ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΔΙΟΓΚΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΡΩΝ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΟΒΑΡΟ αντίκτυπο προκαλεί στη Τριφυλία μετά την αποκάλυψη για το θέμα των κατασχέσεων από την ΔΟΥ Μεσσηνίας και το καυτό ζήτημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Πρόσφατα ο Πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Κυπαρισσίας κ. Σεκλός τόνιζε ότι η δικαστηριακή ύλη έχει αυξηθεί λόγω του φόρτου υποθέσεων με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ενώ νομικοί της περιοχής εκτιμούν ότι οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί από το 2013 μέχρι σήμερα.
Την Τριφυλία επισκέφθηκε πάντως ο Πρόεδρος του Συλλόγου υπερχρεωμένων νοικοκυριών Ελλάδας κ. Γιάννης Καλαντζής που εδρεύει στη Πάτρα ως κεντρικό παράρτημα ο οποίος ανέφερε ότι "ο Σύλλογος απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ο οποίος στοχεύει στην ενημέρωση, πληροφόρηση, παρακολούθηση, καθοδήγηση για την υπερχρέωση που υφίσταται οι Έλληνες με ύφεση ιδίως σε επαγγελματίες εμπόρους καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής χρεών όχι από δική του υπαιτιότητα αλλά από τις αυξήσεις και επιτόκια που επιβάλλουν οι τράπεζες". Υπογράμμισε ότι η Τριφυλία από το 2011 έχει αρκετά μέλη με αντιπροσώπους σε αρκετές περιοχές, εκτιμώντας ότι η κατάσταση δεν είναι αισιόδοξη καθώς καθημερινά λόγω των απολύσεων, αδράνεια στο δημόσιο τομέα ο κόσμος που εμφανίζει υπερχρέωση ανέρχεται σε μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας. 
ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Επισήμανε ότι "πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ως μεσογειακός λαός θέλαμε η σύζυγος να μην εργάζεται κι έτσι τα οικιακά που περιγράφονται ως επάγγελμα πρέπει να καταγραφούν σε κάρτα ανεργίας και είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν για το λόγο αυτό αυξητικά ποσά ανεργίας και υπερχρέωσης" για να εξηγήσει ότι "δυστυχώς η διογκωμένη ανεργία η οποία σε σχέση με τη μείωση μισθών τα κόκκινα δάνεια θα αυξάνονται περισσότερο διότι ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί καθώς οι οικογένειες πρέπει να λύσουν αφενός μεν το επισιτιστικό πρόβλημα διαβίωσης και αφενός δε να συμβάλλουν ως φορολογούμενοι στο ελάχιστο στα έσοδα του κράτους". Κατέληξε λέγοντας ότι "πρέπει να γίνουν δυνατές ρυθμίσεις από την πολιτεία ώστε οι φορολογικοί συντελεστές να μειωθούν καθώς το 2014 οι φόροι έχουν αυξηθεί σημαντικά ακόμα και για έναν άνεργο με το ελάχιστο ποσό να αγγίζει τα 350 ευρώ οπότε κατανοούμε ότι υπάρχει πρόβλημα". Τέλος ποσοτικά οι αγροτικές περιοχές αφήνουν εισόδημα σε σχέση με αστικές περιοχές απλώς οι συνθήκες είναι αυτές που διαφοροποιούνται σε ότι αφορά την διαβίωση μεταξύ επαρχίας και κέντρου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΑΠΟ http://radio936.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.