ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ξέμειναν από πετρέλαιο και τρόφιμα οι Παιδικοί Σταθμοί σε Φιλιατρά και Κυπαρισσία

ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΠΑΝΤΩΣ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Λύση φάνηκε να βρίσκεται χθες για τους Παιδικούς Σταθμούς Κυπαρισσίας και Φιλιατρών, που ξέμειναν όχι μόνο από πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και από τρόφιμα προκαλώντας την δικαιολογημένη αγανάκτηση και αντίδραση των γονέων. Τόσο για το πετρέλαιο όσο και τα τρόφιμα υπήρξε συμφωνία με τους προμηθευτές ώστε να συνεχιστεί ο εφοδιασμός των Παιδικών.
Τόσο στην Κυπαρισσία όσο και στα Φιλιατρά πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις των γονέων
προχθές και χθες αντίστοιχα, παρουσία του προέδρου του νομικού προσώπου για τους παιδικούς σταθμούς Γιάννη Κατσούλα προκειμένου να βρεθεί λύση. Οι γονείς εξέφρασαν τα έντονα παράπονά τους που έφτασαν οι Παιδικοί Σταθμοί σε αυτό το σημείο, να μην μπορούν να παρέχουν ζεστασιά αλλά και τροφή για τα παιδιά τους.
Από την πλευρά του ο κ. Κατσούλας επισήμανε ότι τα προβλήματα αυτά προέκυψαν λόγω της μεταβατικής περιόδου στην οποία βρέθηκε η όλη οργάνωση του δήμου λόγω του «Καλλικράτη». Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το νέο νομικό πρόσωπο στο οποίο πλέον υπάγονται όλοι οι παιδικοί σταθμοί πέρασε από το ΦΕΚ τέλος Αυγούστου. Από εκεί και πέρα τόνισε ότι υπήρξε καθυστέρηση στον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κοπούν εντάλματα πληρωμής για τους προμηθευτές, οι οποίοι από την αρχή της νέας χρονιάς σταμάτησαν τον εφοδιασμό των σταθμών.
Οπως είπε ο πρόεδρος, ήδη για το θέμα τους πετρελαίου υπήρξε συμφωνία με τους προμηθευτές και έτσι χθες τα σχολεία εφοδιάστηκαν με πετρέλαιο. Για τον Παιδικό Σταθμό Κυπαρισσίας είπε ότι υπήρξε συμφωνία με τους προμηθευτές τροφίμων προκειμένου να συνεχίσουν να τον εφοδιάζουν για 2 μήνες ακόμη μέχρι την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Στη γενική συνέλευση των γονέων στα Φιλιατρά, ο κ. Κατσούλας είχε τονίσει ότι θα έχει ανάλογες επαφές και με τους προμηθευτές του εκεί παιδικού σταθμού - και τελικώς όντως επιτεύχθηκε συμφωνία, επίσης για παράταση 2 μηνών.
Πάντως και στους δύο Παιδικούς Σταθμούς οι γονείς αποφάσισαν να καταβάλουν τα τροφεία που τους αναλογούν και τα οποία δεν τους έχουν ζητηθεί για τη νέα σχολική χρονιά, προκειμένου να διευκολύνουν την κατάσταση. Οσον αφορά τα τροφεία, και εδώ, όπως επισημάνθηκε, υπάρχει καθυστέρηση στην είσπραξή τους από το δήμο - καθώς δεν υπήρχε προϋπολογισμός και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Πάντως οι γονείς ζήτησαν να υπάρχει καλύτερη οργάνωση και προετοιμασία ώστε οι Παιδικοί Σταθμοί να μη φτάνουν σε αυτή την κατάσταση.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: