ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Αλογόμυγα με εντυπωσιακά οπίσθια παίρνει το όνομα της Μπιγιονσέ


Σίδνεϊ
Η διάσημη ποπ τραγουδίστρια Μπιγιονσέ έχει πλέον το alter ego της στο βασίλειο των… εντόμων. Αυστραλοί ερευνητές χάρισαν το όνομά της σε μια σπάνια αλογόμυγα η οποία διαθέτει εντυπωσιακά χρυσά… οπίσθια.

Χάρη στη χρυσή κοιλιά της


Η μύγα Scaptia (Plinthina) beyonceae η οποία ενδημεί στο βόρειο Κουίνσλαντ και θεωρείται ως επιβλαβές έντομο, έλαβε το διάσημο όνομά της χάρη στο ασυνήθιστο χρυσό «επίθεμα» που φέρει στην κοιλιά της. Το συγκεκριμένο είδος εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1981 – πρόκειται για τη χρονιά κατά την οποία γεννήθηκε η Μπιγιονσέ.

Ο Μπράιαν Λέσαρντ από την Εθνική Υπηρεσία Επιστημών της Αυστραλίας (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation,CSIRO) ανέφερε ότι τα οπίσθια της συγκεκριμένης μύγας της δίνουν επάξια τον τίτλο της «διαχρονικότερης ντίβας μεταξύ των μυγών».

Όπως εξήγησε ο Δρ Λέσαρντ «οι μοναδικές χρυσές τρίχες στην κοιλιά της μύγας με οδήγησαν στο να της δώσω το όνομα της Μπιγιονσέ και μαζί μου έδωσαν την ευκαιρία να φέρω στο φως τη διασκεδαστική πλευρά της ταξονομίας – του κλάδου που αφορά την επίσημη ονοματοδοσία των ειδών».

Το λαμπερό όνομα που δόθηκε στη σπάνια αλογόμυγα συνάδει με τους κανόνες της Διεθνούς Επιτροπής Ονοματολογίας στη Ζωολογία, οι οποίοι επιτρέπουν να δίνονται στα διαφορετικά είδη ονόματα που τιμούν ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων διασημοτήτων.

Ο βάτραχος του Στινγκ και η αράχνη του Ζάπα

Υπάρχουν και άλλα είδη που έχουν λάβει το όνομα διασήμων. Δύο από αυτά είναι ο βάτραχος Hyla stingi που πήρε το όνομα του τραγουδιστή Sting καθώς και η αράχνη Pachygnatha zappa της οποίας το όνομα προέρχεται από τον γνωστό μουσικό και συνθέτη Φρανκ Ζάπα.

Μελέτη που περιγράφει την αλογόμυγα Scaptia beyonceae η οποία θεωρείται επιβλαβής αλλά την ίδια στιγμή βοηθά σημαντικά στην επικονίαση πολλών φυτών, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Australian Journal of Entomology».

Η αυστραλιανή Υπηρεσία Επιστημών έχει ήδη επιχειρήσει να έλθει σε επαφή με τη Μπιγιονσέ προκειμένου να την ενημερώσει για τη… βάφτιση της μύγας με το όνομά της, ωστόσο δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από την τραγουδίστρια (ίσως λόγω του ότι αυτές τις ημέρες ασχολείται όχι με βαφτίσια αλλά με τα γεννητούρια της πολύτιμης κόρης της).

Βήμα Science
Newsroom ΔΟΛ
 ΑΠΟ http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.