ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Βρέθηκαν ίχνη από κλεμμένα υδρόμετρα της ΔΕΥΑΠ

Σημαντική εξέλιξη στην πρωτοφανή υπόθεση κλοπής χιλιάδων υδρομέτων από κοντέινερ της ΔΕΥΑΠ σημειώθηκε χθες, στα πλαίσια των ερευνών της Ασφάλειας Πατρών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Αστυνομικοί μετά από πληροφορίες εντοπισαν πεταμένα καπάκια από τα υδρόμετρα σε περιοχή του Δασυλλίου.
Αμέσως κινητοποιήθηκαν αστυνομικοί της Σήμανσης και παρέλαβαν τα ευρήματα τα οποία ήδη ελέγχονται στα εργαστήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. μιλώντας στο pelop.gr εκτίμησε οτι τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι πολύ

σημαντικά και δεν αποκλείεται να δώσουν στοιχεία τα οποία να οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών.
Το γεγονός πάντως οτι οι δράστες πέταξαν τα καπάκια από τα υδρόμετρα, ενισχύει ακόμη περισσότερο τις αρχικές εκτιμήσεις που ήθελαν τους δράστες να πραγματοποίησαν την διάρρηξη προκειμένου να πουλήσουν τον χαλκό των υδρομέτρων.
Υπενθυμίζεται οτι επρόκειτο για κλοπή 5.890 υδρομέτρων που προκάλεσαν ζημιά ύψους περίπου 221.000 ευρώ στην ΔΕΥΑΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελικής καταγραφής που πραγματοποιήθηκε. Μάλιστα το ενδεχόμενο συνέργειας από εσωτερικό στέλεχος της δημοτικής επιχείρησης, δεν είχε αποκλείσει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Νίκος Κοντοές.

Τα υδρόμετρα, τα οποία προορίζονταν για να καλύψουν τις ανάγκες της εταιρείας για τα επόμενα δύο έτη, κλάπηκαν από κλειδωμένα εργοταξιακά κοντέινερ, εντός του περιφραγμένου χώρου της ΔΕΥΑΠ, μεταξύ των εγκαταστάσεων της επιχείρησης και της πρώην χαρτοποιίας Λαδόπουλου.

Τα συγκεκριμένα κοντέινερ αποτελούσαν χώρο φύλαξης για τα ρολόγια, καθώς και για αρχειακό υλικό. Περίπου μία φορά το μήνα, το προσωπικό της επιχείρησης μετέφερε από τα κοντέινερ τα αναγκαία υδρόμετρα στην κεντρική αποθήκη.

Κατά την κλοπή των υδρόμετρων, τα λουκέτα των κοντέινερ αντικαταστάθηκαν με παρόμοια, οπότε και το προσωπικό της επιχείρησης δεν αντιλήφθηκε ότι υπήρξε κάποια παραβίαση του χώρου -γεγονός που δημιουργεί τώρα δυσκολία για να εντοπιστεί ο χρόνος κατά τον οποίο έλαβε χώρα το συμβάν.

Ωστόσο, το προσωπικό διαπίστωσε την αλλαγή, όταν προσπάθησαν να ανοίξουν τα κοντέινερ και τα κλειδιά δεν "ανταποκρίνονταν". Οι υπάλληλοι προχώρησαν στην παραβίαση ενός κοντέινερ, όπου και διαπιστώθηκε ότι περίπου το 90% του περιεχομένου είχε κλαπεί.


Νίκος Σύφαντος
 ΑΠΟ http://www.pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: