ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Φιλιατρά: Απατεώνες εξαπάτησαν φαρμακοποιό και ταξιτζή!

Απίστευτη εξέλιξη υπήρξε χθες στην υπόθεση εξαπάτησης μιας φαρμακοποιού στα Φιλιατρά, καθώς αυτοβούλως ένας ταξιτζής από την Χώρα παρουσιάστηκε στην Αστυνομία και δήλωσε ότι αυτός πήγε και πήρε τα χρήματα, καθώς προηγουμένως είχε επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά μια γυναίκα που του παρουσιάστηκε ως γιατρός των Φιλιατρών. 

Ο ταξιτζής πήγε στην Αστυνομία διαβάζοντας στην «Ελευθερία» το σχετικό ρεπορτάζ για την απάτη που είχε γίνει. 

Υπενθυμίζουμε ότι στο φαρμακείο είχε τηλεφωνήσει μια γυναίκα λέγοντας ότι

είναι γνωστή γιατρός των Φιλιατρών και είχε ζητήσει 550 ευρώ προκειμένου να πληρώσει τη ΔΕΗ και ότι θα περνούσε να τα πάρει ένα συγγενικό της πρόσωπο, καθώς η ίδια βρισκόταν εκτάκτως στην Αθήνα με την άρρωστη μητέρα της.

Πράγματι, από το φαρμακείο πέρασε ένας άνδρας και πήρε τα χρήματα, αλλά όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια η πραγματική γιατρός δεν είχε επικοινωνήσει ποτέ με τη φαρμακοποιό, οπότε επρόκειτο περί απάτης. Χθες το πρωί στο Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας αρχικά, και στην συνέχεια σε αυτό των Φιλιατρών, παρουσιάστηκε ένας ταξιτζής από τη Χώρα που δήλωσε ότι αυτός ήταν που είχε πάει να πάρει τα χρήματα - υποτίθεται για λογαριασμό της γιατρού, όπως νόμιζε και ο ίδιος. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο ταξιτζής είχε σηκώσει το τηλέφωνο στην πιάτσα των ταξί της Χώρας και μια γυναίκα δήλωσε ότι είναι συγκεκριμένη γιατρός από τα Φιλιατρά. Του ζήτησε να πάει μέχρι τα Φιλιατρά να πάρει ένα χρηματικό ποσό που του χρωστούσε η φαρμακοποιός, ενώ παράλληλα του ζήτησε και το κινητό του τηλέφωνο για να επικοινωνήσει στη συνέχεια μαζί του. 

Ο ταξιτζής δέχτηκε και πήγε στα Φιλιατρά. Εκεί η άγνωστη γυναίκα επικοινωνώντας και πάλι με τον ταξιτζή και του ζήτησε -σύμφωνα με τις πληροφορίες- να παρκάρει το αυτοκίνητο στην πλατεία, να πάει με τα πόδια στο φαρμακείο και να δηλώσει ότι είναι συγγενικό πρόσωπο της γιατρού. 

Ολα αυτά δημιούργησαν υποψίες στον ταξιτζή, αλλά ενώ η τηλεφωνική του επικοινωνία με την άγνωστη γυναίκα συνεχιζόταν, όταν έφτασε στο φαρμακείο εκείνη ζήτησε να μιλήσει η ίδια με τη φαρμακοποιό. Εκεί ο ταξιτζής βλέποντας μια κάποια οικειότητα μέσω τηλεφώνου έκανε στην άκρη τις υποψίες του και πίστεψε ότι πράγματι οι δύο γυναίκες γνωρίζονταν. 

Αφού πήρε τα χρήματα και έφυγε, η άγνωστη γυναίκα του ζήτησε τηλεφωνικά να καταθέσει τα χρήματα με τηλεφωνική επιταγή σε συγκεκριμένο όνομα και ταχυδρομικό κατάστημα, αφού κρατούσε ένα ποσό για την κούρσα του. 

Αυτό πράγματι έκανε ο ταξιτζής από το ταχυδρομικό γραφείο των Γαργαλιάνων, και όπως διαπιστώθηκε χθες από την Αστυνομία, τα χρήματα πήγε και τα παρέλαβε ένας άνδρας στο όνομα του οποίου είχαν κατατεθεί και τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της Αστυνομίας. 

Σε όλη αυτή την περίπλοκη απάτη προσπαθεί πλέον να ρίξει φως το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών, εξετάζοντας τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του.


Κ. Μπ. - eleftheriaonline.gr 
http://filiatranet.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη