Ελεύθερων Ηλεκτρονίων (CFEL), με επικεφαλής τον Αντρέας Χάινριχ, παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με τους ''Τάιμς της Νέας Υόρκης'' και το "New Scientist".

Οι σημερινοί σκληροί δίσκοι εγγράφουν τα δεδομένα με τη βοήθεια ενός μικροσκοπικού ηλεκτρομαγνήτη, ο οποίος ευθυγραμμίζει στην ίδια κατεύθυνση τη στροφορμή (spin) των ατόμων σε ένα μεταλλικό φιλμ που περιστρέφεται από κάτω του. Όταν τα ''σπιν'' σχεδόν ενός εκατομμυρίου ατόμων έχουν ευθυγραμμιστεί, τότε το συλλογικό μαγνητικό πεδίο τους μπορεί να ανιχνευθεί από τον ηλεκτρομαγνήτη κατά το επόμενο πέρασμά του πάνω από το φιλμ. Έτσι καθίσταται εφικτή η μαγνητική αποθήκευση μιας βασικής μονάδας πληροφορίας, δηλαδή ενός bit δεδομένων, που σημαίνει είτε ένα ''1'', είτε ένα ''0'' στον χρησιμοποιούμενο δυαδικό κώδικα.

Δυστυχώς όμως, αυτό το συλλογικό εξωτερικό μαγνητικό πεδίο επηρεάζει τα γειτονικά bits, με συνέπεια να περιορίζεται αισθητά το πόσο κοντά το ένα στο άλλο μπορούν να υπάρξουν τα αποθηκευμένα bits, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει σε όγκο ο αναγκαίος αποθηκευτικός χώρος. Οι ερευνητές πέτυχαν για πρώτη φορά να κάνουν τα γειτονικά άτομα να ευθυγραμμίζουν το ''σπιν'' τους προς αντίθετες κατευθύνσεις και όχι αναγκαστικά προς την ίδια, όπως μέχρι τώρα. Αυτή η νέου τύπου ευθυγράμμιση (που αποκαλείται ''αντισιδηρομαγνητισμός'') δεν γεννά ένα εξωτερικό μαγνητικό πεδίο, άρα δεν επηρεάζονται τα γειτονικά bits και συνεπώς καθίσταται εφικτή η σημαντική συρρίκνωση του αναγκαίου χώρου αποθήκευσης.

Οι επιστήμονες, με τη χρήση ειδικών μικροσκοπίων, μπόρεσαν να αποθηκεύσουν μια βασική μονάδα πληροφορίας (1 bit) σε 12 άτομα σιδήρου, πάνω σε μια επιφάνεια νιτριδίου του χαλκού. Τα άτομα διατηρούνταν σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, λίγο πάνω από το απόλυτο μηδέν (μείον 268 βαθμούς Κελσίου ή 5 Κέλβιν).

Σε ακόμη χαμηλότερο αριθμό από τα 12, όπως έδειξαν τα πειράματα, τα άτομα του σιδήρου συμπεριφέρονταν ως κβαντικά αντικείμενα που υπήρχαν ταυτόχρονα σε περισσότερες της μιας καταστάσεις ''σπιν''. Με αυτό τον τρόπο, οι επιστήμονες άνοιξαν ένα χρήσιμο και πολλά υποσχόμενο παράθυρο στα σύνορα ανάμεσα στην κλασσική και την κβαντική φυσική.

Το επόμενο βήμα θα είναι να επιτευχθεί μια ανάλογα συρρικνωμένη μαγνητική αποθήκευση σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου. Σε αυτή όμως την περίπτωση, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περισσότερα άτομα (150 έως 200) για την αποθήκευση ενός bit.
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...