ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Νέο «κύμα» κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο

Σαν ένα «διάλειμμα» θα είναι ο αίθριος καιρός που αναμένεται να επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας σήμερα. Και αυτό γιατί από αύριο Σάββατο και ιδιαίτερα την Κυριακή θα σημειωθούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.
Βελτιωμένος αναμένεται να είναι σήμερα ο καιρός, ενώ νωρίς το πρωί θα σημειωθούν ασθενείς βροχοπτώσεις στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Ωστόσο, στην συνέχεια θα επικρατήσει ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Στα βορειοδυτικά, κατά την διάρκεια της νύχτας θα επικρατεί συννεφιά, η οποία θεωρείται και «προάγγελος» για την κακοκαιρία που αναμένεται να ακολουθήσει το Σαββατοκύριακο.

Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και θα πνέουν βορειοδυτικοί στο Ιόνιο 4 με 6 μποφόρ, δυτικοί νοτιοδυτικοί στο Αιγαίο με την ίδια ένταση και μέχρι και 7 μποφόρ κάτω από την Πελοπόννησο και στα Δωδεκάνησα. Η μέγιστη θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι 14 βαθμοί Κελσίου, ενώ στη βόρεια Ελλάδα θα κυμαίνεται από -6 έως 11 βαθμούς.
Ηλιόλουστος αναμένεται να είναι σήμερα ο καιρός στην Αθήνα, ενώ το πρωί θα σημειωθούν χαμηλές θερμοκρασίες, αφού στο κέντρο ο υδράργυρος θα «δείχνει» 2 με 3 βαθμούς. Ωστόσο, μέχρι το μεσημέρι η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι και στους 13 βαθμούς. Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι ο καιρός και στην Θεσσαλονίκη, όπου θα υπάρχει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από -3 έως 11 βαθμούς.
Από το Σάββατο ωστόσο αναμένεται να υπάρξουν χαμηλότερες θερμοκρασίες. Βροχές και χιονόνερο στα πεδινά θα σημειωθούν σχεδόν στις περισσότερες περιοχές της χώρας μέχρι το βράδυ, ενώ η κακοκαιρία θα αρχίσει το πρωί από τα δυτικά και τα βόρεια της χώρας. Θα σημειωθούν χιόνια στα ορεινά της Ελλάδας και προς το βράδυ σε περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 4 με 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα «αγγίζει» στις περισσότερες περιοχές της χώρας τους 14 βαθμούς και τους 8 βαθμούς στην βόρεια Ελλάδα.
Χειμωνιάτικη μέρα θα είναι η Κυριακή, με τσουχτερό κρύο. Βροχή ή χιονόνερο θα σημειωθεί στα πεδινά και χιόνι στα ορεινά και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Ωστόσο, μέχρι αργά το απόγευμα τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν στα ανατολικά και νότια της χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 μποφόρ και ίσως μέχρι 7 μποφόρ στο Αιγαίο. Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς η υψηλότερη στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς. Ο παγετός μάλιστα αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονος την Δευτέρα και την Τρίτη.


ΑΠΟ http://www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...